Update articol:

Liderii celor 27 de state membre ale UE au aprobat acordul cu Marea Britanie privind Brexit-ul

Comisia va emite un raport privind finanțele publice italiene la 5 iunie, decizia finală urmând să îi revină președintelui, Jean-Claude Juncker. Comisia va emite un raport privind finanțele publice italiene la 5 iunie, decizia finală urmând să îi revină președintelui, Jean-Claude Juncker.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat, astăzi,  acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Marea Britanie devine astfel prima ţară care părăseşte UE.

“Consiliul European aprobă acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice”, au scris liderii celor 27 de state membre în concluziile summitului extraordinar de la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Acordul de retragere, care are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Marii Britanii din UE la 29 martie 2019.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că proiectul de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană este unul foarte bun pentru România, el arătând că în forma actuală drepturile românilor sunt perfect protejate.

Liderii din UE s-au exprimat de asemenea în favoarea “unei relaţii cât mai strânse posibil” cu Londra după Brexit. Această relaţie a făcut obiectul unei “declaraţii politice” separate de acordul de divorţ, care subliniază obiectivele comune ale Londrei şi Bruxellesului pentru viitoarea lor relaţie şi care a fost de asemenea aprobat de Consiliul European.

În procesul-verbal al summitului se reafirmă că un acord privind pescuitul este “o prioritate” şi că acesta ar trebui negociat cu Marea Britanie “înainte de încheierea perioadei de tranziţie” la sfârşitul lunii decembrie 2020.

În anexe, printre care se numără şi o scrisoare a reprezentantului britanic la Consiliul European, precum şi o scrisoare a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, către premierul spaniol Pedro Sanchez, sunt date asigurări Spaniei asupra faptului că ea va avea un cuvânt de spus în discuţiile privind viitoarea relaţie dintre UE şi Gibraltar.

Chestiunea acestui teritoriu britanic situat la extremitatea sudică a Spaniei a ameninţat desfăşurarea summitului până în ajunul reuniunii.

“Tratatul de retragere”, negociat cu dificultate timp de 17 luni între Londra şi Bruxelles, mai trebuie de acum ratificat de Parlamentul European şi în special de Parlamentul britanic înainte de a intra în vigoare.

Însă aprobarea parlamentarilor britanici, care ar urma să voteze în decembrie, este departe de a fi o certitudine, potrivit presei străine. Declaraţia politică adoptată de liderii din UE face apel la parlamentul britanic să sprijine la rândul său acordul.

“Voi face campanie cu toate forţele mele pentru a câştiga acest vot (…), pentru binele Marii Britanii şi pentru întreaga noastră populaţie”, a promis premierul Theresa May într-o scrisoare deschisă publicată duminică în presa britanică.

“Acum este momentul ca toată lumea să îşi asume responsabilităţile”, a spus Barnier la sosirea la summitul de la Bruxelles, adăugând că “vom rămâne aliaţi, parteneri şi prieteni” cu Marea Britanie.

La rândul său, Juncker a spus înaintea summitului că a vedea că Marea Britanie părăseşte UE “nu este un moment de jubilare sau de celebrare”, ci este “un moment trist şi o tragedie”.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au aprobat acordul cu Marea Britanie privind Brexit-ul

Sebastian Kurz: Cu certitudine nu va exista o renegociere privind Brexit-ul

Cancelarul austriac Sebastian Kurz spune că nu va exista nicio renegociere a acordului cu Regatul Unit privind Brexit-ul dacă parlamentul britanic nu va aproba înţelegerea, relatează dpa. “Este important pentru toată lumea din Marea Britanie să înţeleagă faptul că rezultatul pe care îl avem în faţa noastră va fi cel final. Cu certitudine nu vor mai exista renegocieri”, a spus el la summitul UE privind Brexit-ul de la Bruxelles. El a mai afirmat că toate cele 27 de state membre sunt de acord că “Brexit-ul nu este bun – nici pentru Marea Britanie şi nici pentru Uniunea Europeană”.

 

 

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni