Update articol:
UPDATE: REACŢIE LA DISCURSUL LUI FRANS TIMMERMANS

Liviu Dragnea: “Sunt dezamăgit că România a ajuns să fie amenințată” (vezi reacţiile politicienilor)

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a lansat, în această seară, critici dure la adresa guvernului și Parlamentului României și a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”. El s-a referit la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă România în faţa instanţei. Timmermans a susţinut că discuţiile despre situaţia din România nu se referă la poporul român, ci doar la unele acţiuni ale puterii politice. “Nu criticăm ţara, ci criticăm propuneri concrete de modificare a legii. A încercat şi premierul Dăncilă şi nu funcţionează. Alt lucru care nu funcţionează este să invocăm situaţii din alte ţări.

“Am văzut progrese în trecut, uneori chiar progrese spectaculoase, dar acum există riscul real ca lucrurile să regreseze, într-un mod care să afecteze nu doar democraţia din România, ci şi locul pe care România şi l-a construit în ultimii ani ca membră UE. Comisia a cerut în mod repetat autorităţilor române să regândească cursul lor de acţiune şi să construiască un consens amplu privind calea de urmat. Şi vreau să repet acest apel şi îl voi repeta mai târziu în această săptămână în plenară. CE este mereu gata să coopereze şi să sprijine autorităţile române în acest proces”, a declarat Timmermans.

“Sper că acest dialog va continua dar nu pot să ascund faptul că ultimele evoluţii sunt o sursă de preocupare crescândă pentru Comisie, la fel ca şi pentru protestatarii care au demonstrat pe străzile din Bucureşti şi alte oraşe în august. Şi nu am fost cu toţii şocaţi de imaginile cu protestatarii paşnici şi cum au fost trataţi de serviciile de securitate şi de poliţie în Bucureşti? Sper că se va face o investigaţie şi asta nu se va repeta. Folosirea violenţei nu este niciodată soluţia bună în politică, în niciun un caz într-o Uniune Europeană bazată pe statul de drept”, a subliniat prim-vicepreşedintele CE.

El a mai spus că “dacă vor fi adoptate fără schimbări, efectele combinate ale amendamentelor la legile justiţiei şi la codurile penale vor afecta capacitatea sistemului de justiţiei, inclusiv a serviciului procuraturii, de a lupta eficient împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni”.

Potrivit înaltului oficial european, acest lucru este important pentru că în România, de-a lungul anilor, s-au realizat multe în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.

“Asta ar însemna un regres serios faţă de evaluarea pozitivă pe care Comisia a avut-o în raportul MCV din ianuarie 2017. Dar legile nu sunt încă promulgate, aşa că nu este încă prea târziu pentru instituţiile din România să întoarcă situaţia. În orice caz, CE va trebui să evalueze foarte atent textele promulgate în cele din urmă şi să vadă dacă acestea sunt conforme cu legea UE. Vom raporta asupra situaţiei în raportul MCV de luna viitoare. Puteţi vedea ce a menţionat raportul din ianuarie 2017 şi cel din noiembrie 2017. Situaţia s-a deteriorat. Fiţi liniştiţi, toate evoluţiile vor fi evaluate cu meticulozitate şi reflectate în acest raport”, a mai spus Timmermans.

“Un pas înapoi ar fi un motiv de dezamăgire pentru prietenii mulţi ai României, dar în primul rând pentru cetăţenii ţării. S-au realizat progrese, dar nu sunt ireversibile. Dimpotrivă, ultimele evoluţii au pus acest progres sub semnul întrebării şi riscă să submineze obiectivul nostru comun de a vedea că situaţia din România este sustenabil pozitivă şi MCV-ul nu mai este necesar. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în sens contrar. Vom continua dialogul obiectiv cu autorităţile române şi sperăm că va duce la rezultate pozitive”, a dat el asigurări în comisia LIBE a PE.

