Președintele Klaus Iohannis participă, astăzi, la inaugurarea Stației de comprimare gaze naturale Podișor, din județul Giurgiu, o investiție de peste 22 milioane de euro.
STC Podisor include două Unități de Comprimare a Gazelor (una în funcțiune și una de rezervă) fabricate de firma Solar Turbine din SUA, având o putere de 4,6 MW/buc (în condiții ISO), fiecare și compusă din:
– Compresor centrifugal SOLAR C40, care are drept scop creșterea presiunii gazelor în vederea transportului;
– Turbină de gaze Solar Centaur 50, care este motorul de acționare al compresorului centrifugal.
Principalii parametri de operare ai stației sunt:
– Presiune de aspirație 20…40 barg;
– Presiune de refulare 30…60 barg;
– Debit maxim de gaze 565.000 Sm3/h (cu două unități de comprimare).
Pe lângă acestea , stația mai include și alte instalații tehnologice și de automatizare.
Execuția lucrărilor la stațiile de comprimare a fost facută de asocierea de constructori formată din INSPET SA (Lider), Petroconst, Moldocor, Habau PPS Pipeline Systems SRL, IRIGC Impex SRL, Sutech SRL, TIAB SA, Roconsult Tech. De asemenea în execuția lucrărilor au fost implicați și următorii subcontractanți: Euroconstruct Internațional, Montubing, Landrom, EvoClima; SKELA, Hihgberg Solution, Total Montaj, Allelectric, Kronecranes, Con&Con, Coneco, BAT Mediaș.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost transmis în dată de 16 aprilie 2018.
Numărul mediu de muncitori pe șantier a fost de 110, iar numărul maxim de muncitori – 235.
Valoarea contractului de execuție la 31 septembrie 2019 (fără mentenanță) este de 104 milioane de lei (22 milioane de euro), iar valoarea celor două unități de comprimare instalate (fără tva) – 12,6 milioane de euro.
Stația de comprimare gaze naturale Podisor face parte, alături de STC Jupa (inaugurată la 30 septembrie 2019) și STC Bibesti, din Proiectul BRUA – Faza 1, proiect aflat pe lista Proiectelor de Interes Comun ale Uniunii Europene și care reprezintă o investiție totală de 500 milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii de transport gaze naturale din România și Europa.
Rolul stațiilor de comprimare în sistemele de transport gaze naturale este de a asigura livrarea cantităților de gaze contractate în perioadele de vârf de consum.
Stația de Comprimare Gaze Podisor este o instalație tehnologică interconectată la următoarele conducte de magistrale de gaze: DN 32’’ STC Podisor – STC Bibesti, DN 20’’ STC Podisor – Giurgiu. STC Podisor va fi conectată și al viitoarea magistrala DN 40’’ Tuzla-Podisor.
Scopul STC Podisor este comprimarea gazelor din conductele magistrale la care este conectată, în vederea compensării pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport al gazelor naturale. Stația este bidirecțională; ea poate comprima gaze atât din direcția Giurgiu sau Tuzla către direcția Bibesti , cât și din direcția Bibesti sau Tuzla către direcția Giurgiu.
Proiectul BRUA – Faza 1 a beneficiat de un grant din partea Uniunii Europene de 179,32 milioane de euro pentru realizarea investiției ce va asigura accesul la noi surse de gaze naturale precum și facilitarea transportului de gaze naturale din Marea Caspică către piețele din Europa Centrală și de Est. Proiectul se dezvoltă în contextul necesități diversificării surselor de gaze în țările din UE și asigura capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an în/din direcția Bulgaria și 1,75 miliarde metri cubi pe an în /din direcția Ungaria.
La nivel local se estimează că proiectul BRUA 1 va avea un impact orizontal asupra industriei și turismului local, prin efecte pozitive (beneficii potențiale) precum crearea de locuri de muncă temporare, stimularea operatorilor de turism de la nivel local, stimularea altor investiții, creșterea valorii terenurilor din proximitatea proiectului, dezvoltarea infrastructuri, contribuție la economia locală, beneficii din taxele plătite.