Update articol:

Lucian Isar: “Dobânda la aur –  1% pe an la 4 miliarde înseamnă o dobândă de 40 milioane de dolari datorați României în fiecare an”

* “Propunerea către guvern privind achiziţia Băncii Româneşti de către Eximbank a venit de la Isărescu”

* “Este mult să credem că Isărescu i-a amenințat pe “oamenii serioși” Tăriceanu și Dăncilă cu inflație galopantă; curs la 5 lei/euro și dobânzi sunt mai plauzibile ca spaime”

* “Cu Dragnea, Isărescu  a avut un acord de prelungire a mandatului cu 2 ani, condiționat de pregătirea unor urmași și desigur de pregătirea auditului de exit”

* “Dincolo de profesionalismul și caracterul discutabil al lui Isărescu, BNR are angajați foarte bine pregătiți”

 

 
 
Cum interpretați declarațiile guvernatorului lui Mugur Isărescu despre numirea sa la BNR: „Pot să vă garantez, ţara are încă oameni serioşi la butoanele principale”?
 
Lucian Isar: Este o scăpare a unui lăudăros în vârstă. O nouă dovadă că Isărescu ar trebui să răspundă pentru ce a făcut și, după aceasta, parcat unde merită. Este un truism că Manole Isărescu a avut discuții cu oamenii serioși aflați la butoanele principale, începând cu Dragnea și continuând cu Tăriceanu și Dăncilă. Isărescu este numit politic prin votul majorității în parlament încă din 1990.
Cu Dragnea a avut un acord de prelungire a mandatului cu 2 ani, condiționat de pregătirea unor urmași și desigur de pregătirea auditului de exit (legea Curții de Conturi urmează a fi actualizată cu prevederi europene pentru a acoperi și ceea ce a fost scos în mod “abil” în 2006).
Cu Tăriceanu și Dăncilă, aparent mai serioși ca Dragnea, negocierile au fost mai bune și condiționarea de urmași a dispărut. Ce anume a oferit Manole Isărescu deja vedem.
 
Cum comentați afirmațiile guvernatorului că grosul profitului pe care îl face Banca Naţională a României vine din administrarea rezervei valutare, iar o mică parte din sistemul de plăţi şi din operaţiunile cu numerar?
 
Lucian Isar: Este corectă afirmația și este la fel în toate țările europene. Rezerva despre care vorbește Isărescu aparține României, iar dreptul de monopol asupra administrării rezervei este dat prin lege de către statul român BNR. Tot atât de bine poate să îl dea Ministerului de Finanțe. 
 
Diferența dintre Isărescu și ceilalți guvernatori din toată lumea, inclusiv cei africani, este că toți ceilalți nu își aprobă singuri și plătesc bonus de performanță.
 
Profitul care se realizează ar trebui folosit în primul rând pentru realizarea singurului obiectiv al BNR, acela de stabilitate a prețurilor. Doar că Isărescu preferă să rateze încă din 2005 ținta de inflație ca să bage bani în buzunar. 
 
Celelalte două direcții în care restul băncilor centrale din lume alocă profitul este către consolidarea capitalului pentru eventuale crize și pentru plata acționarilor, în cazul României statul Român. 
 
Pe lângă bonus de performanță, Isărescu își trage și un fond la dispoziția CA BNR, cheltuit discreționar și încă necontrolat și auditat. Din 2009 sumele au depășit 30 milioane de euro.
 
 
Este normal ca operaţiunile de pe piaţa monetară să aducă încă pierdere pentru BNR, așa cum a susținut guvernatorul?
 
Lucian Isar:  Sunt perioade și perioade. Dincolo de profesionalismul și caracterul discutabil al lui Isărescu, BNR are angajați foarte bine pregătiți. Doi dintre ei sunt cei mai buni din piață pe segmentele lor de competență. 
 
Cum apreciați declarația domnului guvernator că au fost „nelalocul lor sugestiile cu care s-a intoxicat societatea românească, că s-ar putea obţine sume fabuloase din investiţii sau operaţiuni cu aurul”, în condițiile în care dvs ați spus constant că se puteau obține bani din rezerva de aur? 
 
