Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că de foarte mulţi ani partidele politice nu au mai fost consultate pe politică externă, de parcă “e vorba de Sfântul Graal, de care nu se ating decât cei de la Ministerul de Externe”, potrivit Agerpres.
“Se întâmplă prima dată de foarte mulţi ani când preşedintele, fie şi interimar, ne invită la dialog, la consultări pe subiecte importante şi probabil că principalul subiect va fi războiul ruso-ucrainean şi raportarea României la tot ce se întâmplă pe scena internaţională. Şi cum noi nu am fost de ani de zile consultaţi pe politică externă, parcă e vorba de Sfântul Graal, de care nu se ating decât cei avizaţi de la Ministerul de Externe, avem posibilitatea de a spune cum vedem lucrurile. În primul rând, România trebuie să înţeleagă ce doresc Statele Unite, fiindcă lucrurile vor evolua foarte repede. Nu ştiu dacă noi ştim care este miza acestor schimbări. Sunt convins că Statele Unite vor obţine pacea şi încetarea focului foarte repede, sunt convins că Statele Unite doresc ruperea Rusiei de China, sunt convins că Statele Unite urmăresc o strategie mai lungă care este legată de o confruntare strategică, mai ales comercială cu China”, a spus Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul de campanie al Alianţei electorale “România Înainte”.
El s-a declarat convins că “va fi o pace justă şi durabilă”, iar atât Ucraina cât şi Uniunea Europeană vor fi prezente la masa negocierilor “în a doua etapă”.
“Trebuie să înţelegem care sunt valorile care ghidează echipa Trump şi aceste valori sunt legate de acele valori conservative despre care toată lumea vorbeşte în aceste zile, în această perioadă şi în această cheie trebuie să citim inclusiv acele propoziţii scurte puse pe X sau pe Facebook de unii şi de alţii. Nu trebuie să ne panicăm. Trebuie să ştim care sunt priorităţile României, care sunt interesele României şi dacă putem în această perioadă să fim iniţiatori ai câtorva teme importante în UE, şi sunt convins că da, fiindcă UE nu are decât să se schimbe. Asta este situaţia, înţelegem sau nu, acceptăm sau nu, asta va fi viaţa şi viaţa ne va demonstra că acest pragmatism şi în UE va aduce schimbări importante atât în ceea ce priveşte apărarea şi o mare autonomie în politicile de apărare, dar şi în ceea ce priveşte competitivitatea, inovaţia şi economia”, a menţionat liderul UDMR.
Acesta a subliniat că Parteneriatul Strategic cu SUA trebuie întărit, nu slăbit şi acest lucru trebuie spus de fiecare dată, dar trebuie şi acţionat.
“Întrebarea este dacă Administraţia românească în acest moment are căi deschise de comunicare cu Administraţia SUA, nu ştiu, vom vedea, vom pune această întrebare”, a menţionat el.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a invitat, miercuri, la Palatul Cotroceni, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, pentru consultări în vederea pregătirii poziţiei ţării noastre la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie, care va avea loc la Bruxelles, a anunţat Administraţia Prezidenţială.