Update articol:

Jerusalem Post: Mossad a adus din China în Israel vaccinul împotriva coronavirus

Yossi Cohen, director Mossad - Photo by Kobi Gideon / GPO Yossi Cohen, director Mossad - Photo by Kobi Gideon / GPO
  • Informaţia apare pe măsură ce țările și companiile din întreaga lume se luptă pentru dezvoltarea unui vaccin

 

Mossadul a adus în Israel,  în ultimele săptămâni, vaccinul produs de China împotriva coronavirus  pentru a studia și învăța despre acesta, a anunţat luni Canal 12, citat de Jerusalem Post. Mai multe surse guvernamentale au confirmat indirect informaţia.

Anunţul vine în timp ce țările și companiile din întreaga lume se luptă pentru a dezvolta un vaccin, cu atacuri cibernetice și acţiuni de spionaj raportate împotriva unui număr de dezvoltatori.

Israel încearcă să ajungă la acorduri pentru achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirus de la alți potențiali dezvoltatori, potrivit unui oficial de rang înalt al Ministerului Sănătății. “Există mai multe eforturi diplomatice”, a declarat el pentru The Jerusalem Post, adăugând: „Încercăm tot ce putem pentru a ne asigura că cetățenii israelieni au acces la un vaccin cât mai curând posibil”.

Cu toate acestea, nu a fost  clar de ce a fost implicat în mod specific Mossad, în loc de Ministerul de Externe și Ministerul Sănătății. Atât Ministerul de Externe, cât și Ministerul Sănătății, au refuzat să comenteze sau au direcţionat întrebarea către Biroului primului ministru israelian.

Potrivit Jerusalem Post, din februarie până la sfârșitul lunii mai, directorul Mossad, Yossi Cohen, a condus eforturile internaționale ale țării de a achiziționa măști, truse de testare, ventilatoare și alte echipamente medicale pentru combaterea coronavirusului.

În luna mai, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a făcut tot posibilul să-i mulțumească public lui Cohen pentru conducerea centrului comun de comandă a achizițiilor publice, înainte de transferul acestuia către Ministerul Sănătății.

În timpul conducerii centrului de comandă, Cohen a fost agresiv în achiziționarea unor cantități masive de consumabile medicale și echipamente de protecție, într-un moment în care aceste produse erau rare și exista o concurență dură între țări pentru a le achiziţiona.

Unii au spus că Mossadul a fost implicat în primăvară în aceste tranzacţii pentru că  unele achiziții au fost făcute din EAU și din alte țări din Orientul Mijlociu cu care Israelul nu are relații diplomatice.

În schimb, Israelul are relații diplomatice solide cu China, care sunt de obicei conduse public de Ministerul de Externe. Dar există indicii că achiziționarea la vedere a unui vaccin din China ar putea complica lucrurile cu SUA într-un moment în care Washingtonul și Beijingul se află în plin război comercial.

Există, de asemenea, îngrijorări, în general, în Occident cu privire la siguranța vaccinului Chinei, deoarece nu a fost supus unor teste la fel de extinse precum s-a cerut în unele țări occidentale.

China a fost prima țară lovită de coronavirus și a început să lucreze mai devreme pentru un vaccin. China a început să distribuie pe scară largă vaccinul către anumite sectoare ale populației, ceea ce ar putea fi periculos pentru acele sectoare, dar îi poate permite să treacă mai rapid prin diferite probleme decât în ​​țările occidentale.

În același timp, Institutul pentru Cercetări Biologice din Israel a anunțat duminică că va începe studiile pe oameni cu privire la vaccinul său împotriva coronavirusului, Brilife. Vaccinul a primit toate aprobările necesare de la Ministerul Sănătății și de la Comitetul Helsinki pentru experimentele medicale pe oameni.

 

BVB | Știri BVB

ARMATURA S.A. (ARM) (19/01/2022)

Calendar financiar 2022

ELECTROARGES SA (ELGS) (18/01/2022)

Modificare Ordine de Zi AGEA si AGOA din 31.01/01.02.2022

MECANICA FINA SA (MECE) (18/01/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AQUILA PART PROD COM (AQ) (18/01/2022)

Convocare AGA O & E 23.02.2022