Update articol:

Jamie Dimon spune că se așteaptă la „alte surprize” de la piețele agitate, după ce fondurile de pensii din Regatul Unit aproape că s-au prăbuşit

Copyright by World Economic Forum Copyright by World Economic Forum
  • CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, spune că investitorii ar trebui să se aștepte la mai multe “explozii”, după ce, luna trecută, o prăbușire a obligațiunilor guvernamentale din Regatul Unit a provocat prăbușirea a sute de fonduri de pensii ale acestei țări.

  • „Experiența mea de viață este că atunci când ai situaţia prin care trecem astăzi, vor fi și alte surprize”, a spus Dimon analiștilor vineri.

  • Piețele vor continua să fie volatile atâta timp cât Rezerva Federală va crește ratele și își va micșora bilanțul masiv, a spus Dimon.

 

Jamie Dimon, CEO JPMorgan Chase, spune că investitorii ar trebui să se aștepte la mai multe “explozii”, după ce o prăbușire a obligațiunilor guvernamentale din Marea Britanie luna trecută a provocat aproape prăbușirea a sute de fonduri de pensii ale acestei țări, scrie CNBC.

Tulburările, declanșate după ce valoarea gilt-urilor (obligaţiuni guvernamentale pe termen lung)  din Marea Britanie a scăzut ca reacție la anunțurile privind cheltuielile fiscale, a forțat banca centrală a țării să aibă o serie de intervenții pentru a-și susține piețele.  Acest lucru a dus la evitarea dezastrului pentru fondurile de pensii care foloseau efectul de levier pentru a umfla randamentele. Se spunea că fondurile erau la câteva ore de colaps.

„Am fost surprins să văd cât de mult se folosea efectul de levier în unele dintre acele planuri de pensii”, a spus Dimon analiștilor vineri într-o conferință telefonică, pentru a discuta rezultatele trimestrului trei. „Experiența mea de viață este că atunci când ai situaţia prin care trecem astăzi, vor fi și alte surprize”, a spus Dimon.

Campania Rezervei Federale de a controla inflația ridicată, în SUA a fost simțită în întreaga lume. O creștere istorică a valorii dolarului a împins în jos monedele străine și datoria suverană și a complicat lupta altor țări cu inflația.

Rezultatul: Efectul de pârghie care s-a ascuns în locuri neașteptate, cum ar fi fondurile de pensii din Marea Britanie, va continua să se reducă, potrivit lui Dimon.

„Cineva va fi în off-side”, a spus Dimon. „Nu vedem nimic care să pară sistemic, dar există efect de levier în anumite portofolii de credite, există efect de levier în anumite companii, așa că probabil că veți vedea o parte din asta”.

Dimon a adăugat că, în timp ce sistemul bancar din SUA a fost „extraordinar de puternic”, mulțumită mai ales reformelor de după criza financiară de după 2008, piețele vor continua să fie volatile atâta timp cât Fed va crește ratele și își va micșora masiv bilanțul.

Piețele au devenit mai fragile în ultimul deceniu, după ce băncile au fost forțate să dețină mult mai mult capital pentru a tranzacționa active, făcându-le mult mai puțin active în perioadele volatile.

Accidentele s-ar putea manifesta pe piețele emergente sau la fondurile speculative cu efect de levier ridicat, a spus Dimon.

Analiștii și investitorii au avertizat că Fed riscă să perturbe stabilitatea pieței, deoarece crește ratele dobânzilor; Cu toate acestea, banca centrală nu are de ales, deoarece consideră inflația amenințarea mai periculoasă.

 

Banca Angliei consolidează stimulentele de urgență, pentru a ajuta la atenuarea turbulențelor pieței

 

BVB | Știri BVB

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/01/2023)

Amendament - raport conf. art. 108 din Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (30/01/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 ianuarie - 27 ianuarie 2023