Update articol:

La zece ani după Fukushima, Japonia comemorează dezastrul nuclear „provocat de om”; 85% din cetățeni sunt îngrijorați cu privire la accidentele nucleare

dezastrul nuclear fukushima cutremur

Dezastrul nuclear de la Fukushima, din 11 martie 2011, a fost „profund creat de om”, a concluzionat o anchetă asupra evenimentelor, potrivit Reuters, care amintește evenimentele de acum 10 ani.

Pe 11 martie 2011, un cutremur imens și un tsunami au lovit Japonia, declanșând, la Fukushima,  dezastrul nuclear cel mai gravdin lume, după cel de la Cernobîl.

Valurile provocate de cutremur au ucis aproape 20.000 de oameni și au avariat centrala nucleară Fukushima Dai-ichi. Peste 160.000 de locuitori au fugit de radiațiile emanate în aer. La acea vreme, unii – inclusiv prim-ministrul Naoto Kan – se temeau că Tokyo va trebui evacuat sau mai rău.

„Fukushima este emblematică pentru restul istoriei energiei nucleare”, a spus Kiyoshi Kurokawa, șeful unei anchete care a concluzionat că dezastrul a fost „profund creat de om”.

Guvernul a cheltuit aproximativ 300 de miliarde de dolari (32,1 trilioane de yeni) pentru a reconstrui regiunea Tohoku devastată de tsunami, dar zonele din jurul fabricii de la Fukushima rămân de neatins, pe fondul îngrijorărilor cu privire la nivelul radiațiilor și mulți dintre cei care au plecat din zonă s-au stabilit în alte părți. Dezafectarea uzinei distruse va dura decenii și va presupune cheltuieli de miliarde de dolari.

Japonia dezbate din nou rolul energiei nucleare în mixul său energetic, deoarece țara săracă în resurse își propune să atingă neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050 pentru a combate încălzirea globală. Însă un sondaj publicat de televiziunea NHK a arătat că 85% din cetățeni sunt îngrijorați cu privire la accidentele nucleare.

Politica energetică a fost lăsată în aer după ce Shinzo Abe și-a condus Partidul Liberal Democrat (PLD), în favoarea energiei nucleare, înapoi la putere, în anul următor dezastrului, învingând Partidul Democrat din Japonia, a cărui imagine a fost afectată de gestionarea dezastrului nuclear de la Fukushima.

„Într-un fel, au lăsat lucrurile în derivă”, a spus Tobias Harris, vicepreședinte senior la compania de consultanța Teneo și autorul unei cărți despre Abe.

Comisia Kurokawa, numită de parlament, a concluzionat în 2012 că accidentul de la Fukushima a fost „rezultatul unei complicități între guvern, autorități de reglementare și Tokyo Electric Power Co” și o lipsă de guvernanță.

Abe și-a dat demisia anul trecut, invocând sănătatea precară, iar succesorul său, Yoshihide Suga, a anunțat un obiectiv al neutralității emisiilor de carbon până în 2050.

Susținătorii spun că energia nucleară este vitală pentru decarbonizare. Criticii spun că siguranța, costul și provocarea depozitării deșeurilor nucleare sunt toate motive pentru a evita energia nucleară.

Demonstrațiile în masă împotriva energiei nucleare văzute în urma evenimentului din 11 martie 2011 s-au estompat, dar neîncrederea persistă.

Un sondaj publicat de ziarul Asahi din februarie a constatat că, la nivel național, 53% se opun repornirii reactoarelor, comparativ cu 32% în favoarea repornirii. În Fukushima, doar 16% au susținut repornirea unităților.

„Au trecut zece ani și unii oameni au uitat. Zelul a dispărut ”, a spus Yu Uchiyama, profesor de științe politice de la Universitatea din Tokyo. „Repornirile nu au loc, așa că oamenii cred că, dacă așteaptă, energia nucleară va dispărea”.

*Viitor incert al energiei nucleare?

Doar nouă din cele 33 de reactoare comerciale rămase în Japonia au fost aprobate pentru reporniri în conformitate cu standardele de siguranță post-Fukushima și doar patru funcționează, comparativ cu 54 înainte de dezastru.

Energia nucleară a furnizat doar 6% din necesarul de energie al Japoniei în prima jumătate a anului 2020, comparativ cu 23,1% – sursele regenerabile – și aproape 70% – combustibilii fosili.

Prelungind durata de viață a celor 33 de reactoare comerciale existente în Japonia la 60 de ani, ar mai exista doar 18 în 2050 și niciunul până în 2069, a declarat Takeo Kikkawa, consilier al guvernului în domeniul politicii energetice.

„Japonia este o țară săracă în resurse, așa că nu ar trebui să abandonăm la întâmplare opțiunea nucleară”, a declarat Kikkawa într-un briefing media. „Dar, în realitate, viitorul energiei nucleare este sumbru”.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014