Update articol:

Japonia investeşte masiv în producţia de semiconductori, într-un proiect derulat cu TSMC

semiconductori chipuri

Guvernul de la Tokyo va contribui cu aproximativ 19 miliarde de yeni (173 milioane de dolari) la un proiect condus de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) pentru a dezvolta tehnologia de producere a cipurilor în Japonia, a anunţat, luni, Ministerul Comerţului, transmite Kyodo, potrivit Agerpres.

Grupul TSMC este cel mai mare producător de cipuri pe bază de contract din lume.

Decizia autorităţilor vine după eşecul înregistrat în îmbunătăţirea competitivităţii globale a firmelor nipone în domeniul cercetării şi dezvoltării de semiconductori de ultimă generaţie, indispensabili pentru reţelele de telecomunicaţii şi conducerea autonomă.

Peste 20 de companii nipone, inclusiv Ibiden şi Asahi Kasei, se vor alătura TSMC în proiectul ce vizează dezvoltarea tehnologiei de producere a cipurilor, care va avea sediul în Tsukuba, lângă Tokyo.

Industria semiconductorilor din Japonia se confruntă cu dificultăţi din cauza concurenţei rivalilor din Coreea de Sud şi Taiwan. Ministerul Comerţului va prezenta curând o strategie menită să perfecţioneze competitivitatea Japoniei în acest sector.

Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că TSMC analizează un plan ce prevede investiţii cu zeci de miliarde de dolari mai mari decât a anunţat anterior în Arizona, SUA, la fabricile unde va produce cipuri, dar nu este foarte interesată de perspectivele unei uzine în Europa.

Compania din Taiwan răspunde astfel deficitului global de semiconductori care afectează în mod special producătorii auto, determinând autorităţile din Statele Unite şi Europa să subvenţioneze producţia.

TSMC anunţase în mai 2020 că va investi 12 miliarde de dolari pentru construirea fabricii din Phoenix, Arizona. Producţia ar urma să înceapă în 2024.

Oficialii companiei dezbat acum dacă următoarea uzină ar trebui să fie o facilitate mai avansată, care să producă aşa numitele cipuri fabricate cu tehnologia de 3 nanometri (nm) comparativ cu tehnologia de 5 nm, mai lentă şi mai puţin eficientă, folosită la prima sa fabrică. O facilitate mai avansată ar putea costa între 23 şi 25 miliarde de dolari, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al TSMC a declarat că firma nu exclude nicio posibilitate, dar că nu există planuri pentru o uzină în Europa.

Cea mai mare parte a cipurilor TSMC sunt produse în Taiwan, iar compania are facilităţi mai vechi de producţie în China şi în statul american Washington.

TSMC, printre clienţii căreia se află giganţii americani Apple Inc şi Qualcomm Inc, a anunţat recent că intenţionează să investească 100 de miliarde de dolari în următorii trei ani pentru a-şi creşte capacitatea la fabricile unde sunt produse cipuri.

Acest deficit în aprovizionarea cu cipuri, care afectează producătorii auto din întreaga lume, este rezultatul unei combinaţii de factori. Producătorii de automobile au închis uzinele timp de două luni în timpul pandemiei de COVID-19 de anul trecut şi au anulat comenzile de cipuri. În paralel, însă, cererea de cipuri a crescut în industria echipamentelor electronice, în condiţiile în care oamenii au fost obligaţi să stea în acasă, ceea ce a condus la creşterea vânzărilor de laptopuri şi console de jocuri video. Acum producătorii de automobile trebuie să concureze pentru cipuri cu producătorii de electronice.

BVBStiri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/09/2021)

Raport curent conform art. 234 litera i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (21/09/2021)

Convocare AGOA 27 (28) octombrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (21/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (21/09/2021)

Numire administrator provizoriu