“Dar dacă regulile asupra cărora am convenit la nivel european sunt încălcate, Comisia nu va ezita să tragă consecinţele şi, când se va impune, să ducă guvernul României în faţa instanţei. Între timp, Comisia cere insistent României să readucă urgent procesul de reformă înapoi pe calea cea bună şi să se abţină de la noi paşi care să anuleze progresul realizat în ultimii ani. Concret, asta înseamnă urmarea recomandărilor noastre din raportul MCV din ianuarie 2017, recomandările exprimate de Comisia de la Veneţia şi de GRECO. Este încă o oportunitate de a inversa lucrurile. Ca întotdeauna suntem gata de ajutor, dar responsabilitatea şi puterea de a asigura schimbările ţine de instituţiile din România şi fac apel la ele să facă paşii corecţi şi să facă acest lucru acum”, a pledat Frans Timmermans.

Liviu Dragnea a reacționat la declarațiile liderului european și a spus, la Antena 3, că e dezamăgit că România a ajuns să fie amenințată: ”Sunt extrem de dezamăgit de această atitudine, că o țară a UE să fie amenințată atât de brutal. Nu a fost o dezbatere, ci o condamnare înainte de a se studia probele. S-au trimis documente scrise, informații, dovezi, la Bruxelles, nimeni nu a avut niciun fel de reacție. Nimeni nu a spus care sunt articolele din legile justiției care afectează independența justiției. Nu am simțit nicio dorință de cooperare din partea Comisiei, așa cum se spune în MCV. Șefii serviciilor secrete care au comis abuzuri au fost decorați de anumite state, magistrați care au dus dosarele în instanță cu probe falsificate au fost lăudați de statele membre. Eu nu cred că cei care au vorbit știau despre situația din România, despre legile justiției. Nu cred că intră în atribuția instituțiilor europene să arbitreze meciurile politice interne”.

Preşedintele Partidului Social Democrat consideră că ar trebui să se pună capăt Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în cazul României, având în vedere că acesta a reprezentat o anexă a clauzei de salvgardare care a expirat la 1 ianuarie 2010. “MCV a fost o anexă a clauzei de salvgardare inclusă în Tratatul de aderare a României la UE. Acest mecanism a avut rolul de a oferi eficienţă acelei clauze şi totodată să se evite activarea. Dar clauza a expirat la 1 ianuarie 2010. Dacă discutăm strict juridic, din acel moment MCV nu mai are nicio bază legală în dreptul UE, dar văd că în continuare se vorbeşte despre MCV. Eu cred că ar trebui să se pună capăt acestui mecanism, pentru că din păcate MCV nu a vorbit niciodată până acum despre abuzuri, despre încălcările drepturilor fundamentale ale cetăţenilor români şi despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în câmpul tactic, aşa cum spunea domnul Dumbravă”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru Antena 3.

Dragnea a precizat că membri ai Comisiei Europene şi europarlamentari au fost informaţi cu privire la “derapaje îngrozitoare ale statului de drept şi violări ale drepturilor omului comise în numele luptei împotriva corupţiei”, fiindu-le prezentate dovezi în acest sens.

“Nu am simţit noi nicio dorinţă de cooperare din partea Bruxelles, aşa cum trebuia să fie. Era o obligaţie din MCV, pentru a se combate aceste derapaje. S-a atras atenţia Comisiei asupra unor inexactităţi factuale din MCV şi nu au fost corectate. Şefii serviciilor secrete care au comis abuzuri, intervenind direct în procesul judiciar, au fost decoraţi de diferite state. Magistraţii care au condamnat pe bază de informaţii sau procurori care au dus dosarele în instanţă cu probe falsificate au fost chiar decoraţi şi lăudaţi de unele state membre. Ne întrebăm de ce au fost decoraţi? Pentru că s-au reînviat procedeele fostei poliţii politice comuniste, adică Securitatea? Eu nu cred că cei care au vorbit în această seară ştiau exact situaţia din România, ştiau exact legile justiţiei, ştiau exact ce s-a întâmplat la protestul neautorizat din 10 august”, a spus liderul PSD.

