Update articol:

Japonia: Fostul premier Shinzo Abe a fost împuşcat în timpul unui eveniment electoral; este grav rănit

jis.gov.jm Shinzo Abe/ Sursa foto: jis.gov.jm

Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost împușcat și grav rănit în timpul unui eveniment electoral vineri, în sudul Japoniei, au declarat oficialii.

Abe, cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, ținea un discurs în orașul Nara când s-au auzit focuri de armă, în jurul orei 11:30 a.m. (22:30 p.m. joi ET). Radiodifuzorul public NHK, citând departamentul local de pompieri, a raportat că Abe se afla într-o stare de „stop cardiorespirator”, sugerând că nu avea puls.

Abe a fost internat la Spitalul Medical Universitar Nara.

În scurte declaraţii în fața camerei, secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a spus că starea lui Abe rămâne „necunoscută” și că o persoană a fost reținută. „Un astfel de act barbar este cu totul inacceptabil și îl condamnăm categoric”, a spus el. Actualul prim-ministru Fumio Kishida și miniștrii care călătoresc în diferite părți ale țării se vor întoarce imediat la Tokyo, a adăugat el.

Duminică au loc alegerile pentru Camera superioară a Parlamentului japonez. Abe, în vârstă de 67 de ani, care a demisionat în 2020, făcea campanie pentru alți membri ai Partidului Liberal Democrat, aflat la guvernare, dar nu este el însuși candidat.

Incidentul a trimis unde de șoc în Japonia, unde violența cu armele este extrem de rară. Pistolele de mână sunt interzise în țară, iar oamenii trebuie să fie supuși unor teste extinse, instruire și verificări ale antecedentelor pentru a deţine arme de foc.

Ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, a spus că este șocat. „Abe-san a fost un lider remarcabil al Japoniei și un aliat neclintit al Statelor Unite”, a spus Emanuel într-o declarație vineri.

Abe provine din elita politică a Japoniei și, în calitate de prim-ministru, făcuse din relansarea creșterii economice prin politicile sale „Abenomics” un pilon cheie al timpului său în funcție.

Demisia lui Abe în urmă cu doi ani a venit pe fondul unei agravări a colitei sale ulcerative, o afecțiune cronică a intestinului cu care se luptase de ani de zile. El a făcut anunțul la câteva zile după ce a stabilit un record ca cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, fiind în funcție de aproape opt ani. Anterior a fost prim-ministru din 2006 până în 2007.