Update articol:
#CybersecurityForum

Iulian Popescu, Cancelaria prim-ministrului: România să devină cu adevărat un exportator de tehnologie, să nu ne mai limităm într-o dezvoltare de tip outsourcing

Iulian Popescu Sursa foto: Linkedin

România are o mare șansă prin digitalizare, are o mare șanse să recupereze această diferență de dezvoltare economică și socială în multe cazuri cu țări din Europa de Vest și pentru aceasta trebuie să ne aliniem cu toții, să fim o echipă şi să nu ne raportăm la diverse relații de subordonare sau de forță, a declarat Iulian Popescu, Consilier de Stat, Cancelaria prim-ministrului, Guvernul României, la cea de-a treia ediție a evenimentului CYBERSECURITY ONLINE FORUM.

Acesta a explicat: “Trebuie să fim cu adevărat parteneri. Suntem la un forum de discuții cu accent pe securitatea cibernetică și pot să spun că, în cazul securității cibernetice, ca parte a unui plan mai amplu de digitalizare a României, aici stăm mai bine. Cred că este campionul capitolelor de digitalizare a României pentru că avem instituții bine coordonate și își fac treaba atât în domeniul civil, cât și militar pe zona de securitate. Suntem destul de avansaţi și pe zona legislativă pentru acest aspect și avem foarte mulți specialiști bine motivați. Din acest punct de vedere stăm bine.

În restul digitalizării sunt foarte multe probleme, am avut o dezvoltare insulară. Obiectivul nostru și al premierului – de asta am și venit aici la Cancelarie – este să încercăm o coeziune instituțională. De fapt trebuie să discutăm despre un proiect de digitalizare coerent, care să conțină atât aspecte instituţionale, legislative, educaționale, în zona de cercetare, cât și în zona mediului de afaceri. Din acest punct de vedere suntem în permanentă discuție cu toate instituțiile implicate – nu neapărat direct implicate în zona de digitalizare, cât și beneficiarii digitalizării şi ai interoperabilităţii, în special administrația centrală. Avem proiecte concrete care se susțin şi din finanțări europene – am identificat surse de finanțare care susțin atât cloud-ul guvernamental și interoperabilitatea administraţiei centrale, cât și piața privată, astfel încât România să devină cu adevărat un exportator de tehnologie, de produse inovative și să nu ne mai limităm într-o dezvoltare de tip outsourcing, așa cum am avut până acum.

Până acum nu am încurajat un dialog deschis şi am vorbit unul la unul cu fiecare instituţie, dar putem face pe viitor, într-un termen cât mai scurt, de câteva săptămâni, să reactivăm anumite comitete interministeriale care existau şi până acum.

Există unul mai vechi, este vorba de Comitetul Director pentru E-Guvernare, care presupune existența unui comitet interministerial cu reprezentanţi la nivel de secretari de stat sau înalți funcţionari publici în fiecare minister care să stea la aceeași masă şi să se întrunească periodic.

Mai există un Comitet Interministerial pe debirocratizare și pe simplificarea administrativă, în general.

Eu consider că aceste două Comitete Interministeriale ar trebui să fuzioneze în primul rând pentru că digitalizarea implică debirocratizarea, dar şi invers. Nu pot exista separat și doar împreună, printr-o abordare unitară, se poate reforma cu adevărat administrația centrală. De asemenea, inclusiv reprezentanții celor două Comitete sunt în principal aceleași persoane, având același nivel de reprezentare – secretari de stat sau înalţi funcționari publici ai fiecărui minister.

Dorim să reactivăm aceste Comitete care nu au avut o activitate așa de îndelungată. Cel de al doilea a fost, într-adevăr, și foarte recent înființat și mai ales în pandemie şi nu a putut beneficia de o susţinere din acest punct de vedere. Dar vrem să devină cu adevărat operaţionale şi acolo să fie un cadru productiv de a indentifica soluţii. Ideal ar fi să începem cu soluţii mai simple care aduc un efect major în simplificarea birocraţiei astfel încât să putem oferi o viaţă mai bună cetăţenilor și mediului de afaceri”.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (13/04/2021)

Desfasurare conferinta telefonica investitori si analisti 13 Aprilie 2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (13/04/2021)

Ziua Investitorului Bittnet - 15 Aprilie 2021

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (13/04/2021)

VAN la data de 31 martie 2021

ALTUR S.A. (ALT) (13/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA si AGEA din data de 27/28.04.2021

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (13/04/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 06.04.2021 - 12.04.2021