Trebuie să tratăm tranziția energetică cu foarte multă seriozitate și, bineînțeles, cu cât se poate de mult calm și simț realist, luând în considerare, înainte de toate interesul, țării noastre în domeniul energiei, a declarat Lorant Antal, Preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senatul României, Istvan-Lorant Antal, la Forumul Gazelor Naturale 2023, organizat de Financial Intelligence.
Potrivit domniei sale, avem nevoie de gaze naturale, avem nevoie de producție de gaze naturale pentru că există interes pentru a consuma aceste gaze și România, prin guvernele care conduc țara, trebuie să aibă în vedere programe specifice de finanțare a susținerii industriei românești.
Lorant Antal a explicat: “În România nu avem un plan energetic astăzi, iar din acest lucru putem să tragem concluzia că nu avem nici politici energetice.
Ultima Strategie Energetică a fost între anii 2007-2020. Îmi amintesc că în 2015 autorităţile au vrut să modifice aproape în integralitate acest document. De ce este important să facem referire acum la această strategie energetică? Pentru că aceasta a avut la bază importanța României din punct de vedere al capacității de producere a gazelor naturale și a avut o viziune în ceea ce privește dezvoltarea rețelelor de distribuție de gaze naturale.
Astăzi putem să tragem concluzia foarte crudă, din păcate, că nu s-au făcut multe din acea Strategie.
Împreună cu domnul preşedinte Bende Sandor (n.r. preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor), am evidențiat de mai multe ori nu s-a investit în rețele de distribuție. Poate că a părut că suntem niște politicieni care au ceva probleme cu firmele de distribuție și că suntem prea populiști, dar acum a apărut raportul Curţii de Conturi, analizând această strategie nepusă în practică de către România, şi care a confirmat ce spuneam.
Astăzi suntem în acel moment în care încă mai avem ultimul tren în gară și, dacă o să avem simțul strategic, aici incluzând și clasa politică, dar și cei din domeniu, atunci într-adevăr România are toate șansele să devină un stat extrem de important, mai ales la capitolul de producție de gaze naturale, şi să ajungă numărul 1 din 2027 la nivelul Uniunii Europene.
Ca să înțelegem unde ne situăm astăzi în plină tranziție energetică la nivelul Uniunii Europene, aş dori să dau nişte cifre.
În 2019, producția și consumul de gaze au înregistrat creșteri. În 2020, am avut o ușoară scădere, iar 2021 a depășit 2019. Asta în cifre înseamnă – în 2019 producția la nivel mondial a cunoscut o creștere de +8,01%, iar consumul +6 ,94%. În 2021, am crescut consumul de gaze, în condiţii de Green Deal, Fit for 55, tranziție energetică. De ce este important? Realitatea economică din piață ne dovedește că, deocamdată, nu se poate să funcționezi fără gaze naturale, mai ales la consum industrial. Nu există alte soluții.
Avem nevoie de gaze naturale, avem nevoie de producție de gaze naturale pentru că există interes de a consuma aceste gaze și, cum am spus de foarte multe ori, România, prin guvernele care conduc țara, trebuie să aibă în vedere programe specifice de finanțare a susținerii industriei românești.
Când vorbim de industrie, îmi place să mă refer nu numai la industria mare, ci și la IMM-uri, adică capacități de producere de produse cu valoare adăugată.
Din păcate, din lipsa politicilor energetice și a Strategiei Energetice, în România, producția de gaze naturale a scăzut cu 10%, în perioada 2020-2021, investițiile în explorare s-au redus de peste cinci ori. În plus, România este o țară unde există resurse minerale foarte importante, cu potențial de a pune România pe harta Europei și nu numai, chiar pe harta lumii. Dar ultimul apel de perimetre al ANRM a fost în 2009-2010. Adică noi avem aceste resurse, suntem mândri de ele, dar cu exploatarea și cu explorarea stăm mai prost.
România are o poziție foarte bună, adică are capacități, are un potențial foarte mare, dar cred că trebuie să ne unim forțele și să ne raportăm la un viitor mai bun, dar cât se poate de realist.
Din păcate, din Strategia Energetică 2007-2020 multe ținte nu au fost atinse, mai ales la capitolul de rețele de distribuție de gaze naturale, capacități de producție, iar la capitolul de ţinte de noi explorări România a cunoscut un declin. Deci avem potențial, dar întreaga clasă politică, Guvernul și reprezentanții acestei industrii trebuie să-și unească forțele și să spunem că vrem, într-adevăr, să devenim o țară care contează din punct de energetic”.