Update articol:

Judecător ucrainean răpit în centrul Chişinăului: Maia Sandu cere SIS şi MAI să investigheze cazul

Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetăţeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedeşte sau nu că au comis ilegalităţi, a declarat într-o reacţie preşedinta Maia Sandu, astăzi, după ce un comando înarmat a răpit sâmbătă un judecător ucrainean din centrul Chişinăului.

Maia Sandu a precizat: “Judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Cer acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, instituția principală responsabilă de asigurarea securității cetățenilor, și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție îngrijorătoare a unui cetățean străin de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Despre răpirea lui Nicolai Ceaus a anunţat pe Facebook avocatul acestuia, Iulian Balan. El a spus că, la 3 aprilie 2021, judecătorul ucrainean Ceaus Nicolae a fost răpit din centrul Chişinăului de un grup înarmat de persoane şi dus într-o direcţie necunoscută.

Publicaţia Ziarul Naţional relata că acesta a fost răpit de trei persoane înarmate din curtea unui bloc situat într-un cartier central din Chişinău, potrivit Agerpres. Cererea de azil politic al lui Nicolai Ceaus este în prezent în curs de examinare la instanţele judecătoreşti din Republica Moldova.

Avocatul lui Ceaus a remarcat că, în situaţia creată, apar dubii cu privire la capacitatea statului moldovean de a-şi proteja cetăţenii şi i-a îndemnat pe toţi cei care dispun de informaţii cu privire la clientul său să le comunice poliţiei.

Poliţia moldoveană a deschis deja un dosar penal în cazul dispariţiei cetăţeanului ucrainean.

RISE Moldova a scris că Nicolai Ceaus nu a fugit din Ucraina, ci a fost evacuat în urma unei operaţiuni organizate de ambele părţi ale graniţei cu girul liderului de la acea vreme al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, controversatul oligarh moldovean, care se ascunde în prezent în străinătate de justiţia moldoveană, şi al lui Petro Poroşenko, preşedintele de la acea vreme al Ucrainei.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere