Update articol:
Surse: Oficialii Guvernului şi ai ANRM au promis că vor oferi calculele cu privire la efectele Legii offshore, înaintea dezbaterilor de săptămâna viitoare          

UPDATE: Suciu: PSD nu este dispus să renunţe la introducerea impozitului pe venitul suplimentar

palatul parlamentului

Vosganian: Operatorii nu sunt de acord cu introducerea impozitului pe venitul suplimentar

UPDATE 1: A fost o întâlnire, condusă în mare parte de Varujan Vosganian,  în care fiecare şi-a expus punctul de vedere, ne-au spus sursele noastre, adăugând că, la final, operatorii au înmânat lista cu amendamentele pe care le vor dezbătute în şedinţa Comisiei de Industrii de săptămâna viitoare. Sursele susţin că actuala coaliţie de la guvernare a promis că oficialii Guvernului şi ai ANRM vor da calculele parlamentarilor cu privire la efectele Legii offshore, înaintea dezbaterilor de săptămâna viitoare. Se pare că parlamentarii PSD, prezenţi la întâlnire, au spus că nu cedează cu privire la modificarea Legii Offshore şi că îi aşteaptă pe operatori să-şi expună puncutl de vedere săptămâna viitoare.

………….

UPDATE 2:

Daniel Suciu, liderul grupului PSD de la Camera Deputaţilor,  a declarat miercuri că nimeni, cel puţin din arcul guvernamental, nu vinde resursele ţării: “S-a spus de foarte multe ori în ultima vreme că anumite grupuri parlamentare vând resursele ţării, discutăm pe sub masă, în spatele uşilor închise. A fost o întâlnire foarte bună din foarte multe motive şi unul dintre motive este că toate grupurile parlamentare au avut întâlniri separate cu investitorii, nu s-a discutat pe ascuns. Ca o concluzie pe care pot să o trag după această discuţie, cel puţin în numele grupului PSD, este că nu ne-am înşelat, am luat decizia corectă, varianta pe care noi am susţinut-o, din punctul nostru de vedere, este varianta corectă şi mă bucur că şi celelalte grupuri parlamentare au ieşit şi sper că vor ieşi din zona populismului şi vor calcula foarte corect care este interesul statului român. Nimeni, cel puţin din arcul guvernamental, nu vinde resursele ţării. Nimeni nu face jocuri pe ascuns şi ne menţinem punctul de vedere, că interesul, cel puţin al nostru, este şi trebuie să fie statul român şi poporul român”, a spus Suciu.

Potrivit deputatului social-democrat, PSD nu este dispus să renunţe în ceea ce priveşte proiectul Legii offshore la introducerea impozitului pe venitul suplimentar.

“Putem discuta despre termeni, despre autorizări, dar principiul prin care noi spunem că introducem un impozit pe venitul suplimentar este nenegociabil, că 50% din cantitatea de gaze trebuie să fie tranzacţionată pe bursa românească este nenegociabil sau, dacă vreţi un termen mai blând, nu renunţăm la aceste lucruri. Cei care au fost la întâlnire sunt reprezentanţii investitorilor şi ne-au spus că, indiferent de varianta în care legiferează Parlamentul, decizia de a investi încă este sub semnul întrebării”, a menţionat Suciu.

UPDATE 3

Liderul grupul parlamentar al ALDE de la Camera Deputaţilor, Varujan Vosganian, a declarat, citat de Agerpres, că statul român trebuie să câştige cel puţin atât cât câştigă investitorii: “Investitorii ne-au comunicat că încă nu au luat o decizie privind continuarea investiţiei, aşteaptă răspunsul nostru legislativ. (…) Noi le-am prezentat următoarea viziune – resursele aparţin statului român, tehnologia şi expertiza aparţin investitorilor, mi se pare corect să oferim o posibilitate de recuperare a investiţiilor, lucru pe care deja l-am realizat, iar în ceea ce priveşte câştigurile ele trebuie să fie comparabile, în sensul că statul român trebuie să câştige din această acţiune cel puţin atât cât câştigă investitorii. Aceasta este o formulă pe care noi vom încerca să o consfinţim prin lege, vom avea şi contribuţia pe care ministerele ne-o vor da la dezbatere, să avem şi propriile calcule. Eu îmi manifest speranţa că legea va fi acceptată de investitori”. Varujan Vosganian a menţionat că investitorii au ridicat obiecţii cu privire la existenţa impozitului pe venitul suplimentar.

“Ei nu sunt de acord cu introducerea impozitului pe venitul suplimentar, socotind că este o contribuţie care sugerează instabilitate legislativă. Să nu ascundem acest lucru. Pentru dânşii este o expresie a instabilităţii fiscale, noi spunem că este o corespondenţă legislativă a unei realităţi, pentru că în clipa în care am liberalizat preţul la gaze am desfiinţat şi sistemul limitării preţului la gaz, ceea ce aduce profituri suplimentare însemnate industriei gaziere, este un impozit pe care îl plătesc şi Romgaz şi OMV şi nouă ni se pare corect”.

“Soluţia de compromis, după opinia mea, este aceea în care noi dacă ne angajăm că legea odată votată nu se va schimba pe perioada în care dânşii vor funcţiona, care poate fi până la 2028. Cred că asta se va întâmpla, pentru că România nici în trecut nu şi-a încălcat înţelegerile. Vom discuta care este plafonul de deductibilitate pe care îl permite, deci am fost de acord că un regim de amortizare pe întreaga perioadă ar putea să fie prea lung şi să discutăm un termen rezonabil în care investiţiile iniţiale să fie recuperate”, a afirmat el.

