Update articol:

Jan Pricop, AAF: Discutăm cu ASF pentru îmbunătățirea distribuției online a fondurilor de investiții

*Declarația unică – o problemă pentru investitorii în fonduri

Dorim ca investițiile în fonduri să devină mai simple și mai accesibile și discutăm cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru îmbunătățirea distribuției online a fondurilor de investiții, a declarat Jan Pricop, director executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri, la „Colocviilor Pieței Financiare”.

„Procedura de distribuție online trebuie actualizată”, a adăugat domnia sa.

VEZI AICI Prezentarea lui Jan Pricop, AAF – Predeal – mai 2019!

Jan Pricop a punctat că, în ultimul an, numărul investitorilor în fonduri a scăzut cu aproximativ 30.000, respectiv 8,5%.

Potrivit domniei sale, declarația unică la ANAF este unul dintre lucrurile reclamate de clienți, în special din zona fondurilor cu venit fix.

„Dorim să rediscutăm aspectele legate de declarația unică, să vedem în măsură este posibibil ca pentru anuimte categorii de fonduri să putem avea reținere la sursă”, a precizat directorul AAF.

Mihai Purcărea, membru în Consiliul Director AAF, consideră că obligația depunerii declarației unice lovește în clienții mici și mijlocii, cei care ar beneficia cel mai mult de fondurile de investiții.

„Declarația unică este o bătaie de cap în plus și clienții preferă să nu ajungă la ANAF”, a spus domnul Purcărea.

De asemenea, administratorii de fonduri doresc o impozitare diferențiată în funcție de perioada de deținere.

Domnul Pricop a punctat că administratorii din top cinci au o cotă de piață de 90%

Mihai Purcărea a punctat că AAF își dorește să promoveze și administratorii independeți de grupurile bancare, pentru care distribuția online ar fi un canal important de distribuție.

Referitor la ieșirile din fonduri din ultimul an și jumătate, Mihai Purcărea a punctat faptul că clienții se uită la randamente și compară trecutul cu viitorul, astfel că, văzând creșterea dobânzilor, ei au preferat să se mute din fonduri în depozite.

Situația a fost similară, dar în sens invers, în urmă cu câțiva ani, atunci când dobânzile scădeau, iar clienții au preferat să intre în fonduri de investiții, în special cu venit fix.