• Tudorel Toader, replică acidă pentru Frans Timmermans: Ar trebui să vorbim informați

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a cerut lui Frans Timmermans că va merge la discuții la Bruxelles, dar i-a cerut să vorbească aplicat, nu pe generalități: ”Am ascultat cu interes dezbaterea pe care ați transmis-o. Eu aș porni de la una dintre afirmațiile prim-vicepreședintelui Timmermans: să dialogăm, să găsim soluții de rezolvare. Eu aș mai adăuga ceva la asta: să vorbim informați și dacă se poate și ar trebui să se poată, să fim de bună credință. Cu privire la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, îngrijorările, preocupările de un fel sau altul sunt premature pentru că ele se află în controlul de constituționalitate la CCR și nu știm care sunt soluțiile finale care se vor aplica.
În ceea ce privește legile justiției: e 14 ani funcționează și au o mulțime de prevederi necostituționale (…) Noi suntem în plin proces legislativ, nu este nimic definitiv. Din punct de vedere al autorităților, să nu zic al Guvernului, mâine dimineață vom primi la Ministerul Justiției delegația MCV. Noi avem toată documentația pregătită și o să o prezentăm delegației. Cu părere de rău trebuie să spun că acest MCV nu a fost chiar riguros instituit. La început, acum 11 ani, România avea 3 obiective de îndeplinit. Acum, după 11 ani mai avem 12 obiective. De ce? Cele 3 inițiale erau ca niște ținte mobile pentru că mereu când te apropiai de ele apărea și altceva, și altceva. Din acest motiv al cerut Comisiei Europene să ne spună exact care sunt obiectivele să știm ce avem de bifat”.

  • Timmermans: Protocoalele secrete trebuie făcute publice şi investigate, dar nu pot fi folosite ca scuză

Protocoalele secrete trebuie să fie toate făcute publice şi investigate, dar nu pot fi folosite ca scuză pentru a justifica schimbările în legislaţie care ar limita lupta împotriva corupţiei, a declarat luni seara, la Strasbourg, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans.

Problema protocoalelor secrete dintre SRI şi diverse instituţii au fost ridicate de mai mulţi eurodeputaţi PSD şi ALDE în cadrul dezbaterii privind situaţia din România.

“În discursul dumneavoastră v-aţi referit la protocoalele secrete şi la serviciile de informaţii din România, declarând că parlamentul trebuie să gestioneze modul în care serviciile de informaţii acţionează într-o ţară. Aveţi dreptate. Problema este că serviciile de informaţii au acţionat prin intermediul unor protocoale secrete care au fost dezvăluite numai în ultimele patru-cinci luni, ceea ce schimbă datele problemei”, a spus eurodeputata Renate Weber din grupul ALDE.

Ea a furnizat şi câteva informaţii alarmante, pe care a afirmat că le-a transmis înaltului oficial UE şi prin intermediul unei scrisori. “În toţi aceşti ani, din 2009, conform undei declaraţii a Înaltei Curţi, din 30.000 de cereri de interceptări numai trei au fost respinse. Mai există o altă ţară din UE care să aibă astfel de cifre?”, a întrebat retoric eurodeputata ALDE.

La rândul său, Victor Boştinaru, vicepreşedinte al grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din PE, l-a întrebat pe Frans Timmermans dacă este la curent că preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, a fost ascultat şi supravegheat şapte ani pe baza legislaţiei privind securitatea naţională, “zi şi noapte, precum teroriştii sau traficanţii”.

“Asta este lupta împotriva corupţiei pe care o sugerează inclusiv unii dintre colegii mei din sală? Nu înţelegeţi că acest sistem represiv s-a construit inclusiv datorită fie neglijenţei CE, care avea obligaţia să vegheze la reforma justiţiei, fie a timidităţii Comisiei? Ştiu că nu vă convine să vorbiţi despre serviciile secrete şi ne spuneţi nouă s-o rezolvăm acasă, în Parlament. Dar când ele ruinează independenţa justiţiei, nu vi se pare că este obligaţia Comisiei?”, a întrebat Boştinaru, citat de Agerpres. Frans Timmermans a răspuns pe scurt acestor lungi interpelări pe tema protocoalelor secrete, afirmând că nu vede legătura între ele şi schimbările din legile justiţiei care afectează lupta împotriva corupţiei.
“Pur şi simplu nu pot înţelege cum poţi folosi chestiunea protocoalelor secrete – care ar trebuie să fie făcute toate publice, să fie investigate, etc. – ca scuză pentru a justifica schimbările în legislaţie care ar limita lupta împotriva corupţiei. Nu pot vedea legătura, dar voi faceţi această legătură. Din nou, să vorbim despre asta, să analizăm şi să vedem dacă putem găsi o soluţie”, a spus prim-vicepreşedintele CE.

