Update articol:
DECIZIE A TRIBUNALULUI BUCUREŞTI, PRIMĂ INSTANŢĂ

Actualizare: Ludovic Orban trebuie să-i achite 20.000 de lei lui Iulian Iancu, ca daune morale (vezi declaraţia lui Iulian Iancu)

Iancu: Această hotărâre a instanței arată lipsa de responsabilitate a unor oameni politici care rostogolesc știri false și neadevăruri în spațiul public pentru a câștiga capital politic sau alte avantaje.

 

Tribunalul Bucureşti a decis ca preşedintele PNL Ludovic Orban să-i achite deputatului PSD Iulian Iancu 20.000 de lei. Decizia nu este definitivă şi are drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Deputatul PSD Iulian Iancu l-a dat în judecată, la începutul anului trecut, la Tribunalul București pe președintele PNL, Ludovic Orban după ce liderul liberalilor l-a acuzat pe parlamentarul social-democrat că ar reprezenta interesele Rusiei și ale  companiei Gazprom în România.

Iulian Iancu ne-a declarat: “După ani de zile în care această minciună a circulat în spațiul public, m-am hotărât în sfârșit să reacționez și să demonstrez în instanță lipsa de adevăr a acestor acuzații. Această hotărâre a instanței arată lipsa de responsabilitate a unor oameni politici care rostogolesc știri false și neadevăruri în spațiul public pentru a câștiga capital politic sau alte avantaje. Sper ca această demonstrație fiind făcută să-i descurajeze pe cei care aleg această cale a minciunii în viața publică.”

Pe portalul instanţelor de judecată scrie:      

“Admite în parte cererea formulată de reclamantul Iancu Iulian împotriva pârâtului Orban Ludovic. Obligă pe pârât către reclamant la plata sumei de 20000 lei daune morale. Obligă pe pârât către reclamant la plata sumei de 100 lei cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea privind calea de atac se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 21 01 2019”.

Avocații lui Iancu au cerut judecătorilor să constate că afirmaţiile lui Ludovic Orban despre Iulian Iancu au avut caracter denigrator.

Avocații de la Motorga, Cănureci și Asociații, firma de avocatură care îl reprezintă pe Iulian Iancu, susţineau: 

”Or, în condițiile actuale politico-economice, militare și geostrategice, se poate constata fără nici un dubiu că afirmațiile denigratoare ale domnului Ludovic Orban au afectat în mod grav și ireparabil onoarea, reputația și imaginea domnului Iulian Iancu. A afirma, în anul 2017, despre un politician din România că este omul Gazprom, omul rușilor, reprezintă o încercare de a compromite credibilitatea, demnitatea, respectiv valorile etice și morale ale persoanei vizate de astfel de acuzații, fiind binecunoscute sensibilitățile societății românești/popoarelor europene/tărilor membre N.A.T.O vizavi de orice legături politice, de afaceri ori de interese cu Federația Rusă (țară aflată sub imperiul sancțiunilor economico-financiare impuse de către S.U.A și U.E. ca urmare a anexării regiunii Crimeea din Ucraina în anul 2014, și, în plus, fiind un stat perceput și tratat drept competitor economic și militar al țărilor din blocul U.E. și, în special, adversar al Statelor Unite al Americii, țară cu care noi avem un parteneriat militar strategic semnat și ratificat, pe teritoriul țării noastre existând baze militare S.U.A., precum și un Scut Antirachetă aflat sub egida N.A.T.O.) (…) Mai mult decât atât, în încercarea de a compromite onoarea, reputația și imaginea clientului nostru în România și în fața partenerilor noștri externi, domnul Ludovic Orban, prin susținerile că domnul Iulian Iancu ar fi omul Gazprom, omul rușilor, aduce niște acuzații care sunt de natură extrem de gravă, faptele semnalate în cuprinsul acestora fiind susceptibile să contureze întrunirea elementelor constitutive ale infracțiunii de trădare,  faptă penală prevăzută și pedepsită de art. 394 Cod Penal, fiind vorba practic despre o acuzație, indirectă, de săvârșire a infracțiunii de trădare”.

Reamintim că pe 10 noiembrie 2017, Iulian Iancu anunța pe pagina sa de Facebook că-l va acţiona în judecată pe liderul PNL, Ludovic Orban, după ce acesta l-a acuzat fără nici o dovadă  că face jocurile companiei ruseşti Gazprom în Parlamentul României, subliniind și că nu se sfiește să o zică: 
 
„Observ fără surprindere că, odată cu demersurile Comisiei de Anchetă ANRE al cărei preşedinte sunt, au pornit şi atacurile la adresa mea. Dacă în campania electorală pentru preşedinţia PNL am înţeles să trec cu vederea afirmaţiile d-lui Ludovic Orban, în contextul actual conotaţia acestei minciuni sfruntate este deosebit de gravă. Ea este menită să pună sub semnul întrebării concluziile Comisiei de Anchetă care se conturează deja ca fiind deosebit de grave la adresa unor mari operatori din domeniul energetic, în special din domeniul gazelor naturale. Ca atare, aşa cum am anunţat de la primele atacuri după începerea mandatului meu de preşedinte al Comisiei de Anchetă, îl voi acţiona în judecată pe dl. Ludovic Orban şi îi voi cere să demonstreze public veridicitatea afirmaţiilor sale. În caz contrar, voi considera aceste noi afirmaţii ca parte a unui atac direct interesat şi coordonat în vederea discreditării mele ca demnitar şi ca persoană publică şi de compromitere a întregii mele activităţi desfăşurată DOAR în slujba României şi le voi declina Parchetului General”.
 
Acuzațiile lansate de liberal au fost făcute în contextul în care Comisia pentru Industrii demara o dezbatere pe marginea oportunităţii adoptării OUG 64/2016, o normă legislativă care liberaliza preţul pe piaţa consumatorilor casnici de gaze naturale. Președintele Comsiei a fost acuzat că prin această rediscutare ar torpila proiectul BRUA, care reduce dependența ROmâniei de gazele rusești.

 

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative