Update articol:

Lira turcească afectată de coborârea ratingului şi focurile de armă trase asupra Ambasadei SUA

Lira turcească s-a depreciat luni, după ce agenţiile de evaluare S&P Global şi Moody’s au retrogradat ratingul de ţară al Turciei şi focuri de armă au fost trase asupra Ambasadei SUA, informează Reuters.

Moneda Turciei a scăzut cu 1,5%, iar obligaţiunile turceşti în dolari au scăzut şi ele, în condiţiile în care riscurile economice şi politice au afectat încrederea investitorilor.

Vineri, după închiderea pieţelor financiare, S&P Global a coborât ratingul de ţară al Turciei la “B plus” de la “BB minus”, citând volatilitatea extremă a lirei şi recesiunea prognozată pentru anul următor. La rândul său, agenţia de evaluare Moody’s a coborât ratingul de ţară al Turciei la “Ba3” de la “Ba2”, şi totodată a modificat perspectiva ratingului la “negativă”, citând slăbirea instituţiilor publice şi reducerea gradului de predictibilitate a procesului de elaborare a politicilor.

Analistul Rabobank, Piotr Matys a subliniat, citat de Agerpres, că aceste retrogradări nu constituie o surpriză mare şi au confirmat îngrijorările existente în rândul participanţilor de pe piaţă că Turcia nu va fi în măsură să evite o încetinire semnificativă, în timp ce deprecierea lirei reprezintă un risc la adresa stabilităţii financiare.

Lira turcească a pierdut aproximativ 38% din valoare în raport cu dolarul de la începutul acestui an, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, a apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi a înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.

Presiunile la adresa monedei turceşti s-au înmulţit după ce luni focuri de armă au fost trase asupra ambasadei SUA de la Ankara. Focurile de armă, trase dintr-un vehicul în mişcare, au lovit cabina agenţilor de bază, însă nimeni nu a fost rănit. Atacatorul sau atacatorii necunoscuţi au fugit de la faţa locului.

“Există riscul ca acest incident să majoreze şi mai mult tensiunile. Este crucial modul cum va răspunde administraţia Trumă la acest incident”, a spus Piotr Matys.

Pieţele din Turcia vor intra în sărbătoarea de Bayram începând de la mijlocul zilei de luni şi până la sfârşitul săptămânii, ceea ce va reduce lichiditatea şi ar putea amplifica volatilitatea cursului de schimb al lirei. Un semnal pozitiv este că Băncile centrale din Qatar şi Turcia au semnat un acord de tip swap valutar pentru a sprijini pieţele financiare.

 

 

 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023