Update articol:
Forumul Energiei

Johan Meyer, Fondul Proprietatea: Legea offshore trebuie finalizată cât mai repede; Investitorii nu așteaptă la infinit cu portofelele pline de bani

Johan Meyer la Forumul Energiei

*”Dorim să se reia cât mai curând procesul de listare a Hidroelectrica”

Legea offshore trebuie finalizată cât mai repede, pentru a nu se pierde șansa exploatării gazelor din Marea Neagră (Neptun Deep), un proiect critic pentru asigurarea independenței energetice a României, consideră Johan Meyer, Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea și CEO al Franklin Templeton, Sucursala București.

El a spus, la cea de-a treia ediție a Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence pe 21 aprilie 2021: “Așteptăm finalizarea legii offhore cât mai curând posibil. Investitorii așteaptă asta de mult timp. Riscul este că investitorii nu așteaptă la infinit cu portofelele pline de bani până când, într-o zi, lucrurile se așază. Cashul este fluid. Oportunitățile sunt peste tot și investitorii se orientează către acestea.

Cu cât se întârzie mai mult cu legislația, se pot schimba condițiile economice, circumstanțele globale și se poate să nu se mai întâmple proiectul. Din punct de vedere al siguranței energetice, este un proiect critic pentru Petrom, dar și pentru România, pentru a asigurarea independenței energetice. Cu cât legislația este agreată mai repede, cu atât este mai bine pentru țară și pentru companie.“

El a spus, că, în acest moment, situația în companiile energetice din portofoliu nu este perfectă, din punct de vedere al respectării guvernanței corporative, dar că lucrurile merg în direcția bună. El a apreciat că noul guvern a făcut eforturi să îmbunătățească procesul și să se asigure că legislația este aplicată, în ceea ce privește numirea de manageri profesioniști în companiile de stat.

Johan Meyer a exprimat dorința să se reia cât mai curând procesul de listare a Hidroelectrica: “Am lucrat și am promovat ani de zile, listarea Hidroelectrica. Din păcate, până acum, nu s-a întâmplat. A fost dezamăgitor.

Dar, cu susținerea acționarului majoritar, prin cooperarea cu managementul, boardul, cu noi, cred că ne apropiem de un punct în care este realistă listarea companiei pe Bursa de Valori București și în care compania să aibă șansa să acceseze un pool larg de investitori și pe piețele internaționale, prin listare duală.

Există, totuși, un obstacol, moratoriul legat de vânzarea participațiilor de stat – legea 173, care în prezent este în proces de retragere, în Parlament.

Vrem să vedem cât mai curând că pregătirea pentru listare se reia”.

Reprezentantul Fondului Proprietatea a mai spus că, per ansamblu, scad costurile pentru investițiile în energie verde, pe măsură ce apar tehnologii noi și face sens tot mai mult pentru investitori să se orienteze spre producția de energie verde, față de tehnologiile învechite și poluante, care devin tot mai scumpe și prohibitive: “Recent, Hidroelectrica a fost mai activă în acest aspect, anunțând investiții cheie pentru dezvoltarea în continuare a componentei verzi de producție.

Am fost acuzați că nu susținem planurile e investiții, dar am subliniat că evaluăm oportunitățile proiect cu proiect. Vom susține cu bucurie astfel de investiții care fac sens”.

Johan Meyer a subliniat că investitorii au nevoie de predictibilitate și stabilitate și a criticat, din nou, intenția de majorare a taxei pe apă uzinată pe care compania ar trebui să o plătească Administrației Naționale Apele Române („ANAR”), conform proiectului de lege PL-x 97/2021 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 225/2020 privind modificarea anumitor acte normative și stabilirea măsurilor în domeniul agriculturii potrivit unui comunicat.

“Vrem să vedem o interferență cât mai mică în ce privește taxele pe producatori. Companiile sunt țintite pentru că sunt văzute ca vaci de muls, iar acesta este un semnal îngrijorător pentru investitori“, a spus Johan Meyer.

Proiectul de lege PL-x 97/2021, dezbătut în prezent în Camera Deputaților, propune un tarif fix de 33 RON/ MWh produs pentru contribuțiile datorate ANAR de către producătorii de energie hidroelectrică. Această sumă reprezintă o creștere de peste 55% pentru Hidroelectrica, având în vedere că în ultimii 5 ani compania a plătit  o taxă echivalentă cu aproximativ 21 RON / MWh produs.

“Nu vedem nicio justificare pentru asta”, a spus domnul Meyer, arătând că investitorii au nevoie de o explicație pentru cum se calculează stabiliarea acestor taxe.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%

MECANICA FINA SA (MECE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ALTUR S.A. (ALT) (02/12/2021)

Litigii -26.11.2021 - versiune limba engleza