Update articol:

Lagarde (FMI): “O încetinire a economiei Chinei, dacă ar fi rapidă, ar constitui un risc real”

Christine Lagarde, Directorul executiv al Fondului Monetar Internațional, a declarat, la Davos, că încetinirea actuală a economiei Chinei este “legitimă”, dar a avertizat că ar putea reprezenta un risc major în cazul în care trendul descendent va începe să se accelereze.

Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut marţi cu 300 de puncte, după ce China a raportat cea mai lentă creştere economică din aproape trei decenii. O bătălie comercială de lungă durată cu SUA a accentuat temerile că cea de-a doua cea mai mare economie din lume ar putea încetini mai mult decât s-a anticipat anterior.

“În cazul în care încetinirea ar fi excesiv de rapidă, aceasta ar constitui o problemă reală”, a adăugat Lagarde.

Hugo Shong, fondator al IDG Capital, prezent în panel cu Christine Lagarde, a cărui firmă de investiţii a intrat în China în anii 1990, a spus că nu are în prezent nici o preocupare reală față de încetinirea economiei Chinei.

“Da, în trecut s-a vorbit despre o creștere de 8% a produsului intern brut (PIB). Acum avem 6,6% și cred că, având în vedere dimensiunea economiei, este o cifră destul de bună”, a spus el.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat, recent, că a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2019 şi 2020, ţinând cont de persistenţa tensiunilor comerciale şi de creşterea riscurilor politice, transmite AFP.

În ceea ce constituie a doua retrogradare a estimărilor anunţată de FMI în ultimele trei luni, instituţia financiară internaţională avertizează că o încetinire peste aşteptări a economiei chineze şi un posibil Brexit fără un acord constituie principalele riscuri la adresa estimărilor sale, adăugând că acestea ar putea agrava turbulenţele de pe pieţele financiare.

China, a doua economie mondială, a înregistrat o performanţă sub aşteptări în 2018, cu o creştere anuală de 6,6%, după un avans de 6,8% în 2017, arată datele publicate recent de Biroul Naţional de Statistică. Este cel mai lent ritm de creştere din 1990 şi vine pe fondul atenuării cererii pe plan intern şi al efectelor războiului comercial cu SUA. Analiştii, care estimează o încetinire a PIB-ului Chinei la 6,3% în 2019, se aşteaptă ca datele publicate să pună presiune pe autorităţile de la Beijing pentru a adopta noi măsuri de stimulare a economiei.

BVBStiri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (20/10/2020)

Completarea ordinii de zi a AGEA convocata pentru data de 2/3 noiembrie 2020

ALRO S.A. (ALR) (20/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020