Lordul Jacob Rothschild, președintele RIT Capital Partners plc, și-a exprimat, recent, îngrijorarea cu privire la sistemul financiar global, înființat după cel de-al Doilea Război Mondial, despre care spune că este acum în pericol.
Bancherul miliardar a subliniat că războiul comercial dintre SUA şi China şi criza zonei euro sunt principalele probleme care ameninţă ordinea economică.
În opinia lui Jacob Rothschild, ne confruntăm şi cu lipsa unei “abordări comune” – o referire la retragerea treptată a globalizării în urma investirii președintelui Trump la Casa Albă – care a făcut “cooperarea în prezent mult mai dificilă”.
“În 9/11 și în criza financiară din 2008, puterile lumii au lucrat împreună, având o abordare comună. Cooperarea de astăzi se dovedește mult mai dificilă, ceea ce pune în pericol ordinea economică și de securitate postbelică”, a avertizat Rothschild în comentariile sale privind rezultatele semestriale ale RIT Capital.
Lordul Rothschild scrie că “în aceste circumstanțe, politica noastră este să ne menținem expunerea limitată la acțiunile cotate și să încheiem noi angajamente cu mare prudență”. Într-adevăr, în prima jumătate a anului, RIT Capital a avut o expunere netă de capital de doar 47%, un minim istoric. Motivul este că dinastia bancară este preocupată de faptul că ciclul de creştere de 10 ani al pieţei de acţiuni s-ar putea termina în cele din urmă.
Rothschild a atras atenţia asupra nivelurilor datoriei “potențial distructive” din Europa și asupra războaielor comerciale ca fiind probleme majore pentru economia globală.
Rothschild susţine: “Multe dintre economiile lumii s-au bucurat de o accelerare , care nu a fost observată încă de la criza financiară din 2008, cu un număr de 120 de țări care au înregistrat o creștere mai puternică anul trecut. Economiile avansate și sectorul corporativ continuă să se descurce bine, în special în SUA, cu ocuparea integrală a forței de muncă, o creștere de aproximativ 2%, iar sectorul corporativ ar putea să înregistreze o creștere a profitului de peste 20% în al doilea trimestru al anului. Piețele emergente din Asia, inclusiv China și India, se așteaptă să crească puternic în jurul valorii de 6,5% în 2018/19. Cu toate acestea, continuăm să credem că nu este un moment potrivit să adăugăm riscuri.
Valorile actuale ale pieței bursiere rămân ridicate în funcție de standardele istorice, umflate de anii cu rate ale dobânzii scăzute și de politica de relaxare cantitativă care se apropie de sfârșit. Ciclul este în al zecelea an pozitiv, cel mai lung înregistrat. Acum vedem că apar unele zone de creștere mai slabă; într-adevăr, FMI a prezis recent o încetinire. Problemele cu care se confruntă zona euro sunt îngrijorătoare – atât politice, cât și economice – având în vedere nivelurile potențial distructive ale datoriei în mai multe țări”.
În opinia bancherului, probabilitatea războaielor comerciale a sporit tensiunea, iar impactul asupra acțiunilor a fost marcat, de exemplu, până la începutul lunii iulie, indicele compozit Shanghai a scăzut cu aproape 22% față de vârful din ianuarie.
Rothschild a reiterat, de asemenea, recenta avertizare din partea șefului Băncii Centrale Indiene, spunând că scăderea lichidității dolarului la nivel mondial afectează piețele emergente: “Problemele sunt susceptibile de a continua pe piețele emergente, amplificate de creșterea ratelor dobânzilor și de politica monetară a Fed-ului american care a drenat lichiditatea mondială a dolarului. Am văzut deja impactul asupra monedelor turce și argentiniene. Rezolvarea acestor probleme în această eră imprevizibilă va fi cu siguranță dificilă”.
În cele din urmă, Rothschild rămâne în mod rezonabil “îngrijorat de problemele geopolitice, inclusiv Brexit, Coreea de Nord și Orientul Mijlociu, într-un moment în care populismul se răspândește la nivel global”.
Portofoliul de investiții al RIT merge destul de bine și a revenit acum la peste 2400%, de la început:

Mai jos, portofoliul de investiţii Rothschild:
