Update articol:

Locuitorii din Kosovo pornesc generatoarele, pe măsură ce criza energetică escaladează

În timp ce Kosovo se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii zece ani, un om de afaceri din Pristina, Xhelal Gashi, ia în considerare să-și închidă brutăria, în condiţiile în care se străduiește să acopere costurile cu combustibilul pentru un generator de când autoritățile au decis întreruperi de curent, potrivit Reuters.

„De obicei plătesc în jur de 300 de euro (339,84 dolari) pentru factura mea de electricitate, dar acum cheltuiesc 100-110 de euro pe zi pentru a cumpăra motorină pentru generator”, a spus Gashi, vorbind de la brutăria sa, unde are 10 angajați.

Multe întreprinderi și gospodării din Kosovo folosesc generatoare portabile de energie de când compania de distribuție a energiei din țară, Kosovo Energy Distribution Systems (KEDS), a anunțat săptămâna trecută că va introduce întreruperi de curent de două ore până la noi ordine.

Țările din Europa se confruntă cu prețuri enorme la gaz și energie, în parte din cauza unei creșteri a cererii pe fondul redresării economice în urma pandemiei. Acest lucru este înrăutățit în Kosovo, unde producția internă scăzută – din cauza defecțiunilor tehnice și a vremii rece care elimină o parte din producția la centralele aflate în dificultate – forțează țara să importe mult mai multă energie decât în ​​mod normal.

Vineri, guvernul a declarat stare de urgență pentru următoarele 60 de zile, ceea ce îi va permite să aloce mai mulți bani pentru importurile de energie și, eventual, să introducă măsuri și mai dure și mai multe întreruperi de curent.

Premierul Albin Kurti a declarat că prețurile de import au crescut până la 515 euro pe MWh, de la 70 de euro în aceeași perioadă a anului trecut. Pentru cetățenii kosovari, prețul este de 6 cenți per kWh, cel mai ieftin din Europa, deoarece tarifele casnice sunt puternic subvenționate.

„În această situație ne confruntăm cu două soluții; tăieri de curent sau creșteri de prețuri”, a declarat duminică Kurti, al cărui guvern a alocat 40 milioane de euro în plus pentru importurile de energie electrică.

Kosovo își produce cea mai mare parte a energiei din două centrale electrice vechi pe cărbune din afara Pristinei și importă în mod normal 10-15% din energie, dar această cifră a crescut la 40% în timpul crizei actuale.

„În consecință, Kosovo importă energie care nu a fost programată pe piețe”, a declarat pentru Reuters Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport (ENTSO-E), care reprezintă operatorii de transport de energie electrică din Europa,  adăugând că cererea în exces a Kosovo ar putea amenința aprovizionarea în întreaga Europă.

„Operatorii de sisteme de transport din grupul regional Europa continentală (RGCE) al ENTSO-E îndeamnă KOTT (operatorul de sistem de transport din Kosovo) să-și mențină sistemul național de energie electrică în echilibru, ceea ce este o obligație contractuală esențială față de ceilalți OTS din Europa continentală”, a spus ENTSO- E.

Centralele proprii ale micii țări balcanice sunt alimentate cu lignit, un cărbune moale care produce poluare deosebit de toxică atunci când este ars.

Cifrele oficiale arată că Kosovo este pe locul cinci în lume în ceea ce priveşte rezervele de lignit, de 12-14 miliarde de tone, potrivit Reuters. Dar dependența sa de combustibilul poluant, împreună cu instabilitatea politică, i-au ținut departe pe investitorii străini încă de la sfârșitul războiului în 1999, făcând dificilă modernizarea infrastructurii sale energetice.

„Oricare va fi decizia guvernului, de a repara vreo unitate a centralelor actuale sau de a construi o nouă centrală electrică pe cărbune, va dura cel puțin cinci ani”, a declarat Trim Ternava, CEO al Jaha Solar din Kosovo, care produce panouri solare.

 

BVB | Știri BVB

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical