Update articol:
#BLACKSEAONLINEFORUM

Liviu Mureşan: Oamenii politici români să înțeleagă că trebuie să definim, cât mai repede, interesul național, pentru că nu vine nimeni din afară să ni-l aducă în plic sigilat (video)

https://www.romaniadurabila.ro/
  • Kishore Mahbubani: Această pandemie de COVID-19 poate marca startul real al secolului Asiei.

  • Este important să vedem ce influență vor avea Statele Unite, Rusia și China în perioada următoare, după pandemie, care va duce la reașezări de care trebuie să ținem cont.

  • La noi există “o mantra” că România trebuie să fie “hub” la orice, de la producția de mere până la producția de energie.

 

Marea Neagră se dovedește a fi prea mică pentru atât de mulți jucători care au început să apară în zonă şi, în aceste condiţii, România are nevoie de o politică externă şi o politică de securitate consistente, a declarat Liviu Mureşan, Președinte al Fundației EURISC, la cea de-a doua ediție a evenimentului BLACK SEA FORUM: ”Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”, organizat de Financial Intelligence.

 

Domnia sa a mai spus: “Oamenii politici români ar trebui să înțeleagă că există și alte lucruri, mai urgente și mai importante, dincolo de disputele interne. În afară de prioritățile de partid, există interesul național pe care trebuie să îl definim, putere și opoziție, societatea românească în general, pentru că nu vine nimeni din afară să ni-l aducă în plic sigilat”.

Potrivit domnului Liviu Mureşan, lumea este în schimbare și să vedem în ce măsură această schimbare ne va afecta și cum ar trebui să ne adaptăm. Renumitul analist și diplomat Kishore Mahbubani a subliniat încă de acum câțiva ani, că timp de 1800 de ani India și China au fost puterile economice numărul 1 şi 2 ale lumii, iar apoi, o perioadă de 200 de ani conducerea lumii a fost preluată de către Vest. Potrivit lui Mahbubani, puterea ar trebui împărțită de către Vest cu aceste noi forțe care sunt în partea de Est a lumii, iar dacă Occidentul nu înțelege acest lucru, riscă să fie dat la o parte. Mai mult decât atât, “complexul superiorității” din Occident trebuie să dispară dacă dorește să se adapteze noilor situații internaționale și să meargă alături de Asia care este în creștere.

De curând a apărut publicația anuală The World in 2021 a revistei The Economist, în care într-un nou articol Kishore Mahbubani spune că dominația Vestului se apropie de sfârșit, că asistăm la o creștere fără precedent a Asiei în afacerile mondiale, în economia mondială, lucru vizibil chiar și înainte de Covid-19. Diplomatul vine şi cu atenționarea că această situație se va consolida și în perioada post-pandemie.

Acea atitudine obișnuită a ţărilor lumii față de lumea occidentală, de deferenţă şi respect, era o normalitate în secolele XIX-XX, iar această abordare va fi înlocuită printr-o creștere a respectului și admirației față de Asia și în special de estul Asiei. Mahbubani sugerează chiar că această pandemie poate marca startul real al “secolului Asiei”.

  • Noile realități ale geopoliticii

Liviu Mureşan a mai spus că Statele Unite, Rusia și, în prezent, China se manifestă ca puteri europene, prin influențele pe care le exercită, deciziile care se iau, prezența mai mare sau mai mică, mai vizibilă sau nu în diverse sectoare de activitate. Să nu uităm că Statele Unite au jucat un rol important în Europa în timpul și după al Doilea Război Mondial, prin ajutorul dat Europei pentru a căștiga războiul și pentru a se redresa în mod corespunzător. “Rusia a fost, este și rămâne în Europa și trebuie să înțelegem acest lucru și să vedem cum ne acomodăm. China, în schimb, nu prea era luată în calcul acum 10-20 de ani, dar acum a devenit un actor tot mai important”.

Potrivit lui Liviu Mureşan, România se găsește la intersecția a trei inițiative în care este implicată sub o formă sau alta. În primul rând este Inițiativa celor 3 Mări, Belt and Road/17 + 1, și Strategia Dunării. Toate aceste inițiative sunt sprijinite de România, “dar România este bună la deschideri, la partea de summit-uri, şi mai puțin bună atunci când trebuie să valorificăm aceste lucruri.” În perioada care urmează va fi important să vedem cum putem să valorificăm participarea noastră la acest initiative.

La Marea Neagră se găsește una din cele două zone de vecinătate între NATO și o organizație pe care unii o denumesc chiar “NATO al Estului”, mă refer la Shanghai Cooperation Organization (SCO). În discuțiile pe care le-am avut la Bruxelles cu ani în urmă, am reușit să îi conving pe colegi să includă această idee în raportul final “Security Jam 2010” și anume că NATO şi SCO se vor întâlni la un moment dat şi vor coopera în zona Pacificului în probleme de interes comun. Vecinătatea dintre NATO și SCO la Pacific a fost prezentată recent și într-un raport al World Economic Forum. Est important să vedem cum vor evolua lucrurile în perioada următoare, inclusive în zona de vecinătate de la Marea Neagră.

Discuțiile sunt tot mai aprinse în străinătate și destul de modeste și timide la noi atunci când se pune problema dacă Statele Unite pot fi considerate “o viitoare fostă putere numărul 1 a lumii”. Ținând cont de calitatea SUA de Partener Strategic principal al țării noastre, este important ca România să urmărească cu atenție evoluțiile actuale și viitoare de peste ocean, dar în același timp să dezvolte relații în mod echilibrat și cu celelalte mari puteri ale lumii.

De exemplu, este interesant să vedem cum privesc colegii americani inițiativa 3SI (Inițiativa celor 3 Mări). CRS (Congressional Research Service), care produce analize pentru Congresul SUA, sublinează în mod clar într-o analiză adresată membrilor Congresului, că Statele Unite văd această Inițiativă a celor 3 Mări ca o contrabalansare americană la interesele Chinei, ca o nevoie a SUA de a intra în proiecte regionale de infrastructură, ca să poată să concureze sau să înlăture inițiativele chineze în această zonă din Europa.

Referitor la iniţiativa chineză Belt and Road/17+1, autorităţile de la Beijing au invitat, încă de la început, toate țările care doresc să se alăture proiectului, recunoscând faptul că această ambițioasă inițiativă a secolului XXI nu va putea fi dusă la bun sfârșit de China de una singură. Pentru operaționalizarea acestui proiect, a fost înfiinţată, printre altele, şi Banca de Investiţii Asiatice (AIIB), ceea ce a generat la început frământări la Washington, Bruxelles, în alte capitale importante.

În cele din urmă, această bancă a devenit funcțională, prin participarea a zeci de țări și promovează proiecte complementare la Belt and Road, evitând confruntarea și promovând cooperarea.

Pentru a concluziona într-o notă pozitivă, în zona Mării Negre, deocamdată nu putem vorbi de un conflict militar între SUA, Rusia și China, dar de o confruntare de interese ale acestora România va trebui să țină cont, pentru că din perspectivă geopolitică ne găsim chiar în zona de intersectare a acestor interese, consideră domnul Liviu Mureşan.

 

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (12/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA din data de 28(29).04.2021 si B.V.C. 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (12/04/2021)

Actualizare lista preliminara persoane propuse pentru functia de administrator

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (12/04/2021)

Actualizare si completare materiale AGOA 29.04(04.05).2021