Update articol:
FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL EDIȚIA A II-A

Jan Pricop, AAF: Fondurile de investiții reprezintă o alternativă viabilă la economisire, prin prisma randamentelor pe care le oferă

Jan Pricop, Director Executiv Asociația Administratorilor de Fonduri, a spus că evoluția pieței fondurilor de investiții din România a fost pozitivă, înregistrând, în acest an, un plus de 10% din punct de vedere al actvielor, la peste 46 miliarde de lei.
„Avem o revenire a fluxurilor de numerar, în special către fondurile de obligațiuni și de venit fix, care, de altfel, reprezintă marea majoritate a activelor, aproximativ 87% din piață, în acest moment”, a spus el, la Forumul Pieței de Capital, organizat de Financialintelligence.ro.

Acesta a adăugat că numărul de investitori este în creștere, după ce a scăzut în anul precendent: “Avem peste 310.000 în fondurile deschise de investiții, la care se adaugă aproximativ 90.000 în fondurile închise, deci, în total, aproximativ 400.000.”

Jan Pricop a mai spus: „Fondurile de investiții reprezintă o alternativă viabilă la economisire, și prin prisma randamentelor pe care le oferă. Top trei randamente la 12 luni sunt la aproximativ 19%, iar la trei ani, pentru primele poziții, randamentele sunt undeva la 55%. Spun eu că sunt niște randamente motivante.

Ca investitor, aș putea spune că sunt mai eficiante investițiile mele indirecte decât cele pe care le-am făcut direct.”

„Sperăm ca, odată cu apariția legii fondurilor de investiții de investiții alternative, administratorii de fonduri să lanseze noi produse destinate investitorilor de retail, dar și celor instituționali, astfel încât să fie o nouă sursă de a crește activele acestei piețe”, a mai spus Jan Pricop.

La nivel european, activele fondurilor s-au situat la peste 16 trilioane de euro, in iunie, din care mai mult de 10 trilioane sunt fonduri deschise de investiții, diferența regăsindu-se în fonduri de investiții alternative. Structura însă este cu totul alta, față de România, a mai precizat directorul AAF: „Peste 38% sunt fonduri de acțiuni, la nivel european, în România sunt undeva la 6,6%.

În ce privește fondurile diversificate, în Europa, ponderea e de aproximativ 57%, iar în România de numai 13%.

Fondurile de piață monetară și de obligațiuni și venit fix domină piața din România, cu o pondere de 87%, iar la nivel european, sunt undeva la 40%”.

Piața fondurilor (inclusiv SIF-uri și Fondul Proprietatea) reprezintă 4,1% raportată la PIB, în România

Prezentare AAF – 13 sept 2019 Forumul Pietei de Capital

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)