Lucian Isar:  Este o dovadă crasă de neprofesionalism din partea lui Isărescu să dezinformeze pe tema aurului. Asta dacă nu bănuim că își construiește deja o apărare pentru procurorii care doresc să îl întrebe de prejudiciu, după auditul fizic din momentul repatrierii. 
 
România a primit dobânda la aur până în 2005 așa cum s-a angajat Isărescu, parlamentului, președinției și guvernului în momentul mutării aurului în perioada 1999-2002. Începând cu 2006 printr-un ordin semnat de Isărescu, ordin făcut dispărut, România nu mai primește dobânda la aur și nici nu l-a mai putut folosi în criză pentru reducerea dobânzii la finanțare.
Țări din jur, Polonia și Bulgaria de exemplu, au raportat inclusiv în rapoartele lor anuale pe anul 2018 că încasează dobânda la aurul plasat la Londra. Ori minte Isărescu ori mint polonezii și bulgarii și toate piețele financiare. Tot pentru întărirea ideii legate de cine și de ce minte, în momentul publicării, dobânda la aur la perioade de 2 luni este de 0,98%. Pentru ajutor la calculație, 1% pe an la 4 miliarde înseamnă o dobândă de 40 milioane de dolari datorați României în fiecare an. Înmulțiți cu anii începând cu 2006 inclusiv. Ceea ce este evident este nu doar că Isărescu dezinformează în continuare, dar și că fapta și prejudiciul sunt în forme continuate și nu s-au prescris cum crede Manole.
 
Care este opinia dvs cu privire la afirmațiile guvernatorului că inflaţia în luna iunie este posibil să coboare sub 4% și că nu vom avea inflație galopantă în România “pentru că suntem şi noi aici”? Ar putea avea legătură cu alegerea noului CA al BNR? Să ne aşteptăm la scăderi de preţuri în perioada următoare?  
Lucian Isar: Este clar că “oamenii serioși de la butoanele principale”, adică cei care l-au votat cu majoritatea în Parlament, Tăriceanu și Dăncilă, or au fost șantajați or au fost plătiți, or doar prostiți. 
 
Altfel nu și-ar permite Isărescu ca, în condițiile în care ținta de inflație este de 2,5%/3,5% și o tot ratează sistematic, să vorbească că nu există inflație galopantă în România. România are cea mai mare inflație din Europa, iar speranța că într-o lună va exista o țară, Ungaria, cu inflație peste România este o bătaie de joc la adresa românilor care îl plătesc pe Manole Isărescu. 
 
Noul CA BNR are fix același mandat ca și cel anterior adică obiectivul stabilității prețurilor, definit prin țintirea inflației în intervalul 2,5%/3,5%. Sper că Isărescu, odată cu auzul, să nu fi început să uite măcar care este mandatul BNR și cum nu i se mai poate șopti ….
 
Este prea mult să credem că a putut amenința “oamenii serioși” Tăriceanu și Dăncilă cu inflație galopantă și aceștia să fi crezut. Curs la 5 lei/euro și dobânzi sunt mai plauzibile ca spaime.
 
 
 Cum apreciați declarațiile unor politicieni și oameni din industria financiară că Mugur Isărescu trebuie să aibă continuitate la conducerea BNR, reprezentând un factor de stabilitate pentru România?
 
Lucian Isar: Au fost doar două declarații de acest gen în afara doamnei Dăncilă. Ambii au contracte babane cu bănci comerciale supravegheate de Isărescu, așa că nimerim fix pe definiția teoriei economice a capturii statului pentru care s-a luat un premiu Nobel. Isărescu a capturat sistemul bancar din România și de asta este panicat să aderăm la Uniunea Bancară Europeană pentru că îi dispare elementul de șantaj. 
 
Doamna Dăncilă cică are consilieri inteligenți, dar până nu aflăm lista completă a consilierilor din BNR și averile acestora nu știm exact ce a avut în cap când a spus că nu a găsit un altul cu aceeași experiență ca Manole Isărescu (este guvernator din 1990, asta este o informație doar pentru momentele de ruminare în liniște ale doamnei Dăncilă ca să vadă și dumneaei că nu e doar vina consilierilor care îi pun vorbe în gură).
 
