Update articol:

Kelemen Hunor: Trebuie să cerem scuze cetăţenilor care ne-au trimis în Parlament; “Aţi avut guvernarea, aţi avut o coaliţie la care aţi renunţat, fiindcă pentru dumneavoastră era mai importantă o persoană”

Kelemen Hunor Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat miercuri că parlamentarii ar trebui să-şi ceară scuze de la cei care i-au trimis în Parlament, subliniind că ar trebui dezbătute problemele cu care se confruntă România, şi a spus că formaţiunea sa nu va vota echipa guvernamentală propusă de Dacian Cioloş.

“Acum un an, în campanie electorală, nu am promis conflicte interminabile, nu am promis instabilitate, nu am promis nesiguranţă şi haos social. Promisiunile noastre au fost stabilitate, predictibilitate, siguranţă şi redarea speranţei fiecărui cetăţean pentru un trai mai bun. Aşa am promis cu toţii, indiferent din ce formaţiune politică facem parte. Şi de câteva săptămâni, de o lună, de două luni de zile, majoritatea clasei politice oferă “cetăţii” doar scandal, circ, nesiguranţă, instabilitate. Vedem multe argumente fără nicio coerenţă şi logică, atitudine duplicitară, supărare, isterie şi balet politic inutil. În aceste condiţii, înainte de orice, trebuie să cerem scuze de la cetăţenii care ne-au trimis în Parlament cu alte aşteptări. Vă cer scuze, stimaţi cetăţeni, dar sigur nu pot să o fac în numele fiecărui parlamentar. Şi, totuşi, trebuie să spun acest lucru de la acest microfon. Degeaba suntem o mână de oameni care am încercat să ne ţinem departe de acest scandal interminabil. Imagina noastră este în acest moment una catastrofală. În aceste zile, noi ar trebui să dezbatem problemele cu care se confruntă România”, a declarat liderul UDMR în plenul reunit al Parlamentului, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, ar trebui purtate discuţii despre creşterea preţurilor la energie, legea off-shore, problema demografică a României, industria alimentară, “extrem de vulnerabilă şi expusă.

“Ar trebui să venim cu soluţii pentru a ajuta oamenii săraci în faţa inflaţiei galopante şi ar fi cazul să începem discuţiile despre bugetul de anul viitor. Dar în primul rând ar trebui să vorbim de valul 4 al pandemiei şi cum putea salva vieţile oamenilor. În loc de aceste lucruri, noi discutăm despre un Cabinet care nu are susţinere parlamentară, dar ţine morţiş să demonstreze că de fapt este victima celorlalţi”, a adăugat parlamentarul.

El a remarcat că USR cere acum votul foştilor aliaţi de coaliţie, după ce a renunţat la aceasta şi “a dărâmat un guvern”.

“Stimaţi colegi din USR, am înţeles că vreţi să guvernaţi. E legitimă dorinţa voastră, Aţi avut guvernarea alături de noi şi PNL. Nu era o coaliţie perfectă, nu există coaliţii perfecte, dar a fost poate singura construcţie posibilă acum un an de zile. În ceea ce ne priveşte, de la bun început am spus că această deja fostă coaliţie va cunoaşte succesul dacă vom avea puterea să ne concentrăm doar asupra acelor puncte comune care sunt importante pentru societate şi care pot fi rezolvate printr-un efort comun. La fel, de la bun început am susţinut că principala cheie a stabilităţii acestei coaliţii este să renunţăm cu toţii la orgolii personale. Aţi avut guvernarea, aţi avut o coaliţie la care aţi renunţat, fiindcă pentru dumneavoastră era mai importantă o persoană şi era mai important un proiect de altfel necesar, dar pentru care căutarea compromisului era în derulare”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a arătat că cei de la USR “s-au baricadat în propriile certitudini”.

“Aţi repetat singurul adevăr pe care îl credeţi absolut, aţi spus că toţi sunt “old school”, numai voi sunteţi diferiţi, după care v-aţi asociat şi cu unii şi cu alţii doar ca să vă răzbunaţi şi aţi dărâmat un guvern. Astăzi sunteţi în faţa Parlamentului, cereţi votul foştilor aliaţi şi nu reuşiţi să obţineţi voturile acelor colegi cu care aţi mers împreună la dărâmarea guvernului. Stimaţi colegi, aţi cam rămas singuri. Şi, în momentul în care nu poţi să convingi în Parlament pe nimeni să te susţină, orice dezbatere despre programul de guvernare, despre structura şi lista cabinetului devine irelevantă şi înseamnă doar pierdere de timp. Şi totuşi va trebui să mergem mai departe”, a argumentat deputatul UDMR.

El le-a transmis celor de la USR “că vor pica acest test” şi “de mâine trebuie făcut un efort de a se resuscita coaliţia”.

“Astăzi veţi pica acest test, dar începând de mâine va trebui să mai facem încă un efort de a resuscita coaliţia formată în decembrie 2020. Şi dacă nu vom reuşi, tot trebuie să găsim o soluţie pentru a guverna ţara în acest moment extrem de dificil – cu voi sau fără voi. Dincolo de aceste considerente, ar fi bine să mai reţinem un lucru – când eşti la guvernare, trebuie să te comporţi cum ai vrea să se comporte cel care este în opoziţie, când va fi el la guvernare şi tu în opoziţie. În lupta politică trebuie să cunoşti măsura şi să nu foloseşti alte instrumente decât cele politice. Pentru a servi binele comun, mai trebuie să laşi din orgoliu şi din ambiţii. Astăzi, UDMR nu va participa la vot. Am fi ipocriţi dacă am spune că până în septembrie am fost colegi şi cu câţiva dintre dumneavoastră, chiar colegi buni, dar pe 20 octombrie am devenit adversari şi votăm împotriva voastră. Ca să fim consecvenţi cu noi înşine şi cu principiile şi cu valorile pe care le considerăm importante în politică, pentru noi rămâne această singură soluţie – să fim prezenţi şi să nu participăm la vot şi în acelaşi timp să vă spunem că sunteţi aşteptaţi la dialog, la căutarea unor soluţii împreună, şi nu separat”, a concluzionat preşedintele UDMR.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Unicredit Bank 2022 (UCB22) (27/06/2022)

Plata cupon nr. 10 si rambursare principal

AAGES S.A. (AAG) (27/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20-24.06.2022

MedLife S.A. (M) (27/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20-24 iunie 2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (27/06/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 20-24.06.2022