Update articol:

Lira sterlină scade la cel mai mic nivel din ultimii 37 de ani în raport cu dolarul; Acțiunile europene au scăzut cu 1,2%

Lira sterlină a scăzut sub 1,14 dolari pentru prima dată din 1985, mai multe avertismente privind puterea dolarului și recesiune afectând moneda Marii Britanii, potrivit CNBC.

Lira sterlină a scăzut până la 1,135 dolari la 8:50 a.m. Londra, înainte de a crește ușor până la 1,1378 dolari. Au fost publicate cifrele care arată o scădere de 1,6% a vânzărilor cu amănuntul în august, despre care analiştii de la ING au spus că arată o „deteriorare a imaginii consumului în Marea Britanie”.

Între timp, piețele europene s-au tranzacționat în scădere vineri, temerile privind creșterea, așteptările privind creșterea ulterioară a ratelor dobanzilor și volatilitatea continuă pe piața de energie afectând  bursele.

Indicele Stoxx 600 paneuropean a scăzut cu 1%, toate sectoarele fiind în roșu.

Indicele FTSE 100 al Marii Britanii a scăzut, DAX-ul Germaniei a scăzut cu 1,7%, iar CAC 40 al Franței a scăzut cu 1,8%.

Multe sectoare au scăzut cu 2% sau mai mult, inclusiv resursele de bază, construcțiile și industria. Acțiunile auto au scăzut cu 2,5%, în ciuda datelor care arată o creștere a vânzărilor de mașini noi în Uniunea Europeană, pentru prima dată în 13 luni.

Acțiunile europene au înregistrat pierderi de trei zile, care au afectat în special acțiunile de energie și tehnologie. Totuși, acțiunile bancare au câștigat ieri, după ce analiștii Morgan Stanley au upgradat sectorul.

Banca Mondială a avertizat ieri cu privire la o recesiune globală în 2023 și a spus că majorarea dobanzii băncii centrale ar putea să nu fie suficientă pentru a reduce inflația.

Acțiunile din Asia-Pacific au scăzut vineri, Shanghai Composite cu 0,96% mai scăzut, în ciuda producției industriale și a vânzărilor cu amănuntul ale Chinei pentru august depășind așteptările.

Analiștii de la ANZ au spus că acțiunile și piețele sensibile la risc vor continua să se lupte din cauza temerilor de inflație și a așteptărilor privind majorarea ratelor din Rezerva Federală săptămâna viitoare.

Contractele futures pe acțiunile din SUA au scăzut, de asemenea, vineri dimineață.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative