Update articol:

JPMorgan estimează că prețurile mărfurilor globale ar putea crește cu 40%… sau mai mult

JPMorgan Chase & Co. şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţă - https://www.facebook.com/jpmorganchase JPMorgan Chase & Co. şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţă - https://www.facebook.com/jpmorganchase

Prețurile mărfurilor ar putea crește cu 40% și vor continua probabil să crească, potrivit unei note a JPMorgan Chase din 7 aprilie, în contextul în care materiile prime au atins un nivel record luna trecută, după sancțiunile occidentale asupra Rusiei din cauza invaziei Ucrainei.

Rusia este principalul furnizor pentru până la 10% din producția mondială de energie și aproximativ 20% din producția mondială de grâu.

Mărfurile afectate includ petrolul, care a crescut deja cu 33% față de aceeași lună a anului precedent, în timp ce gazul natural a crescut cu 65% de când invazia a zguduit piețele.

Metalele, excluzând aurul, cum ar fi cuprul, au crescut cu 7% față de 2021, în timp ce grâul a crescut cu 33%.

Banca a analizat poziționarea pe termen lung a investitorilor globali și a comparat alocarea pe mărfuri cu alocările în numerar, acțiuni și obligațiuni.

„Raportat la dolari, dobânda totală deschisă (n.r. dobânda deschisă reprezintă numărul total de contracte futures deținute de participanții de pe piață la sfârșitul zilei de tranzacționare. Este folosit ca indicator pentru a determina sentimentul pieței și puterea din spatele tendințelor prețurilor) a contractelor futures pe mărfuri, mai puțin aurul, se ridică la aproximativ 1,4 trilioane de dolari, care, deși este ridicată în raport cu standardele istorice, pare mult mai mică în comparație cu stocul de acțiuni, obligațiuni și numerar din lume”, a spus banca.

JPMorgan a spus că, deși alocarea implicită pe mărfuri de 0,72% este mai mare decât media observată după prăbușirea Lehman Brothers, aceasta este încă cu mult sub maximele record din 2008 și 2011.

„În situația actuală, în care nevoia de acoperire împotriva inflației este mai ridicată, este de imaginat ca alocările pe mărfuri pe termen lung să crească în cele din urmă peste 1% din totalul activelor financiare la nivel global, depășind maximele anterioare înregistrate în 2008 sau 2011”, se arata in Nota JPMorgan.

Mărfurile ar putea înregistra creșteri de încă 30 până la 40 de procente față de nivelurile actuale, potrivit experților băncii, care au spus că, deși investitorii și-au mărit alocarea pentru mărfuri, în ultimul an, peste mediile istorice, este suficient spațiu pentru a le mai crește expunerea în portofolii.

Cifrele actuale sugerează o posibilitate suplimentară de câștiguri în ce privește materiile prime, potrivit notei, deoarece mărfurile se află de departe într-un teritoriu record și există „loc pentru creșteri suplimentare în alocarea investitorilor pentru mărfuri”, într-o perioadă de creștere a inflației, potrivit JPMorgan.

Creșterea cotațiilor mărfurilor este alimentată de cererea crescută din partea consumatorilor care cheltuiesc mai mult într-o lume post-pandemică, dar sancțiunile occidentale asupra Rusiei au înrăutățit oferta globală a acestor resurse.

Ratele inflației deja ridicate sunt agravate de conflict, determinând măsuri mai dure din partea Rezervei Federale în acest an și determinând investitorii să reevalueze ponderile activelor în portofolii între acțiuni, obligațiuni și materii prime.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Incetarea temporara unei parti substantiale a activitatii societatii

Sphera Franchise Group (SFG) (31/01/2023)

Raport auditor S2 2022 - art. 108 Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022