• Monica Macovei – e-mail privat către Frans Timmermans privind independenţa mass-media

Monica Macovei a trimis un e-mail prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care i-a relatat că președintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut, duminică seara, Guvernului să verifice modul de finanțare al anumitor site-uri de presă. “Doamna Macovei, mi-ați dat un e-mail despre ce a spus domnul Dragnea despre independența mass-media. Ce ar înseamna să reacționăm la tot ce spun politicienii? Să vedem dacă e o propunere concretă. Nu consider că trebuie să deschidem un dosar pentru independența presei”, a precizat Timmermans.
Cât privește referendumul pentru redefinirea familiei, Timmermans a recunoscut că UE nu se poate implica: ”UE nu are competențe în acest domeniu, dreptul familiei e de competența statelor membre. Nu vreau ca valorile familiei să fie transformate în arme pentru a justifica homofobia sau alte tipuri de familie. Nu pot eu să decid dacă un stat dă posibilitatea cuplurilor de același sex să se căsătorească. Țara mea a fost prima care a legiferat căsătoriile homosexuale. Nu trebuie să hrănim unul dintre demonii noștri cei mai întunecați, ura față de minoritățile sexuale”.

Nu-mi rămâne decât să regret atitudinea unor europarlamentari români care mint cu mare ușurință, distorsionează situația din România și toate astea pentru interesul lor personal”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține că dezbaterea privind România din Parlamentul European este una cu mare miză politică, iar România a căzut la mijloc într-un război politic și într-o campanie electorală a actualilor europarlamentari de la Bruxelles. ”Sigur că nu e nicio urmă de îndoială în ceea ce mă privește, nu sunt încântat de poziția în care s-a aflat astări România. Pe de altă parte, Comisia Europeană nu este confortabilă cu apariția acestor protocoale, care lovesc statul de drept (…) În aceste condiții avem parte de dezbateri cu generalități. În fața remarcilor noi putem să facem niște lucruri: în primul rând să spunem că legile justiției nu afectează lupta împotriva corupției, dar, sigur, că nimeni nu cunoaște pe fond modificările legislative făcute în România, nu știu exact ce progrese a făcut țara noastră. Noi trebuie să avem în continuare disponilitate la dialog, așa cum am discutat cu Comisia Europeană, cu Comisia de la Veneția sau GRECO.Ar fi de dorit să trecem de la enunțuri de tip general la lucruri concrete. Așa cum ați văzut în această seară, când s-a încercat trecerea discuției la statul de drept, prim-vicepreședintele a trecut la tema corupției. Când s-a discutat despre asta imediat s-a trecut la referendumul pentru familie. Cine nu vede aceste jocuri politice este rău voitor. Problema este că se apropie alegerile pentru Parlamentul European și mulți parlamentari doresc să își facă campanie electorală. Sunt multe agende individuale, multe interese personale sau de grup și, sigur, că aș putea spune că România a căzut prost din acest punct de vedere.Nu-mi rămâne decât să regret atitudinea unor europarlamentari români care mint cu mare ușurință, distorsionează situația din România și toate astea pentru interesul lor personal”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.

 

 

 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/12/2024)

Tranzactii intre parti afiliate - DEER - EFSA

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (04/12/2024)

Tranzactii cu actiunile si obligatiunile Bittnet - membru Comitetul de Audit

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (04/12/2024)

Modificare Contract CTE Iernut