Update articol:
Forumul Gazelor Naturale

Lorant Antal: Este esenţială intrarea în vigoare a legislației secundare pentru plafonarea şi compensarea facturilor la energie – video

István-Loránt ANTAL

Intrarea în vigoare a legislației secundare pentru plafonarea şi compensarea facturilor la energie este esențială, a declarat István-Loránt ANTAL, Preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, în cadrul Forumului Gazelor Naturale, organizat de Financial Intelligence şi Asociaţia Energia Inteligentă.

 

Domnia sa a spus: “Au fost foarte multe dezbateri legate de acest proiect legislativ. Am primit unele critici, unele pe bună dreptate, altele mai tendenţioase. Cred că în situaţii exceptionale trebuie să venim cu măsuri excepţionale şi cred cu tărie că e mai bine să venim cu măsuri decât să nu venim deloc.

Proiectul de aprobare a OUG 118 a venit în concordanţă cu propunerile Comisiei Europene care a spus foarte clar că în această criză enegetică putem să avem reduceri de taxe, chiar să mergem în direcţia plafonării preţurilor pentru protecţia consumatorilor finali.

Este foarte important ca normele metodologice să vină cât mai repede, pentru ca această lege să devină şi aplicabilă , adică furnizorii să aibă o perspectivă în ceea ce priveşte încasarea banilor sau acele minusuri care reies din diferenţele de preţuri de achiziţie şi de vânzare a energiei.

Cred că am venit cu o soluţie bună până în 31 martie 2022, ca să putem pune în siguranţă consumatorii şi este în sarcina noastră să găsim acea cale prin care şi industria să fie în siguranţă şi să nu ne trezim cu falimente majore.

Probabil că primele compensări vor fi vizibile, mai ales din punct de vedere al furnizorilor, la factura din decembrie. Până atunci, sperăm  că normele vor fi gata și mecanismul să fie funcțional pentru a efectua compensările.

Potrivit lui Lorant Antal, am intrat în această criză energetică, având în urmă multe probleme în sistem, izvorând din  decizii amânate din trecut sau decizii luate în mod eronat: “Toate problemele a ultimelor 30 de ani – nu aveam cum să rezolvăm printr-o lege. Dar evident că trebuia să acționăm și acțiunea noastră s-a materializat prin L259, adică aprobarea și intervenția asupra OUG118. Este evident că intrarea în vigoare a legislației secundare în această materie este esențială!”

Legat de CPT (consumul propriu tehnologic), Lorant Antal a declarat: “Este o problemă care nu există de azi, de ieri, dar până nu au crescut prețurile, era bine așa pentru toată lumea, fără să găsească o soluție îmbunătățită sau să vină cu un sistem îmbunătățit, poate centralizat! Acum, în noul program de guvernare la capitolul energie, am introdus intenția noastră clară pentru modificarea și completarea Legii nr. 123/2012 în vederea definirii achizitorului unic pentru consumul propriu tehnologic al operatorilor economici din sistemul energetic precum și pentru stabilirea cadrului legal de recuperare a tarifelor de distribuție pe o perioadă mai îndelungată de timp”.

 

BVB | Știri BVB

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (07/12/2021)

Raport conform art. 108 din Legea 24/2017 (R)

CONPET SA (COTE) (07/12/2021)

Hotararea AGOA 07.12.2021

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (07/12/2021)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 19 noiembrie - 07 decembrie 2021