UPDATE 4

Deputatul PNL Lucian Bode: Avem trei condiţii pentru ca PNL să voteze Legea Offshore

“Am prezentat investitorilor şi celor care formează majoritatea parlamentară care sunt condiţiile PNL cu privire la Legea Offshore. Sunt trei condiţii cumulate pentru a o vota:

  1. cererea preşedintelui de reexaminare a Legii trebuie să fie acceptată în integralitatea sa (stabilitatea şi predictibilitatea pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector, distribuţia echitabilă a beneficiilor între stat şi investitori, renunţarea la ideea că sumele rezultate din redevenţe şi impozit asupra veniturilor suplimentare offshore se fac venit la Fondul special de finanţare a contractelor din PPP)
  2. acceptarea amendamentului PNL care vizează dezvoltarea comunităţilor locale şi aducerea de valoare adăugată în economie (extinderea distribuţiei de gaze naturale, modernizarea CET-urilor, dezvoltarea industriei petro-chimice)
  3. prezentarea de către Ministerul Finanţelor, ANRM, Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării a tuturor datelor pe care aceştia le deţin în legătură cu toate acordurile semnate de Guvernul Tăriceanu, în vederea explorării, exploatării şi dezvoltarea extracţiei de gaze naturale din platoul continental al Mării Negre.

Astăzi am auzit declaraţii  că ministrul de finanţe a prezentat domnului Vosganian date şi simulări  din care rezultă că România câştigă  nu ştiu cât. Care date? Noi nu am văzut nici astăzi şi în nici o întâlnire trecută datele despre care se face vorbire. Vrem să ni se pună la dispoziţie aceste calcule”.

…………

Astăzi, la ora 15, va avea loc o întâlnire la Parlament privind Legea Offshore, la care vor participa liderii grupurilor parlamentare, reprezentanți ai ANRM şi ai asociațiilor din domeniul explorării petrolului și gazelor, potrivit surselor noastre, care spun că reuniunea este organizată la cererea ALDE. Sursele ne-au spus: “Vineri, preşedintele PSD Liviu Dragnea nu a vrut să cedeze în cadrul discuţiilor cu ALDE, în ciuda presiunilor venite din toate părţile”.

Săptămâna trecută, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii, a declarat, în plenul Parlamentului, că investitorii din Marea Neagră nu au vrut să plătească statului român decât redevenţele, care sunt îngheţate pentru 30 de ani, iar orice propunere de a lua un dolar în plus faţă de redevenţă a  fost refuzată de către operatori.  Domnia sa a propus ca dezbaterile Legii offshore să fie televizate şi susţine că miza acestor discuţii conflictuale  din Parlament este de 13,5 miliarde de euro. Între timp, Iulian Iancu a fost internat în spital.

Legea Offshore

Ne aflăm în fața celui mai important proiect din ultimii 30 de ani, iar solidaritatea pare că lipsește cu desăvârșire. De ce am ajuns aici? De ce anume ne este teamă? Vă rog să ascultați cu atenție intervenția mea din Parlament pe tema Legii Offshore și să judecați singuri ce anume credeți că este mai bine pentru România și cine vrea binele acestei țări. Mulțumesc.

Publicată de Iulian Iancu pe Miercuri, 3 Octombrie 2018

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a confirmat întâlnirea, anunţând că a vorbit, marți, cu Liviu Dragnea despre Legea offshore: “Miercuri, grupurile parlamentare vor avea o întrevedere cu Asociația Companiilor de Explorare a Zăcămintelor de Petrol și Gaze. O discuție nu în cadrul comisiei, una care e mai degrabă informală. Liderii de grup trebuie să fie la curent și să susțină o poziție finală comună. Nu, nu cred (că vor fi reprezentanții de la Ministerul Finanțelor – n.r.)”.

Președintele Senatului a mai precizat că după această întâlnire va avea loc o ședință a Comisiei pentru industrii a Camerei Deputaților la care vor participa reprezentanții ministerelor și ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Liderii coaliției PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au avut, vineri, discuții la Parlament pe marginea Legii offshore, însă, după patru ore, coaliția de guvernare nu a ajuns la un consens. La întâlnirea de vineri au participat și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici și deputații ALDE, Varujan Vosganian și Andrei Gerea și secretarul general al ALDE, Daniel Chițoiu. Sâmbătă, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, deși discuția de vineri din Parlament pe Legea offshore a fost “pe alocuri tensionată”, aceasta a fost consistentă și utilă.

 

  • Turcan: Vom participa la orice discuţie pentru a scoate din impas proiectul legii offshore

PNL va participa la orice discuţie pentru a scoate din impas proiectul de lege care vizează exploatările de gaze naturale din Marea Neagră pentru următorii 30 de ani, a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, marţi, la Palatul Parlamentului.

“Noi am avut dezbateri cu părţile implicate şi vizate de legea offshore. Ca atare, am şi formulat un punct de vedere extrem de clar în privinţa legii offshore, şi anume că această lege trebuie să conducă la atragerea de investiţii şi folosirea resurselor din Marea Neagră. În acelaşi timp, aceste investiţii trebuie să se desfăşoare în avantajul statului român, în egală măsură şi în avantajul investitorului, însă într-un cadru predictibil din punct de vedere legal, din punct de vedere fiscal”, a spus Turcan.

Ea a precizat că au fost depuse amendamente la proiectul legii offshore în comisiile de specialitate.

BVBStiri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (04/03/2021)

Obtinerea certificatului de inregistrare mentiuni

PATRIA BANK S.A. (PBK) (04/03/2021)

Actualizare Prezentare investitori

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (04/03/2021)

Notificare inchidere etapa 2 majorare capital social, intermediar Tradeville

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (04/03/2021)

Aprobare oferta publica de cumparare actiuni emise de Evergent Investments SA