Update articol:

Ludovic Orban, la HotNews.ro: “Vrem ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi de consilierii judeţeni”; “sistemul de alegeri în două tururi permite cetățenilor să îl schimbe dacă primarul nu e bun”

Sursa foto: facebook.com/pnl.ro

În ciuda discuțiilor din spațiul public, nu am evaluat până acum posibilitatea să demisionez.

Premierul Ludovic Orban a spus, la Hotnews, că Guvernul va interveni în cazul în care modificarea privind alegerea preşedinţilor de consilii județene nu va fi adoptată în Parlament și vor fi “tergiversări procedurale”.

“În privinţa alegerii preşedinţilor de consilii judeţene, din cauză că şi UDMR susţine această alegere a preşedinţilor de consilii judeţene, există o şansă foarte mare ca acest proiect de lege să iasă din defuncta Comisie de cod electoral. Există o majoritate favorabilă să se poată adopta pe cale parlamentară, dar vom analiza să vedem clar ce se întâmplă. Şi aici vrem să intervenim în cazul în care prin tergiversări procedurale poate fi împiedicată adoptarea acestei modificări, adică, practic, respingerea Ordonanţei 40, cea care a reglementat schimbarea modului de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene. Şi poziţia noastră este foarte clară – vrem ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi de consilierii judeţeni”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban spune că a ales angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi prin faptul că ”are puține elemente care să permită PSD să aibă succes la Curtea Constituțională”: ”Nu puteam să adoptăm ordonanță de urgență atâta timp cât aveam la dispoziție și procedura angajării respunderii. (…) Exista riscul ca Avocatul Poporului să sesize Curtea Constituțională și existau riscuri majore să fie declarată neconstituțională. (…) La momentul adoptării legii cu alegeri într-un tur eu am votat împotrivă, susțin din 1992 constant acest principiu de alegere. Sistemul de alegeri în două tururi permite cetățenilor să îl schimbe dacă primarul nu e bun”. 

În opinia premierului, Parlamentul trebuie să fie oglinda fidelă a opțiunilor oamenilor, iar parlamentul actual este în contradicție totală cu opțiunile oamenilor. 

“În plus, Parlamentul pune bețe în roate Guvernului și respinge orice proiect al Guvernului. De exemplu, peste 80% din cetățeni vor primari aleși în 2 tururi, PSD e împotrivă și are peste 40% din parlamentari”, a mai spus Orban, precizând: “Vrem anticipate și pentru a putea asigura un suport stabil pentru guvernare, care să permită adoptarea proiectelor adoptate de guvern”

Întrebat dacă parlamentarii PNL vor vota împotriva următoarelor învestiri, dacă PSD dărâmă guvernul prin moţiune,  premierul a spus: “Cu siguranță. Niciun vot nu va fi de la PNL pentru noi învestiri. La următoarea moțiune de cenzură a PSD parlamentarii PNL vor vota împotrivă clar, dar nu văd cum vor reuși să treacă. PSD și UDMR au în total 227 sau 228 de voturi, să vedem câți vor vota din ei. Nu pot aduna voturi decât dacă votează Ponta”. 

Referitor la declanșarea de alegeri anticipate dacă nu trece moțiunea, Ludovic Orban a precizat: “Vom mai da ocazia PSD să aibă moțiuni. (…) E posibilă angajarea răspunderii și pe Secția specială și analizăm acum posibilitatea asumarea răspunderii pe desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari, să vedem atunci ce va face PSD. (…) În ciuda discuțiilor din spațiul public, nu am evaluat până acum posibilitatea să demisionez”.

Ludovic Orban e sigur că președintele Iohnnis îl va desemna din nou premier pentru că are garanția că PNL va câștiga alegerile, anticipate sau la termen. 

Referitor la candidatul PNL pentru Primăria București, Orban a spus că luni va începe un sondaj de opinie pentru testarea candidaților liberali: “Avem 4 candidați care intră în acest sondaj. Eu în niciun caz, nu mă pot suci”. 

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/07/2021)

Rezultate teste stress 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/07/2021)

Raport Auditor conform art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem. I 2021

VRANCART SA (VNC) (30/07/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S1 2021