Update articol:

Jacques Attali: Cel mai rău dușman al Occidentului

Attali http://www.attali.com/en/biography/
  • În cele din urmă, fie China se va alătura modului de viață occidental, fie se va prăbuși; în ambele cazuri, va fi un triumf al modelului de dezvoltare occidental.

  • America este amenințată cu declin, deoarece crede că este super puternică; Europa este amenințată cu declin, deoarece crede că este neputincioasă.

Ni se spune constant despre iminenta supremație globală a Chinei, scrie Jacques Attali, într-o analiză publicată pe site-ul său attali.com.Potrivit acestuia, există motive întemeiate să credem că acest lucru este posibil: China își afirmă ambițiile peste tot, inclusiv prin liderii și intelectualii săi. De asemenea, China iese mai bine din această pandemie decât restul lumii; PIB-ul său îl va depăși pe cel al Statelor Unite cu mult înainte de 2030; are deja o marină în Marea Chinei care este egală cu cea a Statelor Unite; rezervele sale valutare sunt gigantice, iar guvernul chinez își folosește rezervele pentru a urmări o diplomație cuceritoare, dacă nu arogantă.

Jacques Attali continuă: “Cu toate acestea, China are și slăbiciuni majore care sunt economice, demografice, sociale, de mediu și democratice: victoria Chinei împotriva pandemiei, pe care a creat-o, rămâne incertă; venitul fiecărui cetățean chinez este doar o treime din cel al unui european sau al unui american; și, în ritmul actual, va dura mai mult de o jumătate de secol înainte ca China să ajungă la nivelul standardului de viață occidental; în plus, China va îmbătrâni înainte de a se îmbogăți, ceea ce îi va face foarte dificilă punerea în aplicare a protecției sociale necesare persoanelor în vârstă. Economia de piață produce o clasă a burgheziei și, odată cu aceasta, creşte cererea pentru respect pentru statul de drept, libertatea de exprimare, dreptul la libera întreprindere și, în cele din urmă, pentru democrație. Partidul Comunist Chinez este conștient de acest lucru și pentru moment reprimă efectiv orice încercare de a face acest lucru, care în cele din urmă îi va submina eficiența economică. În cele din urmă, fie China se va alătura modului de viață occidental, fie se va prăbuși; în ambele cazuri, va fi un triumf al modelului de dezvoltare occidental.

Occidentul, pe de altă parte, rămâne o putere predominantă, din punct de vedere economic, tehnologic și militar; iar recentele planuri de redresare din Statele Unite și țările europene dau impresia că niciunul dintre aceste blocuri nu a renunțat să se mențină pe cont propriu, de foarte mult timp. Deși rămân în urma Chinei, ratele lor de creștere vor reveni în curând la niveluri foarte ridicate. Și China nu va fi niciodată în măsură să depășească Occidentul.

Cu toate acestea, discursul chinezesc dă roade; în Occident există îngrijorare și este bine întemeiată: am văzut giganți învinși de pitici; am văzut superputeri care erau prea întinse, prea sigure de ele însele. Istoria este plină de exemple de civilizații care s-au sinucis la vârful puterii lor.

Și se poate întâmpla asta şi cu Occidentul. De la grevele unei Chine super-puternice? Eu nu cred acest lucru. De la un Islam cuceritor? Nu prea sunt șanse.

Și ce dacă? De fapt, Occidentul poate dispărea din cauza grevelor celui mai rău dușman al său: el însuși.

Pentru o națiune, ca și pentru un individ, totul înseamnă încrederea în sine: prea multă încredere și ești un orb mort. Prea puțină încredere este o resemnare fatală.

America este amenințată cu declin, deoarece crede că este super puternică; Europa este amenințată cu declin, deoarece crede că este neputincioasă.

Și în ambele cazuri, nu reușesc să vadă că ceea ce îi amenință sunt, de fapt, diviziunile lor interne, rivalitățile dintre grupuri, aprofundarea inegalităților, închiderea fiecărei comunități în interiorul granițelor imaginare, ocrotirea culturilor juxtapuse; ura puternică, soluționarea problemelor între vecini și răzbunarea preluată de generațiile care nu sunt responsabile pentru aceste probleme. Mai ales, în America și în Europa, dezgroparea crimelor din trecut contribuie la o deconstrucție lentă a elitelor dominante, fără ca una nouă să apară pentru a prelua și uni în jurul unui nou proiect pentru o societate comună pentru toți.

Această sinucidere a Occidentului este în curs de desfășurare: ura de sine va produce cele mai grave situații.

Pentru a evita o astfel de condamnare iminentă, este necesar în ambele cazuri să înțelegem că răzbunarea nu poate învinge demonii din trecut; este necesar să se construiască un proiect societal care să depășească aceste diviziuni absurde și care să-i facă pe toți să înțeleagă că este în interesul lor să își revendice drepturile depline la beneficiile pe care le poate oferi o mare națiune, decât să se închidă într-un egoism cultural, religios, social sau etnic care nu poate fi decât distructiv; că este necesar să dărâmăm pereții care ne separă și să nu se încuiem în spatele acestor pereți.

Rolul politicii este de a oferi astfel de vise, proiecte și oportunități de unire. Va putea face acest lucru? Sau va participa, prin demagogie, prin supunere în faţa celor mai puternici sau mai vocali, la sinuciderea națiunilor care au fost sursa unei civilizații triumfătoare? Vom ști foarte curând”.

 

BVBStiri BVB

AAGES S.A. (AAG) (05/05/2021)

Alocare actiuni cu titlu gratuit pentru angajatii AAGES

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (05/05/2021)

Raportare detineri peste pragul de 5% din totalul drepturilor de vot

ALRO S.A. (ALR) (05/05/2021)

Notificare depasire prag de 5 %

ELECTROARGES SA (ELGS) (05/05/2021)

Numire Vicepresedinte Consiliu de Administratie - versiune limba Engleza

ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (ALU) (05/05/2021)

Intalnire investitori si analisti in 07 mai 2021