Update articol:

Laura Codruţa Kovesi, desemnată personalitatea publică a anului de Emerging Europe

Procurorul public european, Laura Codruţa Kovesi, a fost desemnată astăzide publicaţia londoneză Emerging Europe drept personalitatea publică a anului.

Actualmente şefa Biroului procurorului public european (EPPO), Kovesi a ajuns iniţial în atenţia publică în România, ţara ei natală, în calitate de şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), al cărei director a devenit în 2013. În timpul celor cinci ani în care s-a aflat în această funcţie, ea a supervizat trimiterea în judecată a mii de politicieni corupţi: primari, parlamentari şi chiar foşti premieri au fost găsiţi vinovaţi de corupţie şi condamnaţi la închisoare, scrie Emerging Europe.

”Acest premiu este o recunoaştere a muncii remarcabile a doamnei Kovesi în fruntea DNA, unde a devenit un model pentru agenţiile de combatere a corupţiei din întreaga regiune a Europei emergente şi un simbol al luptei împotriva corupţiei şi al consolidării statului de drept”, spune Andrew Wrobel, partener fondator al Emerging Europe, adăugând: “Desemnarea ei ulterioară în funcţia nou creată ca primul procuror public al Europei nu face decât să confirme rolul important pe care ea l-a jucat şi va continua să-l joace în lupta împotriva corupţiei.

Într-un editorial publicat cu puțin timp înainte de a fi selectat să devină primul procuror public al Uniunii Europene, am scris că doamna Kövesi, care înainte de preluarea DNA a fost cea mai tânără procuror general din istoria României, precum și prima femeie care a ocupat postul, devenise busola morală a României:

«România este o țară care nu are indivizi de înaltă calitate, care pot servi drept busolă morală. Oamenii de frunte în societatea românească, fie că sunt politicieni, oficiali, oameni de afaceri, medici sau chiar jurnaliști, sunt priviți – în unele cazuri destul de nedrept – ca fiind inerent corupți și în care nu poti avea  încredere. Kövesi este una dintre foarte puține persoane publice care a reușit să se ridice deasupra acestor stereotipuri».

Într-un interviu anterior acordat Emerging Europe, doamna Kövesi a declarat: „Cred că activitățile DNA au schimbat mentalitatea cetățenilor români. Ei sunt conștienți acum că nu au nevoie să plătească mită pentru a li se acorda drepturile. ”

În calitate de procuror public european, Laura Codruţa Kovesi are ocazia să schimbe atitudinile la nivel european. EPPO, cu sediul în Luxemburg, care ar urma să devină funcţional la sfârşitul anului curent, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, punerea sub acuzare şi condamnarea infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum fraude, corupţie şi fraude transfrontaliere cu TVA mai mari de 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor poate fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, terorismul.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat EPPO. Cele cinci țări care nu participă în prezent – Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca – se pot alătura oricând.

Premiile Emerging Europe sunt în 2020 la a treia ediţie şi fac parte dintr-un program de prezentare a ceea ce este mai bun în regiunea Europei emergente: personalităţi, organizaţii publice şi private, precum şi proiecte şi iniţiative. Printre precedenţii laureaţi se numără Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internaţional, şi profesorul Gunter Verheugen, fost vicepreşedinte al Comisiei Europene.

“Alegând-o pe Kövesi, UE trimite un mesaj ferm către infractori și corupți de pretutindeni, că este dispusă să apere în mod corespunzător bugetul UE”, a declarat europarlamentarul Saskia Bricmont la momentul numirii sale.

Premiile Emerging Europe Awards 2020 este a treia ediție a unui program care prezintă cele mai bune regiuni din Europa emergentă: persoane fizice, organizații publice și private, precum și proiecte și inițiative. Laureații precedenți includ Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internațional, și profesorul Günter Verheugen, fost vicepreședinte al Comisiei Europene.

Ediția 2020 a fost programată să aibă loc pe 25 iunie la Parlamentul European de la Bruxelles. Aia pandemică Covid-19 înseamnă că laureații din acest an vor fi anunțați digital în următoarele săptămâni și luni.