Update articol:
11 APRILIE - ZIUA EDUCAȚIEI FINANCIARE

1 an de educație financiară pe înțelesul tuturor, by BT

Banca Transilvania a demarat, la finalul anului 2023, cu program agresiv de educație financiară, încercând să atingă o diversitate de clienți, cu o atenție specială pe tineri și pe antreprenori. Prin acest demers, oficialii BT și-au propus să acopere zonele și temele de educație financiară cele mai importante și de a le explica și prezenta publicului de toate vârstele și din toate mediile sociale.

Programul BT de educație financiară FIT: Finanțe pe Înțelesul Tuturor a pornit ca răspuns la o statistică îngrijorătoare –  studiile arată că 30% dintre români sunt analfabeți financiar, potrivit Eurobarometrului din 2023 dedicat educaţiei financiare, în timp ce numai maximum 10% dintre români au competențe financiare.

Sergiu Mircea, directorul de marketing şi comunicare al Băncii Transilvania, spune că suntem mai bine educaţi decât eram acum un deceniu, dar problema este departe de a fi rezolvată pentru că există o discrepanţă foarte mare între ceea ce credem sau unde credem că suntem şi unde suntem de fapt, oamenii având o părere foarte bună despre educaţia lor financiară.

Potrivit lui Sergiu Mircea, planul BT este să lucreze la educația financiară de bază a populației, astfel încât să contribuie la înțelegerea conceptelor de bază și a modului în care funcționează economia. O componentă a demersurilor de educație financiară este dedicată și siguranței online pentru că au crescut tentativele de fraudă și populația este foarte expusă.

Sergiu Mircea mai spune că există un interes tot mai mare al clienților pentru a obține randamente superioare, dar că acest lucru trebuie făcut într-un mediu sigur și controlat.

Acesta explică: “În prezent, suntem expuși în mediul online, la numeroase oferte și tentații de a investi pe diferite platforme, cu randamente mari. Apar însă riscuri pe care o persoană fizică va putea cu greu să le gestioneze. Riști să te duci pe o platformă nereglementată sau din jurisdicția unei țări mici, unde nu poți ști ce se întâmplă, sunt riscuri de fraudă, riști să pierzi bani, mai ales pentru că nu ai cunoștințe suficiente pentru a înțelege ce se întâmplă pe o piață necunoscută”.

Oficialul BT recomandă testarea de investiții în România, UE sau pe o piață apropiată geografic, cu reglementări stricte.

Programul FIT a avut o abordare 360, pe mai multe direcții:

De Toți Banii: un video show online cu 10 episoade, în care experți financiari și celebrități discută la o masă rotundă despre noțiuni și concepte financiare. Ce a însemnat mai exact?
• peste 100.000 vizualizări pe Youtube
• 50 de milioane de vizualizări pe TikTok
• 5 milioane de afișări ale conținutului în social media

Quiz-ul FIT: o platformă cu un quiz de educație financiară, prin care clienți și non-clienți BT își pot testa cunoștințele (și mai pot câștiga și premii):
• 35.000 de persoane care au parcurs quiz-ul
• 8.500 de persoane care au răspuns corect la 10/10 întrebări (au câștigat peste 150 de premii precum Iphone-uri, Ipad-uri, e-readere Kindle sau chiar abonamente la festivaluri)

Quiz-ul FIT este înglobat în site-ul dedicat FIT, unde se găsesc informații despre temele principale abordate de FIT: economii, credite, leasing, investiții, asigurări, pensii & altele.

Prezentări în școli & licee, susținute de angajații din întreaga rețea BT:

  • Peste 200 de prezentări în toată țara
    • Peste 25.000 de elevi & studenți participanți (& tot atâtea kituri fizice de educație financiară oferite)

Prezența FIT la festivalurile și evenimentele importante: de la Untold, Beach Please, EC, Nostalgia, Târguri de Crăciun și alte eveniment partenere BT.

Programul FIT continuă și anul acesta și se va dezvolta și pe alte direcții, în paralel cu cele existente.

 

 

 

BVB | Știri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (28/04/2025)

Hotarari AGA O & E 28 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/04/2025)

Raport anual 2024 si invitatie conferinta cu investitori si analisti