Update articol:

Joe Biden l-a acuzat pe Donald Trump că vrea să elimine Obamacare

Foto Twitter Foto Twitter

Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, l-a acuzat duminică pe preşedintele Donald Trump că doreşte să instaleze rapid o judecătoare conservatoare la Curtea Supremă doar pentru a putea “elimina” programul de asigurare de sănătate Obamacare în plină pandemie, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

El a cerut din nou ca Senatul să nu se pronunţe asupra judecătoarei Amy Coney Barrett, desemnată sâmbătă de miliardarul republican, înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Donald Trump speră ca numirea acestei magistrate, chemată să o înlocuiască pe regretata judecătoare progresistă Ruth Bader Ginsburg, să fie validată de Senat înainte de scrutin.

“Niciodată în istoria naţiunii noastre nu a fost numit şi instalat un judecător la Curtea Supremă când alegerile prezidenţiale sunt deja în curs”, a spus el într-o scurtă conferinţă de presă la Wilmington, oraş din statul Delaware. Votul a început în mai multe state.

“Preşedintele Trump încearcă de patru ani să elimine Affordable Care Act”, a adăugat Joe Biden despre legea asigurărilor de sănătate adoptată atunci când el însuşi se afla la Casa Albă ca vicepreşedinte al lui Barack Obama.

“Acum, acest guvern crede că a găsit brusc o lacună odată cu moartea tragică a judecătoarei Ginsburg”, a spus el.

“Suntem încă în mijlocul celei mai grave crize globale de sănătate din ultimul secol”, “şi totuşi administraţia Trump solicită Curţii Supreme să abroge întregul Affordable Care Act”, a denunţat din nou candidatul democrat, spunând că acest lucru ar risca în viitor să priveze de asigurare de sănătate mulţi pacienţi care se vor îmbolnăvi de COVID-19.

“Nu există niciun mister ce se întâmplă aici, preşedintele Statelor Unite încearcă să elimine legea privind protecţia pacienţilor şi îngrijirea la preţuri accesibile, a încercat acest lucru în ultimii patru ani. Partidul Republican a încercat să o elimine timp de un deceniu”, a mai spus Biden în conferinţa de presă, citat de EFE.

Legea sănătăţii, cunoscută sub numele de “Obamacare”, a fost aprobată de predecesorul lui Trump, Barack Obama (2009-2017).

Sâmbătă, Trump a anunţat numirea judecătoarei conservatoare Amy Coney Barrett pentru ocuparea postului lăsat vacant la Curtea Supremă de judecătoarea progresistă Ruth Bader Ginsburg, care a murit pe 18 septembrie.

În 2017, Barrett a publicat un eseu în care şi-a expus punctul de vedere cu privire la reforma în domeniul sănătăţii a lui Obama şi a criticat decizia de a salva legea, luată în 2012 de judecătorul şef John Roberts, nominalizat de preşedintele republican George W. Bush (2001-2009).

Reforma sanitară a lui Obama, aprobată în 2010, a fost respinsă de majoritatea membrilor Partidului Republican, care au încercat să o anuleze judiciar în faţa Curţii Supreme şi, de asemenea, în Congres, unde toate încercările au eşuat până acum.

De când a ajuns la Casa Albă în 2017, Trump a făcut tot posibilul pentru a anula “Obamacare” şi, deşi nu a reuşit, a slăbit legea respectivă.

În următorul an judiciar, care începe în octombrie, Curtea Supremă intenţionează să evalueze o plângere pe care o coaliţie de procurori generali statali din Partidul Republican a depus-o împotriva reformei în domeniul sănătăţii a lui Obama cu sprijinul administraţiei Trump.

De regulă, Curtea Supremă a SUA este formată din nouă judecători care servesc pe viaţă şi au puterea de a schimba legile ţării. Moartea lui Ginsburg a lăsat curtea cu trei judecători progresişti şi cinci judecători conservatori.

Magistraţii sunt numiţi de preşedinte şi apoi trebuie confirmaţi de Senat, unde republicanii au în prezent majoritate.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/08/2021)

Rezultate exprimare optiune conform Hotararea nr. 3 AGEA 27.04.2021

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (03/08/2021)

Convocare AGAE_07/08 Septembrie 2021

TERAPLAST SA (TRP) (03/08/2021)

Hotarare CA din 02.08.2021

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/08/2021)

Conferinta telefonica investitori si analisti - S1 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (03/08/2021)

Solutionare definitiva litigiu KJK Balkan Holding S.a.r.l