Update articol:

Liderii din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite refuză discuţiile cu Biden în timpul crizei din Ucraina – WSJ

Biden Sursa foto: Facebook
  • Monarhiile din Golful Persic au semnalat că nu vor ajuta la atenuarea creșterii prețurilor petrolului decât dacă Washingtonul le sprijină în Yemen

Casa Albă a încercat, fără succes, să organizeze convorbiri între președintele Biden și liderii de facto ai Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, în timp ce SUA a lucrat pentru a construi sprijin internațional pentru Ucraina și pentru a limita creșterea prețului petrolului, au declarat oficiali din Orientul Mijlociu și SUA, citaţi de Wall Street Journal.

Prințul moștenitor al Arabia Saudită Mohammed bin Salman și șeicul Mohammed bin Zayed al Nahyan din Emiratele Arabe Unite au refuzat cererile SUA de a vorbi cu domnul Biden în ultimele săptămâni, au spus sursele pentru WSJ, deoarece oficialii saudiți și emirati au devenit mai vocali în ultimele săptămâni în criticile lor față de politica americană în Golf.

Oficialii au mai declarat că relațiile SUA cu cele două țări din Golf au fost tensionate din cauza lipsei de sprijin a administrației Biden în războiul din Yemen și a relansării negocierilor privind acordul nuclear cu Iranul.

„Se aștepta un apel telefonic, dar nu s-a întâmplat”, a spus un oficial american despre un plan ca prințul saudit Mohammed și Biden să vorbească. „A făcut parte din pornirea robinetului [petrolului saudit]”.

Săptămâna trecută, OPEC+, care include Rusia, a refuzat să crească producția de petrol, în ciuda cererilor occidentale.

Informaţiile despre eşecul acestor negocieri vin în timp ce administrația Biden încearcă să crească oferta de petrol, după ce a interzis oficial importurile de petrol rusești marți, împingând prețul petrolului la 130 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.

Cu toate acestea, SUA au deschis, pentru prima dată în ultimii ani, canale diplomatice cu Venezuela, un aliat al Rusiei și care deține cele mai mari rezerve de petrol din lume. Venezuela a eliberat acum cel puțin doi americani din închisoare într-un aparent gest de bunăvoință față de administrația Biden, într-un posibil preludiu al creșterii producției pentru a ușura creșterea prețurilor.

Relațiile dintre SUA și Arabia Saudită s-au răcit în timpul administrației Biden din cauza politicii americane în regiunea Golfului.

Problemele includ: renașterea acordului nuclear cu Iranul; lipsa sprijinului SUA pentru intervenția saudită în războiul civil din Yemen și refuzul acesteia de a adăuga Houthis pe lista de grupuri teroriste; ajutorul SUA cu un program nuclear civil saudit; imunitate legală pentru Prințul Mohammed, care se confruntă cu procese pentru uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul din Istanbul în urmă cu patru ani.

În timpul campaniei electorale a lui Biden, acesta a jurat că va trata regatul ca pe un stat „paria”, spunând că există „foarte puțină valoare socială de răscumpărare în actualul guvern din Arabia Saudită”.

La începutul acestei săptămâni, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că nu există planuri ca Biden și Prințul Mohammed să discute curând și că nu există planuri ca președintele să călătorească la Riad.

Yousef Al Otaiba, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în SUA, a confirmat relațiile tensionate dintre cele două țări. „Astăzi, trecem printr-un test de stres, dar sunt încrezător că vom ieși din el și vom ajunge într-un loc mai bun”, a prezis Al Otaiba.

Cele două țări din Golf sunt considerate ca fiind singurii furnizori mondiali cu capacitatea de a pompa mai mult petrol pentru a ușura creșterea prețurilor.

Înalți oficiali americani de la Consiliul de Securitate Națională și Departamentul de Stat au raportat că au călătorit la Riad și Abu Dhabi în ultimele săptămâni pentru a face reprezentari directe ale SUA.

WSJ  a raportat că Biden a vorbit cu tatăl Prințului Mohammed,  în vârstă de 86 de ani, regele Salman, pe 9 februarie. La discuţii, aceștia au afirmat parteneriatul strategic și economic al țărilor lor. Ministerul Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite a declarat că apelul lui Biden cu Sheikh Mohammed va fi reprogramat.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)