În pofida faptului că anumite ţări “instigă la confruntare şi divizare”, lumea multipolară este ireversibilă pentru că este vorba de o dorinţă comună a întregii comunităţi internaţionale, a declarat miercuri preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare din China (ANP, legislativul chinez), Li Zhanshu, transmite EFE, potrivit Agerpres.
“Lumea multipolară este o tendinţă ireversibilă, pentru că răspunde dorinţelor comunităţii internaţionale”, a afirmat el, la sesiunea plenară a celui de-al VII-lea Forum Economic Oriental de la Vladivostok.
Li a declarat că, “aşa cum se spune în China, cine nu avansează, dă înapoi”.
“Lumea se dezvoltă datorită contradicţiilor. Şi trebuie să urmăm logica progresului istoric şi să fim în acord cu vremurile” într-un moment în care “lumea trece printr-o transformare profundă, intră într-o nouă perioadă de mişcări şi schimbări”, a apreciat oficialul chinez.
Li a acuzat faptul că anumite ţări “trasează linii de divizare, înfiinţează structuri rigide de bloc, instigă la confruntare şi divizare”.
“Protecţionismul şi acţiunile unilaterale îşi iţesc capul. Globalizarea economică este afectată. Toate aceste provocări grave ne fac să înţelegem limpede că lumea multipolară şi multipolaritatea reală sunt unicul drum corect de dezvoltare a umanităţii”, a continuat el.
În acest sens, Li a evidenţiat “amplul sprijin” oferit la nivel internaţional iniţiativelor prezentate anul trecut de preşedintele Chinei, Xi Jinping, pentru dezvoltarea şi securitatea globale, iniţiative care “aduc stabilitate şi energie pozitivă lumii haotice”.
Oficialul chinez a subliniat importanţa cooperării dintre Beijing şi Moscova, referindu-se îndeosebi la cooperarea în regiunea Asia-Pacific, precum şi în Orientul Îndepărtat rus, în cadrul iniţiativei “Road and belt”, noul drum al mătăsii.
Li a insistat totodată că economia rusă, “sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin, nu a fost zdrobită de sancţiunile dure ale SUA şi ale sateliţilor lor, a reuşit să se stabilizeze în timp scurt şi a demonstrat un înalt nivel de rezistenţă la stres”.
De la declanşarea invaziei în Ucraina, Beijingul şi-a afişat sprijinul faţă de Rusia, lovită din toate părţile de sancţiunile occidentale. Moscova, în căutare de sprijin, de debuşee şi de furnizori, declară la rândul său că se întoarce spre Asia, potrivit AFP.
De altfel, diplomaţia rusă a anunţat miercuri că preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping se vor întâlni la Samarkand, în Uzbekistan, în zilele de 15 şi 16 septembrie, cu ocazia summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai’ (OCS).