Update articol:

Lovitură pentru UE – A doua cea mai înaltă instanţă europeană a anulat ordinul prin care UE cerea Apple plata către Irlanda a unor taxe retroactive de 13 miliarde de euro

apple

Apple a marcat, ieri, o victorie majoră, în condiţiile în care a doua cea mai înaltă instanţă europeană a respins ordinul Uniunii Europene ca producătorul iPhone să plătească Irlandei taxe retroactive în valoare de 13 miliarde de euro (15 miliarde de dolari), decizie care dă o lovitură încercării blocului comunitar de a desfiinţa acordurile convenite de unele guverne cu companii multinaţionale pentru facilităţi fiscale, transmite Reuters.

Acum patru ani, Comisia Europeană a afirmat că Apple a beneficiat de ajutor de stat ilegal prin intermediul a două hotărâri fiscale ale Irlandei care au redus artificial obligaţiile fiscale ale companiei timp de două decenii, până la un minim de 0,005% în 2014.

“Tribunalul anulează decizia atacată, deoarece Comisia nu a reușit să demonstreze, potrivit standardului juridic, că există un avantaj în sensul articolului 107 alineatul (1) TFUE1”, au spus judecătorii, referindu-se la normele UE în materie de concurență.

Instanţa a mai spus că executivul UE a greșit spunând că cele două filiale irlandeze Apple – Apple Sales International (ASI) și Apple Operations Europe (AOE) – au primit un avantaj economic selectiv și, prin extensie, ajutor de stat.

Apple a salutat decizia, afirmând că acest caz nu este despre câte taxe plăteşte ci unde ar trebui să le plătească.

Irlanda – care a făcut recurs împotriva deciziei Comisiei alături de Apple – a spus că a fost întotdeauna clar că nu a acordat un tratament special companiei americane.

Înfrângerea comisarului pentru Concurenţă Margrethe Vestager ar putea slăbi sau întârzia alte cazuri împotriva acordurilor convenite de Ikea şi Nike cu Olanda, precum şi un acord al Huhtamaki cu Luxemburgul.

Vestager, care a făcut ca represiunea fiscală să fie o piesă centrală în timpul funcției sale, a văzut că aceeași instanță i-a anulat solicitarea ca Starbucks să plătească retroactiv Olandei taxe de până la 30 de milioane de euro. Într-un alt caz, curtea a respins decizia sa împotriva unui program fiscal belgian cu 39 de companii multinaţionale.

Vestager a spus că va studia hotărârea instanței și va reflecta asupra posibilelor etape următoare. Comisia poate face apel la motivele de drept la Curtea de Justiție a UE, instanța superioară a Europei.

Comisia, care a fost obligată de către instanță să plătească costurile legale ale Apple și Irlanda, ar putea încă să-și salveze cazul, a declarat Dimitrios Kyriazis, șeful Facultății de Drept la New College of Humanities din Londra.

“Înfrângerea sa este foarte asemănătoare cu înfrângerea sa în cazurile Starbucks, adică a fost câștigată pe probleme de principiu legal și pierdută din cauza alocării de probe”, a spus el.

“Este mai probabil ca Comisia să re-adopte o decizie împotriva Irlandei și Apple și să încerce să arate exact modul în care hotărârile fiscale au acordat AOE și ASI un avantaj selectiv”, a spus el.

BVB | Știri BVB

ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (ALU) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - Sem II 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/01/2022)

Raport curent cf. art. 234, litera i) din Reg. 5/2018

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/01/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014