Update articol:

Jake Sullivan, Consilierul pentru securitate al lui Biden, spune că invazia rusă ar putea veni „în orice zi”

  • O invazie rusă a Ucrainei ar putea fi iminentă, a avertizat duminică consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

 

O invazie rusă a Ucrainei ar putea fi iminentă, a avertizat duminică consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan”. Acesta a apărut în mai multe programe de știri matinale pentru a discuta despre situația actuală în Europa de Est.

Aparițiile sale au loc după ce doi oficiali americani au declarat că Rusia are aproximativ 70% din puterea de luptă de care crede că ar avea nevoie pentru o invazie la scară largă a Ucrainei. Numărul grupărilor tactice de batalion din regiunea de frontieră a crescut la 83 de la 60, iar alte 14 sunt în tranzit, potrivit Reuters.

„Credem că rușii și-au pus la punct capacitățile de a organiza o operațiune militară semnificativă în Ucraina și am muncit din greu pentru a pregăti un răspuns”, a spus Sullivan la emisiunea „Meet the Press” de la NBC.

Forma atacului ar putea lua diferite forme, a spus Sullivan pentru NBC. Posibilele atacuri ar putea include anexarea regiunii Donbass a Ucrainei, atacuri cibernetice sau o invazie la scară largă.

„O parte din motivul pentru care am lucrat atât de intens în ultimele luni nu este doar să ne pregătim pentru o singură situație, ci să ne pregătim pentru toate situațiile și să lucrăm cu aliații și partenerii noștri la cum ar arăta un răspuns în fiecare dintre aceste cazuri”, a spus Sullivan.

SUA și aliații săi au fost clari că națiunile vor acționa agresiv dacă Rusia lansează un atac. SUA, de exemplu, au amenințat cu sancțiuni severe dacă președintele rus Vladimir Putin invadează Ucraina.

„Credem că există o posibilitate foarte clară ca Vladimir Putin să ordone un atac asupra Ucrainei”, a spus Sullivan la emisiunea „This Week” de la ABC.

Dacă are loc o invazie rusă la scară largă, mii de civili și trupe ar putea muri, potrivit Reuters. Ucraina ar putea avea între 5.000 și 25.000 de victime, a raportat presa, citând un oficial american. Pierderile trupelor Rusiei ar putea fi între 3.000 și 10.000, iar victimele civile ar putea varia între 25.000 și 50.000, potrivit estimărilor SUA. De asemenea, ar determina milioane de ucraineni să fie strămuți.

Sullivan nu a comentat duminică previziunile, dar a avertizat cu privire la impactul asupra Ucrainei. „Dacă vor alege să meargă pe calea escaladării, va fi un cost uman enorm pentru ucraineni. Dar credem că, în timp, va fi şi un cost strategic real pentru Vladimir Putin”, a declarat Sullivan pentru ABC.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)