Update articol:
Programul FIT – Finanțe pe înțelesul tuturor

Locuințele pot fi cumpărate pe credit ipotecar sau imobiliar; Cristian Păun: „Este bine să ai un avans cât mai consistent și să nu faci creditul pe termen foarte lung”

Banca îți poate oferi un sprijin important, atunci când vrei să cumperi o locuință, prin creditele ipotecare sau imobiliare, potrivit informațiilor oferite prin Programul FIT – Finanțe pe înțelesul tuturor, lansat de Banca Transilvania.

Profesorul Cristian Păun a făcut câteva recomandări celor care doresc să își cumpere o locuință pe credit, în cadrul show-ului ,,De toți banii”,  din cadrul Programului FIT – Finanțe pe înțelesul tuturor: “Pentru a putea să suporți un credit din care cumperi un apartament, în primul rând, îți trebuie un venit. Recomand ca o locuință să fie cumpărată în doi, pentru că este mai ușor. E bine să începi cu un avans cât mai consistent. Important este să nu faci acest credit pe termen foarte lung. Un credit pe 30 de ani face ca suma finală pe care o plătești sa fie mare.

O altă recomandare: Înainte de a te înhăma la o rată la bancă, pune pe masă un borcănel și lună de lună, pune banii de rată în borcanul acela și vezi dacă faci lucrul acesta cu ușurință din venitul tău.”

Potrivit lui Cristian Păun, a avea o casă este important pentru că îți salvează niște bani de chirie, dar așa ceva presupune un capital pe care îl blochezi: „Astăzi, în lumea globală în care trăim, s-ar putea să schimbi locul de muncă, poate chiar într-o țară vecină și, atunci, apare și această idee de a nu fi legat de o proprietate.

În general, apartamentele poziționate central nu își pierd atât de mult din valoare atunci când vine o criză, spre deosebire de apartamentele situate în zonele limitrofe.”

El a explicat de ce prețurile la imobiliare în București sunt similare cu cele din alte țări europene:  „Din păcate, în România, dezvoltarea economică se face foarte concentrat. De aceea, prețurile din București sunt apropiate de prețurile din capitalele europene.

60% din PIB-ul României se află localizat în București Ilfov. Noi am dori să existe o dezvoltare economică mai echilibrată, în care să fie incluse și celelalte mari metropole din România. Din păcate, în continuare, Bucureștiul este cel care tractează cea mai mare parte a PIB-ului, PIB-ul pe locuitor în București se știe că este în zona mediei UE. Lucrurile acestea se văd inclusiv când vine vorba de sectorul imobiliar.”

Cumpărarea unei locuințe presupune existența unui venit stabil, predictibil, care poate fi de natură salarială, dar și de altă natură (salarii, dividende, chirii, rente).

Rata trebuie comparată cu chiria întotdeauna, costul de oportunitate din spatele deținerii unei locuințe.

*Creditul ipotecar și creditul imobiliar

Creditul ipotecar este garantat exclusiv cu proprietatea, care se achiziționează prin creditul acordat de bancă.

Creditul imobiliar este garantat și de alte proprietăți deținute de debitorul beneficiar care cumpără sau renovează o locuință prin creditul cerut băncii.

Creditele ipotecare și imobiliare pot fi folosite nu doar pentru a cumpăra o locuință (nouă sau veche), ci și pentru a repara sau renova o locuință, pentru a extinde o locuință sau pentru a cumpăra un teren  pentru construirea unei locuințe în viitor (caz în care terenul trebuie să fie în intravilan și să aibă acces la utilități).

Este bine ca avansul plătit să fie cât mai mare (pragul minim este de 15% pentru creditele în lei, 20% pentru creditele în euro și 40% pentru creditele în alte valute).

Tipuri de dobândă

Dobânda fixă – are avantajul că rămâne fixă pe întreaga perioadă de creditare, nu se schimbă indiferent de evoluția piețelor. Totuși, dacă dobânzile au o tendință de scădere, dobânda fixă îl dezavantajează pe debitor, mai ales dacă această scădere este una de durată.

Dobânda variabilă – presupune utilizarea unei baze de calcul. În România se folosește IRCC, o medie ponderată a dobânzii interbancare pe o perioadă de 3 luni, care se ajustează trimestrial. La IRCC se mai adaugă un procent în funcție de riscul pe care îl are debitorul.

Creditele bancare ipotecare și imobiliare se pot rambursa în două feluri: în rate descrescătoare (principalul este egal în fiecare lună și se obține prin împărțirea sumei împrumutate la numărul de luni) și în rate egale (constante – suma restituită este amânată spre a doua jumătate a creditului, iar într-o primă fază se plătește dobânda).

Banca Transilvania a lansat inițiativa de educație financiară FIT: Finanțe pe Înțelesul Tuturor. Prin iniţiativa FIT, Banca Transilvania îşi doreşte să contribuie la creşterea nivelului de educaţie financiară în rândul românilor, mai ales în rândul tinerilor, explicând  termeni și expresii legate de bani, pe înțelesul tuturor.

Tot în cadrul Programului FIT, Banca Transilvania a lansat show-ul „De Toți Banii”, o emisiune care aduce la aceeași masă personaje din domenii diverse, cu perspective la fel de diverse despre bani – de la experți financiari la personaje celebre din mediul online. Fiecare episod are în prim plan cate un subiect important din zona finantelor – economisire, credite, investiții etc.

În plus, Banca Transilvania a creat quiz-ul FIT, o serie de întrebări din sfera financiară, care să ne ajute să ne dăm seama ce știm, și mai ales ce nu știm despre bani. Format dintr-o serie de 10 intrebari, randomizate, quiz-ul FIT vizează toate temele importante: economisire, credite, investitii, asigurari, pensii etc.

Prin Programul FIT, Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, îşi doreşte să impacteze cât mai mulţi oameni. Important este că FIT este un proiect recurent și continuu, oamenii având contact frecvent cu informațiile din program.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025