Update articol:

Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii români pentru călătoriile de scurtă durată în SUA – prioritate a Ambasadei României în SUA

Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii români pentru călătoriile de scurtă durată în SUA reprezintă una dintre prioritățile Ambasadei României în SUA. 

Andrei Muraru, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii, a anunțat că ambasada va derula o campanie intensă la nivelul Congresului american și a principalilor decidenți din administrație: “Nu ne lipsesc argumentele, cazul României este convingător, dar este necesară găsirea formulei pe care partea americană o poate acomoda. Așa cum se știe, acum este vorba despre legislația care nu permite decât o anumită rată de refuz. În același timp, Ministerul Afacerilor Externe pregătește o campanie de informare publică pentru conștientizarea aplicanților români cu privire la sistemul de aplicații: cum pot aplica pentru viză, care sunt motivele pentru care ar putea fi respinși şi de ce să nu aplice, în condițiile în care nu îndeplinesc criteriile pe care partea americană le consideră fundamentale (link-ul interviului în comentarii)”.

Înr-un interviu recent acordat Agerpres, Andrei Muraru a spus că România are o rată de refuz la cererile de viză pentru şederi de scurtă durată de până la 90 de zile destul de mare – 9,41 în 2019, 10,14 anul trecut – şi suntem pe un platou de aproximativ cinci ani: “Scopul nostru este să ne apropiem de 3% rată de respingere, care ne-ar putea oferi şi această perspectivă de a construi împreună cu partea americană un traseu foarte predictibil pentru momentul în care vom intra în acest program – Visa Waiver, la porţile căruia suntem de aproximativ 15 ani. Lucrăm pe două paliere: şi pe palierul executiv şi pe palierul legislativ, pentru că această legislaţie inflexibilă ţine de Congres. Suntem acum în procesul de a elabora o strategie foarte coerentă pentru a aborda administraţia americană pe aceste două paliere. În acelaşi timp, odată cu vizita ministrului român al Afacerilor Externe la Washington, anul trecut, s-a creat un grup de lucru care lucrează punctual pentru această problematică şi care s-a întâlnit deja de şase ori.

Suntem foarte încrezători că vom face paşi concreţi în acest sens. Am discutat şi cu secretarul Departamentului securităţii naţionale, Statele Unite având această experienţă foarte recentă cu Polonia şi cu Croaţia care au intrat în programul Visa Waiver. Cu cât lucrăm mai îndeaproape, cu atât vom intra mai repede în acest program. Nu vom vedea evoluţii spectaculoase peste noapte, dar rămân la convingerea ca până la finalul anului 2024 putem să avem această şansă să intrăm în acest program, fie atingând acest procent de sub 3% rată de respingere, fie obţinând această derogare din partea administraţiei americane, dacă se implementează până atunci acest program al înregistrărilor biometrice al ieşirilor din Statele Unite. Un program foarte costisitor care se implementează acum pe principalele aeroporturi americane şi care va fi finalizat în doi ani – aceasta este estimarea părţii americane – dă posibilitatea Departamentului de Stat să ceară Departamentului Securităţii Naţionale ca o ţară care deşi nu îndeplineşte acest criteriu de 3%, dar este sub 10% rată de respingere, să intre în acest program pe baza angajamentului ferm faţă de valorile transatlantice, faţă de democraţie, stat de drept – principii pe care România le respectă în fiecare dimensiune a acestui parteneriat”.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022