Update articol:
FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL

Liviu Rogojinaru, MEEMA: Piața de capital – locul în care se dovedește performanța economică a unei societăți, unde rigorile BVB fac ordine în practicile de management ale companiilor” (video)

Sursa foto: facebook.com

Sunt exemple de IPO-uri românești făcute la BVB care sunt un succes real, ca să nu dau decât un singur exemplu: Transgaz.

  • “Abrogarea OUG 114 pe sectorul energetic a fost una dintre cele mai bune măsuri luate de Guvern”
  • “Noi ne dorim o piață de capital puternică și credem că aici este locul natural în care companiile găsesc capitalul de care au nevoie, este locul în care se dovedește performanța economică a unei societăți, și este locul în care rigorile Bursei de Valori fac ordine în practicile de management al companiilor”
  • “Statutul de piață emergentă și trecerea de la piață de frontieră vor însemna acces la investiții și de 30 de ori mai mari”

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri este cel mai mare susținător al oricăror inițiative de investiții. Este în natura ADN-ului liberal și este în fișa postului ministerului nostru, a spus Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și al Mediului de Afaceri, la Forumul Pieței de Capital, organizat de financialintelligence.ro. 

Domnia sa a a spus: “Vreau să mulțumesc organizatorilor pentru oportunitatea de a adresa un mesaj astăzi și vreau, totodată, să felicit organizatorii pentru că au organizat în acest an cea de-a treia ediție a Forumului Pieței de Capital, fără să se lase descurajați de acest context specific delicat prin care trecem cu toții.

Eu vreau să transmit trei mesaje importante: Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri este cel mai mare susținător al oricăror inițiative de investiții. Este în natura ADN-ului liberal și este în fișa postului ministerului nostru. Companiile aflate în portofoliul nostru, derulează, și vor continua să deruleze ambițioase programe de investiții. Fără să mă rezum la cele din energie, dar toate companiile la care MEEMA este acționar au trebuit să-și revizuiască planurile de investiții de când Virgil Popescu a ajuns ministru, pentru că investițiile sunt și vor rămâne o prioritate.

O economie sănătoasă are o piață de capital sănătoasă. Iar o piață de capital sănătoasă are parte de IPO-uri puternice. Sigur, nu se poate compara capitalizarea de pe BVB cu cea de la Londra, ca să rămânem în Europa, dar dacă tot este malnutrită, niciodată BVB nu se va dezvolta. Sunt exemple de IPO-uri românești făcute la BVB care sunt un succes real, ca să nu dau decât un singur exemplu: Transgaz.

Al doilea mesaj este legat de impactul OUG 114/2018, cea care spuneam că este verișorul mai inspirat al Legii 173/2020. Și aici voi relua ceea ce Ministrul Virgil Popescu a spus de-a lungul timpului: OUG 114 a fost un act normativ dat cu dedicație, de pe urma căruia au avut de câștigat doar anumite verigi de pe lanțul economic. Situațiile financiare ale companiilor de pe aceste verigi s-au prezentat foarte frumos post-privatizare. Uneori atât de frumos încât se punea problema unor exituri de pe piață. De aceea, abrogarea OUG 114 pe sectorul energetic a fost una dintre cele mai mai bune măsuri luate de Guvern.

Al treilea mesaj este legat de politica Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de afaceri referitor la piața de capital: Noi ne dorim o piață de capital puternică și credem că aici este locul natural în care companiile găsesc capitalul de care au nevoie, este locul în care se dovedește performanța economică a unei societăți, și este locul în care rigorile Bursei de Valori fac ordine în practicile de management al companiilor. Ne dorim să sprijinim și vom sprijini piața de capital. Nu este vorba de a ne vinde companiile la Bursă, este vorba de a putea să facem performanță cu ele. Iar performanță economică și financiară în absența cadrului pieței de capital nu este, cu adevărat performanță.

Statutul de piață emergentă și trecerea de la piață de frontieră vor însemna acces la investiții și de 30 de ori mai mari, iar tot acest capital odată absorbit în eco-sistemul economic românesc se va revărsa pe toate palierele economiei reale, iar MEEMA este pregătită să creeze și administreze politicile care să ducă la multiplicarea acestui capital”.

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021