Update articol:

Justin Welby, Arhiepiscop de Canterbury şi şef al Bisericii Anglicane: “Portretizarea lui Iisus ca bărbat alb ar trebui reconsiderată”

Foto Facebook Foto Facebook

Justin Welby, arhiepiscop de Canterbury și șeful Bisericii Anglicane, a declarat că biserica ar trebui să-și reconsidere portretizarea lui Isus ca om alb, potrivit CNN.

Vorbind la Programul BBC Today, Welby a fost întrebat dacă felul în care biserica occidentală „îl înfățișează pe Isus” ar trebui regândit  și „reimaginat” în lumina protestelor recente purtate sub sloganul „Black Lives Matter”,  în urma morții afro-americanului George Floyd.

„Da, bineînțeles că da”, a spus el, adăugând că Isus a fost portretizat diferit în țările din întreaga lume. El a spus că are contact regulat cu  lideri ai bisericii anglicane din întreaga lume, care nu l-au portretizat pe Isus ca fiind Alb.

„Intrați în bisericile lor și nu vedeți un Isus Alb – îl vedeți pe un Isus Negru, sau un Isus Chinezesc sau un Isus din Orientul Mijlociu -ultima variantă fiind şi cea mai precisă din punct de vedere istoric”, a spus Welby.

„Îl vezi şi pe Isus Fijian – îl vezi pe Iisus înfățișat în atâtea feluri în care există culturi, limbi și înțelegeri”, a adăugat el.

Welby a adăugat că reprezentările lui Isus nu au fost, totuși, „la cine ne închinăm”, ci au servit mai degrabă ca „amintire a universalității lui Dumnezeu care a devenit pe deplin uman”.

Întrebat despre cererile ca monumentele cu legături la istoria imperialistă a Regatului Unit și comerțul cu sclavi să fie înlăturate, el a spus că statuile din Catedrala Canterbury vor fi examinate.

“Vom fi foarte atenți, îi vom pune în context și vom vedea dacă toți ar trebui să fie acolo”, a spus el.

Mișcarea de a înlătura statuile controversate a căpătat amploare în Marea Britanie, precum și în Europa și SUA, dar a împărțit opinia publică.