 
Reprezintă noul CA de la BNR o schimbare, așa cum spuneau acum câteva luni unii lideri PSD că își doresc la Banca Centrală? De ce credeți că nu s-au făcut mai multe schimbări în componenţa CA BNR? 
 
Lucian Isar: Tăriceanu și Dăncilă au agreat cu Manole Isărescu să păstreze corifei care să nu îi creeze probleme de audit Guvernatorului Isărescu. 
 
Frica lui Isărescu de intrarea unor spirite noi în CA BNR cică îi păzește afacerile. Nu știu ce să comentez la asemenea alegaţii pentru că este clar că știu puțin din ce face Isărescu sub protecția poziției de Guvernator.
 
Credeți că actualul CA își va atinge obiectivul de aderare a României la zona euro? 
 
Lucian Isar: Aderarea la Zona Euro ca și cea la Schengen este o decizie politică indiferent de indicatori. Singurii indicatori de neperformanţă sunt fix cei din prăvălia lui Manole Isărescu.
 
În 2015 România a mai pus ca obiectiv aderarea la Euro doar pentru că Isărescu a intrat la pensie sau doar și-a dat prima de pensionare, în 2014, și avea nevoie de un motiv pentru cheltuieli.
 
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) nu este corelat cu perspectiva de inflaţie, însă ROBOR-ul era mai apropiat de această perspectivă. “Cei de la politică monetară de la noi, ca să dau vina pe ei, că aici e o discuţie lungă, spun ‘domnule, priveşte prea mult în spate, nu înainte’ şi nu este corelat cu perspectiva de inflaţie, care deocamdată se uită. Ea, perspectiva, se uită. Se plimbă în jurul a 4% şi indicele este în spate. Deci, ROBOR-ul era mai apropiat de perspectivă. Deci, există un risc. Cam atât… Poate să stimuleze creditarea mai mult decât trebuie. S-ar putea. Am trecut-o la riscuri”, a afirmat Mugur Isărescu, întrebat despre felul în care noul indice IRCC poate influenţa inflaţia.
În opinia dvs, IRCC şi creşterea creditării pot reprezenta riscuri pentru economia țării, așa cum susține guvernatorul? 
 
Lucian Isar: Roborul este un indice bun,  dar manipulat chiar de către și prin intervenția lui Manole Isărescu. Creșterea Robor a fost realizată pentru a pune presiune pe politicieni în negocierea de continuitate a lui Isărescu. 
 
Când dovezile manipulării au fost peremptorii, Isărescu prin Gherghina a trimis la Ministerul de Finanțe propunerea de IRCC. Urma “crimei” a fost descoperită în semnătura excelului. 
 
Este ciudat dar normal pentru Isărescu ca acum să nu recunoască că a făcut către guvernanți o propunere foarte proastă. 
 
Pentru cei care au uitat, Isărescu este cel care a venit cu ideea de a tăia pensii și salarii În 2010. Boc și Băsescu au înghițit prostia profesionistului. Ulterior, directorul general FMI a recunoscut pentru presă cine a fost autorul propunerii istețe care a prelungit recesiunea în România. Atât anterior precum și după, propunerea a fost distrusă de toți economiștii români care ar fi meritat deja să conducă BNR.
 
Care este opinia dvs cu privire la achiziția Băncii Româneşti de către Eximbank? Să ne așteptăm și la alte achiziții de bănci în perioada următoare de  către Eximbank?
 
Lucian Isar: Propunerea către guvern a venit de la Isărescu. Deși a promis că le dă aprobarea celor de la OTP, Isărescu s-a răzgândit când aceștia nu au fost de acord să țină și să ascundă credite vechi și probleme. Povestea cu acționariatul OTP a fost o fumigene pentru că OTP a cumpărat banca Millenium în 2013 și are licență validă în România. 
 
După ce Teodorovici a anunțat achiziția de către Eximbank, Isărescu s-a sucit și a condiționat aprobarea, știind ce e acolo, de prelungirea mandatului și implicit de imunitatea civilă și penală asigurata de articolul 25 din statutul BNR, imunitate introdusă după fraudele supravegheate de la Bancorex.

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING