Update articol:

Joe Biden l-a acuzat pe Donald Trump că vrea să elimine Obamacare

Foto Twitter Foto Twitter

Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, l-a acuzat duminică pe preşedintele Donald Trump că doreşte să instaleze rapid o judecătoare conservatoare la Curtea Supremă doar pentru a putea “elimina” programul de asigurare de sănătate Obamacare în plină pandemie, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

El a cerut din nou ca Senatul să nu se pronunţe asupra judecătoarei Amy Coney Barrett, desemnată sâmbătă de miliardarul republican, înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Donald Trump speră ca numirea acestei magistrate, chemată să o înlocuiască pe regretata judecătoare progresistă Ruth Bader Ginsburg, să fie validată de Senat înainte de scrutin.

“Niciodată în istoria naţiunii noastre nu a fost numit şi instalat un judecător la Curtea Supremă când alegerile prezidenţiale sunt deja în curs”, a spus el într-o scurtă conferinţă de presă la Wilmington, oraş din statul Delaware. Votul a început în mai multe state.

“Preşedintele Trump încearcă de patru ani să elimine Affordable Care Act”, a adăugat Joe Biden despre legea asigurărilor de sănătate adoptată atunci când el însuşi se afla la Casa Albă ca vicepreşedinte al lui Barack Obama.

“Acum, acest guvern crede că a găsit brusc o lacună odată cu moartea tragică a judecătoarei Ginsburg”, a spus el.

“Suntem încă în mijlocul celei mai grave crize globale de sănătate din ultimul secol”, “şi totuşi administraţia Trump solicită Curţii Supreme să abroge întregul Affordable Care Act”, a denunţat din nou candidatul democrat, spunând că acest lucru ar risca în viitor să priveze de asigurare de sănătate mulţi pacienţi care se vor îmbolnăvi de COVID-19.

“Nu există niciun mister ce se întâmplă aici, preşedintele Statelor Unite încearcă să elimine legea privind protecţia pacienţilor şi îngrijirea la preţuri accesibile, a încercat acest lucru în ultimii patru ani. Partidul Republican a încercat să o elimine timp de un deceniu”, a mai spus Biden în conferinţa de presă, citat de EFE.

Legea sănătăţii, cunoscută sub numele de “Obamacare”, a fost aprobată de predecesorul lui Trump, Barack Obama (2009-2017).

Sâmbătă, Trump a anunţat numirea judecătoarei conservatoare Amy Coney Barrett pentru ocuparea postului lăsat vacant la Curtea Supremă de judecătoarea progresistă Ruth Bader Ginsburg, care a murit pe 18 septembrie.

În 2017, Barrett a publicat un eseu în care şi-a expus punctul de vedere cu privire la reforma în domeniul sănătăţii a lui Obama şi a criticat decizia de a salva legea, luată în 2012 de judecătorul şef John Roberts, nominalizat de preşedintele republican George W. Bush (2001-2009).

Reforma sanitară a lui Obama, aprobată în 2010, a fost respinsă de majoritatea membrilor Partidului Republican, care au încercat să o anuleze judiciar în faţa Curţii Supreme şi, de asemenea, în Congres, unde toate încercările au eşuat până acum.

De când a ajuns la Casa Albă în 2017, Trump a făcut tot posibilul pentru a anula “Obamacare” şi, deşi nu a reuşit, a slăbit legea respectivă.

În următorul an judiciar, care începe în octombrie, Curtea Supremă intenţionează să evalueze o plângere pe care o coaliţie de procurori generali statali din Partidul Republican a depus-o împotriva reformei în domeniul sănătăţii a lui Obama cu sprijinul administraţiei Trump.

De regulă, Curtea Supremă a SUA este formată din nouă judecători care servesc pe viaţă şi au puterea de a schimba legile ţării. Moartea lui Ginsburg a lăsat curtea cu trei judecători progresişti şi cinci judecători conservatori.

Magistraţii sunt numiţi de preşedinte şi apoi trebuie confirmaţi de Senat, unde republicanii au în prezent majoritate.

BVB | Știri BVB

ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (ALU) (27/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/01/2022)

Perioada inchisa tranzactionare 27.01.2022 - 25.02.2022

VRANCART SA (VNC) (26/01/2022)

Calendar financiar 2022

ROMCARBON SA (ROCE) (26/01/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014