Update articol:

Japonia, sub presiunea devalorizării accentuate a yenului

Evoluția cursului yenului față de dolar

Japonia a intervenit la finele săptămânii trecute pentru a consolida yenul pentru prima dată în 24 de ani, scrie Financial Times. Masato Kanda, ministrul finanțelor, a declarat că Tokyo a “luat măsuri decisive” pentru a aborda o mișcare “rapidă și unilaterală” pe piața valutară. A fost pentru prima dată când Japonia a vândut dolari din 1998 iar mișcarea a făcut ca yenul să crească la 142,39 ¥ față de dolar în decurs de câteva minute, după ce aceast atinsese anterior o cotație minimă 145,89 în contextul în care Banca Japoniei (BoJ) a semnalat că nu își va modifica orientările viitoare cu privire la ratele dobânzilor.

Economistul Citigroup, Kiichi Murashima, a declarat că, chiar dacă BoJ și-ar ajusta politica, nu ar schimba fundamental imaginea mai largă a unui decalaj tot mai mare în ceea ce privește condițiile financiare dintre Japonia și restul lumii. “Este foarte discutabil cât de departe poate guvernul să evite de fapt căderea yenului în raport cu dolarul”, a spus el. Au existat îngrijorări similare în Coreea de Sud cu privire la scăderea cu 15% a cotației monedei naționale în acest an în raport cu dolarul.

Japonia este acum singura țară din lume care își menține ratele negative după ce Banca Națională a Elveției și-a ridicat propria rată de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, ducând-o în teritoriu pozitiv și punând capăt experimentului de zece ani al Europei cu rate sub zero.

Yenul a pierdut aproximativ o cincime din valoarea sa în raport cu dolarul în acest an, ridicând prețul importurilor și contribuind la un nivel ridicat de opt ani în creșterea prețurilor de consum de bază din Japonia, care exclud prețurile volatile ale alimentelor, la 2,8 la sută în anul precedent până în august.

Pe măsură ce investitorii pariază că Fed și alte bănci centrale de top vor majora ratele mai mari decât se așteptau anterior pentru a ține inflația sub control, randamentele obligațiunilor americane cresc, stimulând dolarul și punând presiune descendentă asupra altor valute majore, inclusiv yenul, lira sterlină și euro. “Fed stabilește într-adevăr ritmul creșterii ratei dobânzii și transmite presiune altor bănci centrale prin intermediul piețelor valutare”, a declarat Krishna Guha, șef la banca americană de investiții Evercore. Marți, 27 septembrie, ora 5:00 UTC, cursul USD/YEN revenise deja la o cotație de 144,44.

Autor: Dan Pălăngean

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu