Update articol:

Kremlinul consideră ‘pozitivă’ declaraţia SUA asupra controlului armelor nucleare

Dimitri Peskov Dimitri Peskov/ Sursa foto: russiancouncil.ru

Kremlinul a considerat luni “pozitivă” o declaraţie a consilierului pentru securitate naţională al Statelor Unite Jake Sullivan cerând discuţii bilaterale privind controlul armelor nucleare şi a adăugat că Rusia a rămas deschisă pentru dialog.

Sullivan a declarat vineri că Statele Unite vor respecta limitele armelor nucleare stabilite în Noul tratat START, ultimul pact de reducere a armelor nucleare rămas între cei doi rivali ai Războiului Rece, până la expirarea sa în 2026 dacă Rusia face acelaşi lucru, aminteşte Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a suspendat participarea Moscovei la tratat în februarie.

“Aceasta este o declaraţie importantă şi pozitivă a dlui Sullivan. Desigur, ne aşteptăm să fie confirmată de facto de paşi prin canale diplomatice, iar apoi formatele propuse pentru dialog pot fi luate în considerare”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Semnat de preşedintele de atunci al SUA Barack Obama şi omologul său rus Dmitri Medvedev în 2010, tratatul New START limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite şi Rusia le pot desfăşura.

El a intrat în vigoare în 2011 şi a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani după ce Joe Biden a preluat funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

Conform acordului, Moscova şi Washingtonul sunt angajate în desfăşurarea a nu mai mult de 1.550 de focoase nucleare strategice şi maxim 700 de rachete şi bombardiere cu rază lungă de acţiune.

Când funcţionează conform intenţiei, pactul permite atât inspectorilor americani, cât şi ruşi să se asigure că cealaltă parte respectă tratatul.

BVB | Știri BVB

VES SA (VESY) (22/09/2023)

Retragerea dintr-o activitate principala

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/09/2023)

Completarea Convocatorului AGEA din 09/10 octombrie 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (22/09/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (22/09/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Alstom Transport SA

Fondul Proprieteatea TURBO LONG 10/1.26/1.31 (EBFPTL26) (22/09/2023)

Suspendare tranzactionare - ora 16:31 - Notificare Erste Group Bank AG