Update articol:

Liderii Fed, Eric Rosengren și Robert Kaplan, demisionează, pe fondul unui controlul asupra tranzacțiilor invididuale cu acţiuni

FED

Președinții sucursalelor Dallas și Boston ale Federal Reserve Bank (FED), Robert Kaplan, respectiv, Eric Rosengren, și-au anunțat ieri retragerea din funcţii, în urma informaţiilor privind tranzacțiile de investiții ale celor doi lideri care au determinat solicitări privind demiterea acestora și o revizuire a normelor de etică ale băncii centrale.

Cele două bănci au dat motive diferite pentru demisii. Rosengren a făcut anunțul dimineața, invocând probleme de sănătate și nu problema legată de activitatea sa de portofoliul de investiții, în timp ce președintele Fed Dallas, Robert Kaplan, de 64 de ani, care își va da demisia efectiv pe 8 octombrie, a recunoscut într-o declarație publicată de bancă că tranzacționarea acțiunilor sale a distras atenția de la activitatea Rezervei Federale.

„Rezerva Federală se apropie de un punct critic în redresarea noastră economică în timp ce decide calea viitoare a politicii monetare. Din păcate, concentrarea recentă asupra dezvăluirii mele financiare riscă să devină o distragere a atenției de la  activitatea vitală a Federal Reserve”, a spus Kaplan într-un comunicat.

Kaplan a fost președinte și CEO al sucursalei din Dallas timp de șase ani; Rosengren a fost alături de Fed Boston timp de 35 de ani, inclusiv 14 ani ca președinte, și trebuia să plece din funcţie în iunie 2022, când ar fi atins vârsta obligatorie de pensionare de 65 de ani.

Miscarea a fost făcută de Rosengren cu nouă luni mai devreme decât era planificat, din cauza îngrijorărilor legate de o „problemă renală agravată”, dezvăluind că s-a calificat pentru un transplant de rinichi în iunie 2020.

Săptămâna trecută, președintele Fed, Jerome Powell, și-a exprimat nemulțumirea față de controversa comercială în care au fost implicaţi cei doi, spunând că „nimeni nu este fericit” în legătură cu aceasta, promițând noi reguli care vor fi puse în aplicare și, în special, a spus că nu îi va apăra pe cei doi.

Cele două demisii vin la doar câteva zile după ce The Wall Street Journal a raportat că două grupuri de advocacy și un fost consilier al Fed au cerut Fed să concedieze cel puțin unul (și poate pe ambii) dintre oficialii Fed-ului din cauza „comportamentului lor comercial în care au profitat de pandemie”.

„Este timpul ca Fed să facă ceea ce ar trebui să facă liderii: să fie un exemplu”, a scris președintele și directorul executiv al Better Markets, Dennis Kelleher, într-o scrisoare trimisă marți președintelui Fed, Jerome Powell. Better Markets este un grup care promovează o reglementare financiară mai strictă.

Presa a dezvăluit că Kaplan a făcut tranzacții cu acţiuni în companii de renume precum Amazon, Apple și Delta Air Lines.  Ulterior dezvăluirii, atât Kaplan, cât și Rosengren au spus că își vor vinde acțiunile pentru a evita apariția conflictului. Au fost ridicate întrebări, deoarece Fed a făcut achiziții de active de trilioane de dolari, destinate să ajute piețele să funcționeze, și a cumpărat obligațiuni corporative de la companii mega-cap, inclusiv Apple. Kaplan a insistat că nu a făcut nimic rău.

„În timpul mandatului meu, am respectat toate standardele și politicile etice ale Rezervei Federale”, a spus el în declarația sa lunară. „Activitățile și dezvăluirile mele de investiții în valori mobiliare au respectat normele și standardele de conformitate ale Băncii.”

Cu toate acestea, problema s-a repercutat în Fed, iar oficialii băncii s-au angajat să înăsprească regulile, astfel încât astfel de conflicte potențiale să nu se mai repete.