Update articol:

Joseph Stiglitz: Pandemia de coronavirus a evidențiat modul în care sistemul economic nu funcționează; el spune că este timpul ca economia SUA să fie reconectată: „Nu ar trebui să lăsăm o criză bună să se irosească”

Economistul american Joseph Stiglitz consideră că este momentul potrivit pentru a reconecta economia SUA, argumentând că „nu ar trebui să lăsăm o criză să se irosească”, scrie CNBC.

Fostul vicepreședinte senior și economist-șef al Băncii Mondiale a declarat joi că pandemia de coronavirus a evidențiat modul în care sistemul economic nu funcționează, referindu-se la inegalitate, criza climatică și lipsa de rezistență a economiei de piață.

Stiglitz a spus că este optimist că multe probleme existente pot fi abordate simultan, deoarece sunt legate.

„Puteți obține două la preț de una”, a declarat el la CNBC.

SUA ar trebui, de exemplu, să investească în construirea infrastructurii „verzi” care creează locuri de muncă și ajută la reducerea inegalităților, a spus Stiglitz. „Odată ce vă gândiți la asta, vă dați seama că putem ataca simultan două sau trei dintre aceste probleme”, a spus el, adăugând că SUA au forța de muncă și capitalul.

Stiglitz a spus că ar fi „sănătos” pentru economia SUA să crească „puțin” taxele pentru a finanța „unele dintre lucrurile de care avem nevoie pentru binele comun”.

În iulie, 130 de țări au susținut o rată minimă globală de impozitare a întreprinderilor de 15%, iar Stiglitz a spus că această mișcare a pus capăt cursei pentru scădere în ceea ce privește impozitele, subliniind că SUA are în vedere o rată de 25%.

O economie de succes nu este definită doar de cote de impozitare, ci și de alți factori, cum ar fi infrastructura și eforturile de cercetare și dezvoltare, a spus Stiglitz.

El a spus că există un consens din ce în ce mai mare că SUA trebuie să schimbe legile învechite care sunt în vigoare de 125 de ani și să abordeze puterea excesivă a pieței în întreaga Americă. „Concentrația puterii de piață a crescut enorm în ultimii 35 de ani”, a spus el.

Potrivit lui Stiglitz, supra-reglementarea și taxarea excesivă nu vor face ca Occidentul să-și piardă avantajul competitiv față de puterile emergente și China. „Sunt de fapt destul de încrezător că această nouă agendă ne va întări de fapt”, a spus el.

Concurența face economiile de piață mai inovatoare, în timp ce monopolurile reduc inovația, a spus Stiglitz. „Am văzut cum marii giganți strivesc de fapt inovația”, a spus el.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera