Update articol:

Kristalina Georgieva (FMI) cere statelor să-şi majoreze cheltuielile pentru a stimula economiile afectate de pandemie

Kristalina Georgieva (Foto Twitter) Kristalina Georgieva (Foto Twitter)

Autorităţile din întreaga lume ar trebui să ia măsuri pentru majorarea cheltuielilor, pentru a ajuta la redresarea economiilor afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19), a afirmat vineri Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional FMI), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În 2020, FMI a acordat sprijin unui număr de 83 de ţări, a informat şeful instituţiei financiare.

“În ceea ce priveşte politicile din acest moment, foarte neobişnuit pentru FMI, începând deja din martie am tot spus: vă rog cheltuiţi. Cheltuiţi cât de mult puteţi, apoi cheltuiţi chiar mai mult. Continui să susţin măsurile adecvate fiscale şi de politică monetară pentru a proteja economia de colaps, într-o perioadă în care restricţiile impuse afectează atât producţia cât şi consumul”, a declarat oficialul FMI la Forumul economic anual Gaidar din Rusia.

În octombrie, FMI a estimat că economia mondială se va contracta cu 4,4% în 2020, urmând să înregistreze o creştere de 5,2% în 2021. Vineri, Georgieva nu a prezentat estimări actualizate dar şi-a exprimat încrederea că guvernele îşi vor majora cheltuielile, apreciind că o abordare sincronizată pe plan global este cea mai bună pentru redresare.

Fondul Monetar Internaţional estimează că investiţiile sincronizate în infrastructură ale G20 ar putea majora PIB-ul global cu aproape 2% până în 2025, a afirmat luna trecută Antoinette Sayeh, adjunct al directorului general al FMI.

G20 este grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente.

Economia mondială a început să crească după declinul sever înregistrat în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), dar al doilea val de infecţii întârzie redresarea şi este posibil chiar un regres, a avertizat oficialul FMI.

Este vital ca actuala criză din sănătate să fie ţinută sub control prin investiţii internaţionale în vaccinuri. De asemenea, este important să continue măsurile de sprijin fiscal pentru a preveni înmulţirea falimentelor şi pentru creşterea investiţiilor în infrastructura digitală şi în proiectele “verzi”, a susţinut Antoinette Sayeh.

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020