Update articol:

Legea offshore, promulgată de preşedintele Iohannis

Iohannis Sursa foto: .presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

“Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 25 mai 2022, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 262/11.05.2022)”, potrivit Preşedinţiei.

Legea a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

  • Niţă (FPPG): Principalii beneficiari ai Legii offshore sunt statul român şi consumatorii

Principalii beneficiari al Legii offshore sunt statul român şi consumatorii, prin modul în care este calculată fiscalitatea, a afirmat, Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG), în ziua adoptării legii de către Camera Deputaţilor.

“Principalul beneficiar al acestei legi este statul român, prin modul în care este calculată fiscalitatea. Statul va avea beneficii din primul moment în care va pleca prima barcă să facă ceva în mare. Mă refer la absolut tot ce întâmplă pe orizontală, inclusiv în comunităţile locale. Unde s-a făcut un centru de oil and gas, acolo comunitatea s-a dezvoltat”, a spus Niţă.

Al doilea beneficiar sunt consumatorii, care vor avea la dispoziţie cantităţi suplimentare de gaze, apoi investitorii, care îşi vor recupera investiţia şi vor avea profit.

“Fiscalitatea din această lege este una hibridă, nu a fost adus un anumit sistem din afară. O să mergem văzând şi făcând. Impozitul la noi nu este windfall, este pe venitul suplimentar, nu pe profitul suplimentar, nu ştim dacă la primul prag va fi profit sau nu”, a susţinut reprezentantul investitorilor din Marea Neagră.

El a subliniat contextul dificil în care se adoptă această lege, cu un război la graniţă, şi a precizat că investitorii îşi asumă riscurile aferente.

“Legea este bună, este o variantă îmbunătăţită. Principiile care trebuiau să stea la bază, stabilitate, predictibilitate, se regăsesc, dar mereu mai este loc de îmbunătăţiri. Noi am făcut amendamente, unele au fost luate în seamă, altele nu”, a mai spus Niţă.

Virgil Popescu: Oficial, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)