Update articol:

Liban: Cel puţin şase morţi şi peste 30 de răniţi, înaintea unei manifestaţii islamiste pentru destituirea judecătorului Tarek Bitar, care anchetează explozia din portul Beirut din august 2020

Cel puţin şase persoane au fost ucise, iar alte peste 30 rănite joi, în schimburi de focuri, înaintea unei manifestaţii islamiste, la Beirut, în favoarea destituirii judecătorului Tarek Bitar, care anchetează explozia sângeroasă din portul Beirut din august 2020, relatează CNN.

Crucea Roșie libaneză a raportat șase decese în timpul ciocnirilor armate din capitala libaneză. Ministrul de Interne al Libanului, Bassam Mawlawi, a declarat reporterilor că  lunetisti și oameni înarmați „au împușcat oamenii în cap”, în timp ce patru rachete B7 au fost aruncate în aer, în cele mai grave violență pe care le-a văzut capitala în ultimii 10 ani.

 

Sute de susținători ai Hezbollah, susținut de Iran și al principalului său aliat șiit, Amal, au mers spre Palatul de Justiție din oraş, iar în acelaşi timp au fost trase focuri de armă asupra protestatarilor de către lunetiștii de pe acoperișuri, forțând manifestanții și jurnaliștii să se adăpostească, potrivit ministrului de interne al țării.

Înregistrări video postate pe reţele de socializare surprind bărbaţi înarmaţi – susţinători ai manifestanţilor – trăgând cu lansatoare de grenade (RPG) şi puşti de aslat de tip AK-47 pe străduţe, de după pubele de gunoi şi bariere ridicate pe străzi.

În centrul acestor violenţe se află cartierul Tayouneh, situat în apropierea locului în care a izbucnit Războiul Civil din Liban (1975-1990), agitând spectrul unor noi violenţe în această ţară devastată de crize. Aceste tiruri de obuze şi arme păreau să se fi oprit după patru ore.

 

O parte a circulaţiei a fost reluată pe străzile capitalei, iar echipe din cadrul Apărării Civile şi Crucii Roşii libaneze evacuau locuitori din Tayouneh aflaţi în stare de şoc. Hazbollah şi Amal acuză într-un comunicat Partidul Forţelor Libaneze (creştin, dreapta) că se află în spatele atacului cu lunetişti. Partidul creştin, care a ameninţat să organizeze contramanifestaţii faţă de manifestaţia islamistă de joi, nu a răspuns imediat acestor acuzaţii.

”Este clar că cei care au tras asupra manifestanţilor sunt grupări armate organizate care au planificat acest atac”, a declarat pentru CNN un reprezentant de rang înalt din cadrul Hezbollah. ”Noi nu vom riposta cu arme de foc. Ei vor să ne atragă într-un război civil, iar noi nu vrem un conflict civil”, a adăugat el.

Hezbollahul este un opozant aprig al judecătorului Tarek Bitar, care anchetează explozia de la Beirut şi care a cerut inculparea unor oficiali de rang înalt. Judecătorul a emis un mandat de arestare pe numele parlamentarului Ali Hassan Khalil, un oficial de rang înalt din cadrul Amal, un fost ministru al Finanţelor.

Judecătorul a emis un mandat de arestare şi pe numele parlamentarului Nouhad Machnouk, un fost susţinător al fostului premier Saad Hariri şi fost ministru de Interne.

Bitar, preşedintele Tribunalului Penal din Beirut, a cerut, după ce a fost însărcinat cu ancheta, în februarie, interogarea unor oficiali politici de rang înalt în cadrul investigaţiilor. Primul judecător însărcinat cu ancheta a fost demis din această funcţie după ce doi foşti miniştri inculpaţi în cadrul anchetei au cerut revocarea magistratului. Oficiali anchetaţi de către Bitar au depus plângeri în justiţie împotriva acestuia, însă fără succes până în prezent.

 

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (02/06/2023)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 22 mai - 31 mai 2023

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare