Ratele dobânzilor din Uniunea Europeană vor trebui să rămână ridicate „atâta timp cât este necesar” pentru a încetini inflația încă ridicată, a declarat vineri Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene.
„Deși se fac progrese”, a spus ea, „lupta împotriva inflației nu a fost încă câștigată”.
Declarațiile lui Lagarde, la o conferință anuală a bancherilor centrali din Jackson Hole, Wyoming, au venit pe fundalul eforturilor BCE de a gestiona o economie stagnantă, cu o inflație încă ridicată. Banca centrală și-a majorat rata de referință de la minus 0,5% la 3,75% într-un an – cel mai rapid ritm de când a fost lansată moneda euro în 1999, potrivit CNBC.
Creșterile ratelor au făcut ca cetățenii să împrumute mai mult pentru achiziționarea unei case sau a unei mașini, iar companiile au contractat împrumuturi mai scumpe pentru a se extinde și a investi. Inflația din cele 20 de țări care utilizează moneda euro a scăzut de la un vârf de 10,6% anul trecut la 5,3%, reflectând în mare parte scăderile abrupte ale prețurilor la energie. Dar inflația depășește încă ținta de 2% a BCE.
Cea mai mare parte a discursului lui Lagarde s-a concentrat pe perturbări ale economiilor globale și europene care ar putea necesita rate mai mari pentru mai mult timp decât era de așteptat înainte de pandemie. Aceste provocări includ necesitatea de a stimula investițiile în energie regenerabilă și de a aborda schimbările climatice, creșterea barierelor comerciale internaționale de la pandemie și problemele create de invazia Ucrainei de către Rusia.
„Dacă ne confruntăm cu șocuri care sunt mai mari și mai comune – cum ar fi șocurile energetice și geopolitice – am putea vedea firmele că transferă constant creșterile de costuri”, a spus Lagarde.