Update articol:

JP Morgan estimează că Bitcoin ar putea crește la 146.000 de dolari pe termen lung, dar volatilitatea ar trebui să scadă substanțial (CNBC)

Sursa foto: pixabay.com/illustrations/bitcoin-coins-virtual-currency-4207418

Remarcabila ascensiune a Bitcoin, peste 30.000 de dolari, a uimit Wall Street – iar una dintre cele mai mari bănci de investiții din SUA crede că moneda digitală ar mai putea avea mult urcat.

Într-o notă publicată luni, JP Morgan a stabilit o țintă îndrăzneață pe termen lung a prețurilor pentru bitcoin, susținând că ar putea ajunge până la 146.000 de dolari, întrucât concurează cu aurul ca monedă „alternativă”. Dar, există o condiție, scrie CNBC.

Capitalizarea de piață a Bitcoin – calculată prin înmulțirea prețului cu numărul total de monede aflate în circulație – se ridică în prezent la peste 575 miliarde de dolari. Potrivit JP Morgan, ar trebui să urce de 4,6 ori pentru a ajunge la suma de 2,7 trilioane de dolari – investițiile în aur din sectorul privat.

Pentru ca valoarea de piață a bitcoin să atingă acest nivel, volatilitatea prețurilor ar trebui să scadă substanțial pentru a oferi investitorilor instituționali încrederea necesară pentru a face pariuri mari. Bitcoin este cunoscut pentru volatilitatea sa fulminantă și a scăzut brusc luni, pentru scurt timp, sub 30.000 de dolari, la doar câteva zile după ce a atins acel nivel.

Bitcoin a crescut marți, tranzacționându-se la aproximativ 31.720 USD, potrivit datelor furnizorului de date de piață criptografică Coin Metrics.

„Această creștere pe termen lung bazată pe o egalizare a capitalizării de piață a bitcoin cu cea a aurului în scopuri investiționale este condiționată de convergența volatilității bitcoin către cea a aurului pe termen lung”, au scris strategii JP Morgan „Motivul este că, pentru majoritatea investitorilor instituționali, volatilitatea fiecărei clase contează în ceea ce privește gestionarea riscului de portofoliu și cu cât volatilitatea unei clase de active este mai mare, cu atât este mai mare capitalul de risc consumat de această clasă de active.”

Bulls Crypto au spus că recentul raliu al bitcoin este semnificativ diferit de bula de la sfârșitul anului 2017, când moneda s-a apropiat de 20.000 de dolari, pentru a scădea până la 3.122 de dolari în anul următor. Acest lucru se datorează faptului că investitorii instituționali încep să cumpere, ceea ce este văzut ca un impuls crucial de încredere pentru activul digital.

Scepticii consideră că raliul din 2020 al bitcoin – de peste 300% – amintește de activitatea spumoasă din 2017 a pieței. Ei îl văd ca pe un activ speculativ fără valoare intrinsecă și un balon care ar putea exploda la un moment dat.

Cu toate acestea, JP Morgan spune că există „puțină îndoială că impulsul fluxului instituțional în bitcoin este ceea ce distinge 2020 de 2017”.

„Este puțin probabil ca o convergență a volatilităților dintre bitcoin și aur să se întâmple rapid și avem în minte un proces de mai mulți ani. Acest lucru implică faptul că ținta teoretică de preț de peste 146.000 de dolari bitcoin ar trebui considerată o țintă pe termen lung și, prin urmare, o țintă de preț nesustenabilă pentru acest an”, arată banca de investiții.

Mulți investitori instituționali folosesc vehicule de investiții, cum ar fi Grayscale’s Bitcoin Trust, ca mijloc de a cumpăra bitcoin. Potrivit JP Morgan, peste 3 miliarde de dolari au intrat în Grayscale Bitcoin Trust de la jumătatea lunii octombrie, în timp ce ETF-urile de aur au pierdut 7 miliarde de dolari.

Unii investitori pot considera că ținta superioară a prețului pentru bitcoin dată de JP Morgan este destul de deranjantă. CEO-ul băncii, Jamie Dimon, a numit odată criptomoneda o „fraudă” și a spus că mania bitcoinului amintește de nebunia bulbilor de lalele din secolul al XVII-lea.

Cu toate acestea, Dimon susține mai mult tehnologia blockchain care a stat la baza monedelor digitale precum bitcoin. JP Morgan a investit mult în domeniu, creând propria sa monedă digitală numită JPM Coin și înființând o nouă unitate dedicată blockchain-ului.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021