Update articol:

LIBERTY, Paul Wurth și SHS – Stahl-Holding-Saar – vor dezvolta o unitate mare de producere a oțelului pe bază de hidrogen, în Franța

Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG Liberty Steel, care are în portofoliu şi combinatul siderurgic de la Galaţi. Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG Liberty Steel, care are în portofoliu şi combinatul siderurgic de la Galaţi.
  • LIBERTY Steel, Paul Wurth și SHS – Stahl-Holding-Saar au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea unei unități mari care să producă oțel pe bază de hidrogen, în Franța.
  • Parteneriatul pan-european va evalua dezvoltarea unei fabrici de hidrogen de 1 GW și a unei instalații de Reducere Directă a Fierului (DRI) de 2 milioane de tone pe an, în apropierea combinatului ALVANCE Aluminium de la Dunkerque.
  • Un pas important în strategia GREENSTEEL a LIBERTY și în realizarea ambiției de a deveni neutri de carbon până în anul 2030.

LIBERTY Steel Group, parte a liderului industriei durabile GFG Alliance, deținută de Sanjeev Gupta, a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Paul Wurth și SHS – Stahl-Holding-Saar (SHS) pentru a evalua construirea și operarea unei unități care să producă oțel pe bază de hidrogen la Dunkerque, în Franța. Dacă va fi pusă în practică, uzina ar fi una dintre primele operațiuni de acest tip din Franța.

Parteneriatul pan-european va lucra la un proiect ce va integra o instalație de reducere directă a fierului (DRI) de 2 milioane de tone anual cu o unitate de producere a hidrogenului prin electroliză, de 1 GW, lângă amplasamentul ALVANCE Aluminium Dunkerque, parte a GFG.

Instalația DRI va utiliza inițial un amestec de hidrogen și gaze naturale drept combustibili, pentru a produce fier redus direct (DRI) și fier brichetat la cald (HBI), înainte de a trece la utilizarea 100% a hidrogenului, odată ce unitatea de electroliză va fi gata.

DRI / HBI vor fi utilizate în principal în cuptorul cu arc electric al LIBERTY Ascoval din Franța, dar orice surplus va fi utilizat în combinatele siderurgice integrate de la Galați și Ostrava ale LIBERTY, precum și în combinatele grupului SHS Dillinger și Saarstahl din Germania.

LIBERTY a lucrat, de la începutul anului trecut, cu Paul Wurth și SHS asupra viabilității tehnice și economice a proiectului. Acum, deoarece lucrările inițiale de fezabilitate s-au dovedit a fi de succes, partenerii au semnat acest Memorandum de Înțelegere care acoperă două etape:

  • Faza 1 – va îmbunătăți acuratețea fezabilității comerciale și tehnice a proiectului inclusiv amestecul de gaze reducătoare, potențiali parteneri (în aprovizionarea cu energie, producția și exploatarea hidrogenului, echipamente DRI / HBI) și oportunități de finanțare. Se preconizează că această fază va dura aproximativ 12 săptămâni;
  • Faza 2 – livrarea la nivel detaliu necesar (tehnic și financiar) pentru implementarea eficientă a proiectului.

 Între acestea, partenerii s-au concentrat strategic pe dezvoltarea tehnologiei, care va permite industriei siderurgice să-și atingă obiectivele ecologice ambițioase, LIBERTY desfășurând în întreaga lume programe neutre de carbon, ca parte a ambiției sale de a atinge neutralitatea de carbon până în 2030.

Paul Wurth este o companie din Luxemburg și membru al grupului SMS, care are o experiență dovedită ca producător de instalații și furnizor de servicii. Prin parteneriatul său cu Sunfire, un furnizor german de tehnologie care dezvoltă electrolizoare de înaltă performanță pentru o generare extrem de eficientă de hidrogen, Paul Wurth caută să obțină maturitatea acestei tehnologii pentru aplicații industriale.

SHS – cu companiile sale Dillinger și Saarstahl – este un producător german de oțel foarte apreciat. Grupul SHS este dedicat obiectivelor Acordului Climatic de la Paris și se angajează să producă fier și oțel cu o amprentă redusă de CO2. Partenerii vor lua în considerare utilizarea altor producători de hidrogen ca parte în proiect.

Comentând vestea, Sanjeev Gupta, președintele executiv al GFG Alliance și LIBERTY Steel Group, a declarat: „Acest proiect va cpncretiza potențialul oțelului și hidrogenului care lucrează împreună pentru a-și rezolva problemele reciproc. Industria noastră trebuie să reinventeze rapid producția de oțel, deoarece nevoia de a ne reduce emisiile devine din ce în ce mai presantă, pe fondul creșterii cererii globale pentru produsele noastre și a presiunii legislative de a deveni neutri în carbon. Fabricarea oțelului cu hidrogen are potențialul de a rezolva această problemă și suntem hotărâți să colaborăm cu parteneri care gândesc la fel ca noi pentru a face acest lucru să se întâmple. Franța este locul ideal pentru a experimenta, datorită patrimoniului său industrial puternic, forței de muncă calificate și infrastructurii energetice cu emisii reduse de carbon. Împreună cu acești parteneri avansați și dedicați din punct de vedere tehnologic, așteptăm cu nerăbdare să explorăm potențialul de producere a oțelului cu adevărat neutru în carbon, folosind hidrogen verde”,  pentru a ne ajuta să realizăm produse GREENSTEEL.”

Georges Rassel, director executiv la Paul Wurth, a declarat: „Paul Wurth are plăcerea și recunoștința de a sprijini LIBERTY Steel Group în agenda sa GREENSTEEL. Suntem convinși că acest proiect va contribui la deschiderea drumului pentru schimbarea tehnologică necesară urgent în industria metalelor.”

Martin Baues, membru în Consiliul de Administrație pentru Tehnologie la SHS – Stahl-Holding Saar, Dillinger și Saarstahl, a spus: „În ciuda obstacolului ridicat al costurilor imense cu investițiile și  exploatarea, Dillinger și Saarstahl sunt hotărâți să urmărească în mod consecvent calea către neutralitatea climatică. Acest parteneriat reprezintă o piatră de temelie importantă pe calea producției de oțel neutru ca amprentă de carbon și ne va ajuta să reducem și mai mult emisiile de carbon pe baza acestei tehnologii și – în același timp – să dobândim o experiență importantă în utilizarea hidrogenului în producția de oțel.”

BVB | Știri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023